Έρευνες για φυσικό αέριο: Κίνηση - ματ της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο 

Το χρονοδιάγραμμα των ερευνών και πότε θα γίνουν οι πρώτες γεωτρήσεις     

Οι έρευνες της Ελλάδας για φυσικό αέριο: Πού θα γίνουν και το χρονοδιάγραμμα  (Video Star) 

Κίνηση-ματ στην ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, κάνει η χώρα μας ξεκινώντας αμέσως έρευνες για φυσικό αέριο νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Ήδη, η Ελλάδα εξέδωσε NAVTEX και δέσμευσε τις σχετικές περιοχές. Τις έρευνες αναλαμβάνει η αμερικανική Exxon Mobil με ερευνητικά σκάφη από την Νορβηγία, τελευταίας τεχνολογίας. 

Εκδόθηκε η NAVTEX για σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο

 

Ξεκινούν οι έρευνες για φυσικό αέριο στα δύο οικόπεδα νοτίως της Κρήτης και της Πελοποννήσου

Ο Γιώργος Ευγενίδης μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star τις τελευταίες πληροφορίες για το πού θα γίνουν οι έρευνες στις επίμαχες περιοχές

Ο χάρτης για τις περιοχές των ερευνών για το φυσικό αέριο     

Ο χάρτης για τις περιοχές που θα γίνουν οι έρευνες για το φυσικό αέριο  

Όπως ανέφερε 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι η έκταση της περιοχής των δύο οικοπέδων Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης. 

Φυσικό αέριο: Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας ξεκινούν οι σεισμικές έρευνες

Πρόκειται συγκεκριμένα για δύο οικόπεδα, ενώ για πρώτη φορά θα έχουμε έρευνες και στα Νοτιοδυτικά της χώρας, αλλά και στα Βορειοδυτικά, στην περιοχή που εφάπτεται με την ΑΟΖ που έχουμε συμφωνήσει με τους Ιταλούς, βάσει του διεθνούς δικαίου. 
Πρόκειται για δυνητικά πολύ μεγάλο κοίτασμα, το  οποίο σύμφωνα με αρμόδια πηγή μπορεί να υπερκαλύψει τις εθνικές μας ανάγκες.

Μητσοτάκης: Νέα διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου για φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ   

Το χρονοδιάγραμμα των ερευνών - το 2025 οι πρώτες γεωτρήσεις

Όσον αφορά το πρακτικό σκέλος, το πλοίο Sanco Swift ξεκινά έρευνες για περίπου 1-2 μήνες. Μετά, θα συλλεγούν τα δεδομένα και θα αξιολογηθούν για να αναδημιουργηθεί η εικόνα του υπεδάφους. Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου ένα χρόνο. Ακολουθεί η αξιολόγηση όλων των δεδομένων και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οπότε λογικά θα φτάσουμε ως το 2024. 

Το χρονοδιάγραμμα των ερευνών για το φυσικό αέριο

Το χρονοδιάγραμμα των ερευνών για το φυσικό αέριο   

Αν όλα πάνε καλά, οι ερευνητικές γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν το 2025, σε τρία χρόνια από τώρα. Και αν όλα πάνε επίσης σύμφωνα με το σχέδιο, η αξιοποίηση του κοιτάσματος μπορεί να ξεκινήσει θεωρητικά από το 2028-2029. 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top