Σκρέκας: Το κοίτασμα των Ιωαννίνων θα καλύψει τις ανάγκες μας για 10 χρόνια

Πότε θα γίνει η πρώτη γεώτρηση στην Κρήτη

Το 2023 θα γίνει η δοκιμαστική γεώτρηση για το κοίτασμα των Ιωαννίνων / Βίντεο: Σκάι

Τις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας για 10 χρόνια θα μπορούσε να καλύψει το κοίτασμα των Ιωαννίνων, όπως εκτίμησε ο Κώστας Σκρέκας.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στον Σκάι, έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες από την Energean για το συγκεκριμένο κοίτασμα και θα γίνει δοκιμαστική γεώτρηση το 2023.

Φυσικό αέριο: Ξεκίνησαν οι σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο

 «Πάντα μιλάμε για πιθανότητες. Όταν λέμε σοβαρές πιθανότητες για ένα πρωτοπόρο κοίτασμα, δηλαδή κοίτασμα που δεν έχει γύρω του άλλες προηγούμενες γεωτρήσεις, είναι της τάξης του 15% με 20%, κάτω από 15% αυτό θεωρείται πολύ πιθανό», είπε χαρακτηριστικά.

Σκρέκας: Επιπλέον 61.000 νοικοκυριά στο «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή»!

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα έσοδα εξαρτώνται από την κάθε παραχώρηση και την εκάστοτε σύμβαση που έχει υπογραφεί με τον εκάστοτε παραχωρησιούχο. «Θα μπορούσαν να κυμαίνονται από 40% έως και 60% επί των κερδών της εκμετάλλευσης», τόνισε.

«Τα έσοδα από το κοίτασμα των Ιωαννίνων μπορούσαν να κυμαίνονται από 40% έως και 60% επί των κερδών της εκμετάλλευσης», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας

Έρευνες για φυσικό αέριο: Κίνηση - ματ της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο 

«Όταν μιλάμε για πιθανότατα κοιτάσματος 50 δισεκ. κυβικά μέτρα στα Γιάννενα αντιστοιχούν σε 500 εκατ. μεγαβατώρες φυσικού αερίου, αν η μεγαβατώρα κάνει σήμερα 100 ευρώ μιλάμε για 5 δισεκ. ευρώ συνολικής αξίας και είναι δεκαπλάσιο το κοίτασμα, μιλάμε για 50 δισεκ. ευρώ με σημερινές τιμές», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι τα δεδομένα αλλάζουν και δεν ξέρουμε αν έχουμε αυτές τις ποσότητες.

Πότε θα γίνει η πρώτη γεώτρηση στην Κρήτη

Αναφορικά με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη, ο κ. Σκρέκας υποστήριξε ότι έχει γίνει προετοιμασία ώστε οι σεισμικές έρευνες να γίνουν με τα καλύτερα δεδομένα και με μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση για την προστασία του περιβάλλοντος», ξεκαθάρισε.

Εκδόθηκε η NAVTEX για σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο

«Από το 2011 έως το 2020 είχαμε έρευνες σε μόλις δύο περιοχές από το 2021 έως το 2022 κάναμε έρευνες σε πέντε περιοχές» δήλωσε, εξηγώντας ότι η πανδημία μηδένισε τις τιμές των υδρογονανθράκων με αποτέλεσμα να σταματήσουν τις έρευνες οι εταιρείες.

Black Friday, Cyber Monday και ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή 27/11

«Η TOTAL αποχώρησε. Είδε την ευκαιρία η ExxonMobile, ενώ η Helleniq Energy συνέχισε να στηρίζει την προσπάθεια», είπε.

«Για να επενδύσουν οι δυο εταιρείες προσδοκούν, θεωρούν, ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να βρουν ένα μεγάλο αξιοποιήσιμο κοίτασμα φυσικού αερίου, ίσως ένα από τα τελευταία μεγάλα στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2025, εφόσον  τα σεισμικά δεδομένα είναι ικανοποιητικά, προσδοκούμε την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στην περιοχή: «Εφόσον η δοκιμαστική γεώτρηση επιβεβαιώσει τα σεισμικά δεδομένα να προχωρήσουμε το 2027 – 2028, δηλαδή σε μόλις δυόμισι χρόνια αφότου έχει υλοποιηθεί η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση να έχουμε την 1η παραγωγική γεώτρηση, σε θαλάσσια περιοχή στην Ελλάδα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top