Φυσικό αέριο: Ο χάρτης των ερευνών-Γεώτρηση στα Ιωάννινα, εξέδρα στον Πρίνο

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν Ιόνιο και Κρήτη

Το Star είναι το πρώτο κανάλι παγκοσμίως που έφτασε δίπλα από το νορβηγικό ερευνητικό Sanco Swift, το οποίο πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης - Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star

Η πρώτη ερευνητική γεώτρηση μετά από 22 χρόνια στη Ζίτσα των Ιωαννίνων και η πρώτη θαλάσσια εξέδρα άντλησης πετρελαίου μετά από 43 χρόνια στον Πρίνο παίρνουν τον δρόμο της υλοποίησης σε ορίζοντα λίγων μηνών, παράλληλα με την εκκίνηση των σεισμικών ερευνών στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, την περασμένη εβδομάδα από το πλοίο Sanco Swift.

O κύριος Ηλίας Κονοφάγος, χημικός μηχανικός και μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, εξηγεί τη σημασία των ερευνών για φυσικό αέριο στην Ελλάδα - Μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων Star
 

Οι εξελίξεις στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων πυκνώνουν μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, τον περασμένο Απρίλιο σε σύσκεψη στα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) για επιτάχυνση των ερευνών. 

Το Star στο πλοίο που κάνει έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου

Εκτός από τα Ιωάννινα, τον Πρίνο και τη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης μια παραγωγική γεώτρηση στο Κατάκολο, όπου υπάρχει διαπιστωμένο κοίτασμα και η συνέχιση των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο. 

Ο χάρτης των ερευνών για φυσικό αέριο

Ο χάρτης των ερευνών υδρογονανθράκων στην Ελλάδα - ΕΔΕΥΕΠ

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την έκβαση των ερευνών, στηριζόμενοι αφενός στα σεισμικά δεδομένα που έχουν συλλεγεί τα προηγούμενα χρόνια στις εν λόγω περιοχές αλλά και στα «γεωλογικά ανάλογα» με γειτονικές χώρες (Αίγυπτος, Αλβανία, Ιταλία) όπου έχουν εντοπιστεί ή υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις για κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Ωστόσο βεβαιότητα θα υπάρξει μόνο μετά από γεωτρήσεις.

Σκρέκας: Το κοίτασμα των Ιωαννίνων θα καλύψει τις ανάγκες μας για 10 χρόνια

Με τα τωρινά δεδομένα οι εξελίξεις ανά περιοχή ενδιαφέροντος διαμορφώνονται ως εξής:

  • Στον Πρίνο όπου τα τελευταία χρόνια υπάρχει η μοναδική εκμετάλλευση πετρελαίου στον ελληνικό χώρο, προχωρά η εγκατάσταση νέας θαλάσσιας εξέδρας για την άντληση πετρελαίου από το κοίτασμα «Έψιλον», εκτιμώμενου μεγέθους 23 εκατ. βαρελιών πετρελαίου. Πρόκειται για την πρώτη εγκατάσταση εξέδρας μετά τη δεκαετία του '70, επίσης στην ίδια περιοχή.
  • Έρευνες θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2023 στα Ιωάννινα, εφόσον εκδοθούν έγκαιρα οι περιβαλλοντικές άδειες. Εφόσον τα αποτελέσματα είναι θετικά, η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2025. Η περιοχή (όπως προκύπτει από τις σεισμικές έρευνες που έχουν ολοκληρωθεί) είναι ανάλογη με την περιοχή Δελβίνου της Αλβανίας όπου έχει εντοπιστεί κοίτασμα φυσικού αερίου.
  • Στη θαλάσσια περιοχή 10 (Κυπαρισσιακός κόλπος) και στο Ιόνιο επίκειται η έναρξη τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών από το αποτέλεσμα των οποίων θα εξαρτηθεί αν θα ακολουθήσει ερευνητική γεώτρηση το 2024.
  • Στην περιοχή 2 του Ιονίου έχουν ξεκινήσει οι τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες το αποτέλεσμα των οποίων, ομοίως, θα κρίνει αν θα πραγματοποιηθεί ερευνητική γεώτρηση το 2024.
  • Στο Κατάκολο υπάρχουν διαπιστωμένα αποθέματα (14 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και 1 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου). Αναμένεται η έκδοση της περιβαλλοντικής άδειας για την έναρξη της εκμετάλλευσης.

Φυσικό αέριο: Στο μικροσκόπιο και η Κρήτη

Τέλος η θαλάσσια περιοχή Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, χαρακτηρίζεται από την ΕΔΕΥΕΠ ως «η πιο υποσχόμενη περιοχή για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και ταυτόχρονα η λιγότερο ώριμη, όπου είναι επιτακτική η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων». 

Φυσικό αέριο: Ξεκίνησαν οι σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο

Οι σεισμικές έρευνες ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα με στόχο την πρόσκτηση 11.000 km δισδιάστατων δεδομένων τη χειμερινή περίοδο 2022 - 2023, η ερμηνεία των οποίων θα εξελίσσεται παράλληλα με την έρευνα. 

Έρευνες για φυσικό αέριο: Κίνηση - ματ της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο 

Η ερευνητική γεώτρηση τοποθετείται στο 2025 και χαρακτηρίζεται από υψηλό κόστος, της τάξης των 100 εκατ. δολαρίων, λόγω του μεγάλου θαλάσσιου βάθους στην περιοχή, ενώ η έναρξη της παραγωγής, εφόσον εντοπιστεί εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα αναμένεται στα μέσα του 2026. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top