Λογαριασμοί ρεύματος: 23 τρόποι για να μειώσετε την κατανάλωση

Η λίστα του υπουργείου για εξοικονόμηση ενέργειας

Το νέο κλιμακωτό πρόγραμμα επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου

Μια χρήσιμη λίστα με 23 τρόπους για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας τα νοικοκυριά, ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα, εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ανάμεσα σε αυτά είναι το κλείσιμο των συσκευών, όταν είναι σε κατάσταση αναμονής, το πλύσιμο των ρούχων σε χαμηλή θερμοκρασία, το κλείσιμο του φούρνου 10-15 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα, αλλά και η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα.

Δείτε αναλυτικά τους 23 τρόπους για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση του λογαριασμού ρεύματος

1.    Απομόνωση χώρων που δε χρησιμοποιούνται. Κλείνουμε τα σώματα θέρμανσης και τις εσωτερικές πόρτες (εάν υπάρχουν) που οδηγούν σε διαδρόμους ή κοντά σε σκάλες. Έτσι, κλείνουμε τις φυσικές διόδους αέρα, εμποδίζοντας το ζεστό αέρα να διαφύγει μέσα από το σπίτι.

Ρεύμα: Αυτές είναι οι νέες κλιμακωτές επιδοτήσεις - Ποιοι δικαιούνται bonus

2.    Ελεύθερα θερμαντικά σώματα. Τα θερμαντικά σώματα δεν πρέπει να είναι σκεπασμένα, π.χ. με καλύμματα, ή να εμποδίζεται η απόδοσή τους από έπιπλα.

«Έκρηξη» στις καταγγελίες για τις χρεώσεις στο ρεύμα

3.    Στεγανοποιούμε πόρτες και παράθυρα. Τοποθετούμε μονωτικές ταινίες ή κουρτίνες. Σύμφωνα με μελέτες (DOE), όταν τραβηχτούν, οι κουρτίνες μπορούν να μειώσουν την απώλεια θερμότητας από ένα ζεστό δωμάτιο έως και 10%. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε μεμβράνες σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες ή μόνο σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούμε.

4.    Ελέγχουμε το μονωτικό λάστιχο στις πόρτες ψυγείων, καταψυκτών και φούρνων, ώστε να κάνει καλή επαφή και να μην υπάρχει απώλεια ενέργειας (απώλεια ψύξης).

5.    Περιορίζουμε τη διάρκεια που αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούμε τον χρόνο ανάκτησης θερμοκρασίας (απώλεια ψύξης, φως ψυγείου) με συνέπεια να μειώνεται η κατανάλωση από τη λειτουργία του μοτέρ.

Αυξάνεται το φοιτητικό επίδομα: Ποιοι δικαιούνται έως 2.000 ευρώ αναδρομικά

6.    Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη του συστήματος ψύξης ψυγείων και καταψυκτών σε μεγαλύτερη θερμοκρασία, ενώ του θερμοσίφωνα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Το aircondition (εάν το αφήνουμε ανοικτό) κατά τις ώρες απουσίας μας από το σπίτι το ρυθμίζουμε σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Επίσης κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορούμε να μειώσουμε τη θερμοκρασία έως και 2 βαθμούς.

7.    Τοποθέτηση των οικιακών συσκευών (π.χ. ψυγείου, καταψύκτη και στεγνωτηρίου ρούχων) μακριά από εστίες θέρμανσης.

8.    Πλένουμε τα ρούχα μας στο πλυντήριο ρούχων σε χαμηλή θερμοκρασία.

Νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» με επιδότηση έως 35.000 ευρώ

9.    Κλείσιμο συσκευών όταν είναι σε κατάσταση αναμονής (stand-by).

10.    Όταν δεν χρησιμοποιούμε το τζάκι, η καμινάδα πρέπει να είναι κλειστή από το κλείστρο της.

11.    Κλείνουμε το φούρνο μας 10 – 15 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα, καθώς η θερμότητα που υπάρχει επαρκεί για να ετοιμαστεί το φαγητό μας.

12.    Τα μαγειρικά σκεύη πρέπει να εφαρμόζουν καλά στα μάτια της κουζίνας.

13.    Όπου είναι εφικτό όταν μαγειρεύουμε χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας.

14.    Χαμηλώνουμε τη φωτεινότητα όσο μπορούμε στις συσκευές με οθόνη (π.χ. Η/Υ, τηλεοράσεις).

15.    Εγκατάσταση προγραμματιζόμενου θερμοστάτη. Ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης επιτρέπει τον προκαθορισμό διαφορετικών θερμοκρασιών για διαφορετικές ώρες της ημέρας. Ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης εξοικονομεί χρήματα τόσο για κλιματισμό όσο και για θερμότητα.

16.    Εγκατάσταση θερμοστατικών βαλβίδων στα θερμαντικά σώματα. Οι βαλβίδες επιτρέπουν την αυτόματη ρύθμιση της ροής του ζεστού νερού ανάλογα με την επιθυμητή θερμοκρασία του κάθε χώρου ξεχωριστά. Η τοποθέτηση τους γίνεται τοπικά επάνω σε κάθε θερμαντικό σώμα ξεχωριστά και ρυθμίζουν προοδευτικά τη ροή του ζεστού νερού. Έτσι κάθε θερμαντικό σώμα γίνεται ανεξάρτητο και απομονώνεται αυτόματα όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία, τη στιγμή που οι υπόλοιποι χώροι που έχουν ανάγκη θέρμανσης συνεχίζουν να λειτουργούν.

17.    Εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης στον λέβητα

18.    Συντήρηση συστήματος θέρμανσης/ψύξης, π.χ. λέβητα, αντλιών θερμότητας, κλιματιστικών

Έρχεται νέο πρόγραμμα επιδότησης για ηλιακούς θερμοσίφωνες

19.    Εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα

20.    Αντικατάσταση συσκευών με συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης βάσει του πλαισίου ενεργειακής σήμανσης και των προδιαγραφών EnergyStar.

Ανάμεσα στα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, που προτείνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι το κλείσιμο των συσκευών, όταν είναι σε κατάσταση αναμονής, το πλύσιμο των ρούχων σε χαμηλή θερμοκρασία, αλλά και η αντικατάσταση των παλαιότερων λαμπτήρων με νέους, τεχνολογίας led / Pixabay

21.    Αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού με τεχνολογία led.

22.    Αντικατάσταση των υπαρχόντων κουφωμάτων με νέα θερμομονωτικά – ενεργειακά.

23.    Εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top