Μητσοτάκης: Νέα διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου για φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ  

Τι ανέφερε στη σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Σαρμ Ελ Σέιχ 

Ο Κ. Μητσοτάκης στις εργασίες της συνόδου COP27 για το Κλίμα στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου (Video Star, φωτογραφίες Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/ Δ. Παπαμήτσος)      

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σήμερα στις εργασίες της συνόδου COP27 στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου. Συναντήθηκε, στο περιθώριο της διάσκεψης, με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το κλίμα, Τζον Κέρι, έλαβε μέρος στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου για την πρωτοβουλία της Κύπρου και της Αιγύπτου όσον αφορά τον συντονισμό δράσεων κατά της κλιματικής αλλαγής στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, και συμπροήδρευσε σε στρογγυλή τράπεζα υψηλού επιπέδου για την ασφαλή πρόσβαση στο νερό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα στην Αίγυπτο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα στην Αίγυπτο (Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού, Δ. Παπαμήτσος) . 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Τζον Κέρι, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε η συνεργασία Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών σε θέματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και για την επίτευξη του στόχου περί μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών έως το 2050.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον συνομιλητή του για την προετοιμασία της διοργάνωσης της διεθνούς διάσκεψης «Our Ocean Conference» το 2024 στην Ελλάδα, αλλά και για τη στήριξη της χώρας μας στην πρωτοβουλία «Green Shipping Challenge» των ΗΠΑ και της Νορβηγίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε ακόμα τον κ. Κέρι για τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας ως προς τη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων ενέργειας και για τη μετατροπή της χώρας μας σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας που συνδέει την Αφρική και την ανατολική Μεσόγειο με την ανατολική Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Κλίμα Τζ. Κέρι

Ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Κλίμα Τζ. Κέρι 

«Νέα σημαντική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου»  

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός έλαβε μέρος, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και οικοδεσπότη της συνόδου COP27, Abdel Fattah El-Sisi και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου για την πρωτοβουλία της Κύπρου και της Αιγύπτου «Coordinating Climate Change Actions in the Eastern Mediterranean & Middle East».

Στην παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας και του συντονισμού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και στη διαχείριση φυσικών καταστροφών.

Μητσοτάκης: «Ξεκινούν άμεσα σεισμικές έρευνες για φυσικό αέριο στην Ελλάδα»

«Είναι ανάγκη να συνεργαστούμε περαιτέρω όσον αφορά την ενεργειακή διασύνδεση. Πρόκειται για ζήτημα που έχει εξέχουσα σημασία για εμάς. Φυσικά εξετάζουμε, με τον Πρόεδρο Σίσι, να αναπτύξουμε μια νέα, σημαντική διασύνδεση μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, ώστε να είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε φθηνή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές -που θα παράγεται σε αυτό το μέρος του κόσμου- όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις ευρωπαϊκές αγορές που αποζητούν πιο φθηνή ενέργεια που προέρχεται από ΑΠΕ», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο των εργασιών της COP27, ο πρωθυπουργός συμπροήδρευσε, μαζί με τον Πρόεδρο της Σενεγάλης και προεδρεύοντα στην Αφρικανική Ένωση, Macky Sall, στη στρογγυλή τράπεζα υψηλού επιπέδου για την ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση στο νερό.

Στις τοποθετήσεις του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η περιορισμένη πρόσβαση στο καθαρό νερό και οι ξηρασίες συνδέονται άρρηκτα με την κλιματική αλλαγή και επηρεάζουν μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, προσθέτοντας πως τα φαινόμενα αυτά αγγίζουν ολόκληρη η Μεσογειακή λεκάνη. Τόνισε ότι οι ξηρασίες αποτελούν μία πολυεπίπεδη πρόκληση που συμβάλλει σε μεταναστευτικές ροές και μετακινήσεις πληθυσμών και επισήμανε την ανάγκη να υλοποιηθούν συνεργασίες και κοινές πρωτοβουλίες για την αποτελεσματική διαχείριση υδάτινων πόρων.

Εκδόθηκε η NAVTEX για σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο

 

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού στη σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή   

«Συναντιόμαστε σήμερα εδώ, εν μέσω μιας οξείας ενεργειακής κρίσης που πυροδοτήθηκε από τον απρόκλητο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και θα ήθελα να σας απευθυνθώ ως ριζοσπάστης ρεαλιστής. Ριζοσπάστης γιατί πιστεύω βαθιά στην ενεργειακή μετάβαση. Είναι επιτακτική και αναπόφευκτη και αποτελεί ευκαιρία και στρατηγική αναγκαιότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο της 27ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

Τόνισε ότι «η ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα σημαίνει ενεργειακή ασφάλεια. Είναι ξεκάθαρο ότι κανείς δεν μπορεί να μας διακόψει την αιολική ή την ηλιακή ενέργεια. Αλλά αυτή η ενεργειακή μετάβαση θα μας επιτρέψει να επαναπροσδιορίσουμε το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας. Επί δεκαετίες ήμασταν μόνο εισαγωγείς ενέργειας.

Το εμπορικό μας ισοζύγιο και η ανταγωνιστικότητά μας έπασχαν αλλά αυτό αλλάζει», είπε χαρακτηριστικά.

Μητσοτάκης σε Bloomberg: Θα απαγορεύσουμε τα παράνομα λογισμικά

Τόνισε ότι η χώρα μας έχει ήδη ηγετικό ρόλο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βρισκόμαστε μεταξύ των 10 πρώτων χωρών του κόσμου όσον αφορά στη διείσδυση αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Ανέφερε ότι μόλις πριν από ένα μήνα καταφέραμε να πετύχουμε σε μια μέρα με ήλιο και αέρα, επί πέντε ώρες να έχουμε κάλυψη 100% των αναγκών μας σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω ηλιακής και αιολικής παραγωγής.

Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα έχει περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία δέκα χρόνια η λιγνιτική παραγωγή.

Μίλησε για τους εθνικούς μας στόχους και υπογράμμισε πως θέλουμε να είμαστε εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας στην υπόλοιπη Ευρώπη και να μετέχουμε στη μεταφορά ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη. Επίσης, να βρεθούμε στο κέντρο ενός νέου διαδρόμου που θα επανασχεδιάσει τον χάρτη της ενέργειας στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα όμως πρέπει να διαχειριστούμε τις κρίσεις των ημερών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός γιατί όπως είπε χωρίς ενεργειακή ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει ενεργειακή μετάβαση.

Ανέφερε ότι, όπως και πολλές άλλες χώρες, υποχρεωνόμαστε να αυξήσουμε προσωρινά τη λιγνιτική παραγωγή και την ίδια ώρα να εισάγουμε περισσότερο LNG, ενώ επενδύουμε στις υποδομές φυσικού αερίου, ώστε να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια, όπως και των γειτόνων μας.

Ο πρωθυπουργός είπε, επίσης, πως ταυτόχρονα πρέπει να στηρίζουμε τους πολίτες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της αύξησης του κόστους διαβίωσης και τόνισε πως δεν θεωρεί ότι υπάρχει σύγκρουση μεταξύ της διαφύλαξης του παρόντος και της επένδυσης στο μέλλον. «Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχουμε την υποστήριξη των πολιτών μας», είπε.

«Για όλους αυτούς τους λόγους πιστεύω ότι χρειαζόμαστε τις ριζοσπαστικές ιδέες μαζί με τον ρεαλισμό. Αυτός νομίζω είναι ο μόνος δρόμος να προχωρήσουμε μπροστά κι αυτό είναι το σημερινό μήνυμά μου προς εσάς».


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top