Μητσοτάκης: «Ξεκινούν άμεσα σεισμικές έρευνες για φυσικό αέριο στην Ελλάδα»

Νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την άμεση έναρξη σεισμικών ερευνών για φυσικό αέριο νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης από την Exxon Mobil.

Σε συνέντευξή του στον ANT1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι σεισμικές έρευνες ξεκινούν τις επόμενες μέρες στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, από την ExxonMobil.

Η χώρα μας οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, είπε ο πρωθυπουργός, σε μια κίνηση προς την κατεύθυνση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

Μετά τις σεισμικές έρευνες, θα ακολουθήσει η επεξεργασία των δεδομένων εντός των επόμενων 6 μηνών για την απεικόνιση των γεωλογικών δομών του υπεδάφους. Στόχος είναι η απόφαση γεώτρησης εντός του 2024 και η διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης μέσα στο 2025.

«Φουλάρει» η πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα

Η Ελλάδα και ο σταθμός στη Ρεβυθούσα εξελίσσονται σε ενεργειακό σταυροδρόμι των Βαλκανίων, την ώρα που κορυφώνεται η μάχη της επάρκειας του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ο Άρης Λάμπος κατέγραψε με την κάμερα του Star αποκλειστικά πλάνα από την πρώτη εκφόρτωση υγροποιημένου αερίου στην πλωτή δεξαμενή στα ανοιχτά της Πάχης. 

To αποκλειστικό ρεπορτάζ του Άρη Λάμπου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

 Στα αποκλειστικά πλάνα του Star φαίνεται το πορτοκαλί πλοίο το οποίο μεταφέρει πάνω από 140.000 κυβικά μέτρα LNG. Ειναι το πρώτο φορτίο που μεταγγίζεται στην πλωτή δεξαμενή, και σε μια έκτακτη ανάγκη, αυτή η ποσότητα μπορεί να κρατήσει μια πόλη σαν την Πάτρα «ζωντανή» για έναν χρόνο.

Το ότι για πρώτη φορά υπάρχει η δυνατότητα να ξεφορτώνουν δύο πλοία ταυτόχρονα, σημαίνει οτι εκτός από τις ποσότητες, αυξάνεται και η ταχύτητα που προμηθευόμαστε LNG. 

Είναι αξιοσημείωτο οτι οι ελληνικές εξαγωγές σε φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά περίπου 295%, δείγμα του οτι η Ελλάδα εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής. 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top