Αυξάνεται το φοιτητικό επίδομα: Ποιοι δικαιούνται έως 2.000 ευρώ αναδρομικά

Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης – Επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης

Σημαντική αύξηση, που φτάνει και το 100%, στο φοιτητικό επίδομα αποφάσισε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργέιου Οικονομικών, που κατατέθηκε στη Βουλή, αυξάνεται, από τα 1.000 ευρώ που ήταν, στα 1.500 ευρώ το φοιτητικό επίδομα. Μάλιστα, για φοιτητές που συγκατοικούν αυξάνεται ακόμη περισσότερο, καθώς διαμορφώνεται στις 2.000 ευρώ.

Φοιτητικό επίδομα στέγασης: Αύξηση 50% ή διπλασιασμός για συγκατοίκηση 

Το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά και οι πρώτοι ωφελούμενοι θα είναι οι φοιτητές και οι σπουδαστές δημόσιων ΙΕΚ του έτους 2021 – 2022. Σημειώνεται πως δεν δικαιούνται επίδομα παρούσας όσοι φοιτούν για απόκτηση δεύτερου πτυχίου.

Ρεύμα: Αυτές είναι οι νέες κλιμακωτές επιδοτήσεις - Ποιοι δικαιούνται bonus

Το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά και οι πρώτοι ωφελούμενοι θα είναι οι φοιτητές και οι σπουδαστές δημόσιων ΙΕΚ του έτους 2021 – 2022

Το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά και οι πρώτοι ωφελούμενοι θα είναι οι φοιτητές και οι σπουδαστές δημόσιων ΙΕΚ του έτους 2021 – 2022 / Pexels

Προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι ο φοιτητής για τον οποίο χορηγείται το επίδομα, να είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είναι κάτοχος ακαδημαϊκής ταυτότητας σε ισχύ και να είναι κάτοχος Α.Φ.Μ. Η υπηκοότητα συνδέεται μόνο με το πρόσωπο του φοιτητή και όχι με των γονέων ή κηδεμόνων αυτού.

Ακρίβεια: Αυξήσεις με... τρικ σε προϊόντα – Τα «κόλπα» των εταιρειών

Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του ενός. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου και των ανήλικων τέκνων του από κάθε πηγή. Για παράδειγμα, η οικογένεια ενός φοιτητή που έχει ένα ανήλικο παιδί, έχει ως όριο τα 33.000 ευρώ.

Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης – Επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης

Με την ίδια τροπολογία, προβλέπεται η μείωση της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 20 λεπτά το λίτρο στην αντλία, από τις 15 Οκτωβρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου, με πρόβλεψη για επέκταση του μέτρου εάν χρειαστεί.

Εξοικονόμηση ενέργειας: Τρεις κινήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων

Εάν υπολογιστεί και ο ΦΠΑ, τότε η μείωση θα φτάσει σε περίπου 25 λεπτά το λίτρο.

Επίσης, προβλέπεται η εξαίρεση υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος.

– και για το φορολογικό έτος 2022 (ίσχυε για τα φορολογικά έτη 2019-2021), οι αγρότες κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξης τους στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. καθώς και οι αλιείς της παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα μέτρων, μεταξύ καθέτων.

– για το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής, φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, που αυξάνουν σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος τον συνολικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους, με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε ένα έτος, για διάστημα κατ’ ελάχιστον τριών μηνών εντός του έτους, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις.

Δείτε εδώ ολόκληρη την τροπολογία για την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και την επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top