Εξοικονόμηση ενέργειας: Τρεις κινήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων

Παράλληλα με την κλιμακωτή επιδότηση του ρεύματος και τα bonus

Ρεπορτάζ του μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων του Star για το πακέτο μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση όσον αφορά την ενεργειακή κρίση (13/9)

Από τον επόμενο μήνα ξεκινάει το νέο σύστημα επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος με 3 - 4 κλίμακες κατανάλωσης αλλά και με bonus για όσους καταναλώνουν 15% λιγότερο σε σχέση με πέρσι. Παράλληλα τα νοικοκυριά μπορούν να κάνουν περαιτέρω κινήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Κλιμακωτή η επιδότηση ρεύματος με bonus εξοικονόμησης 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής οι τρεις κινήσεις που μπορούν να κάνουν τα νοικοκυριά για εξοικονόμηση ενέργειας είναι

  • Ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου:

Η αποδοτική αυτή επένδυση για τα νοικοκυριά μπορεί να μειώσει την κατανάλωση θερμικής ενέργειας ακόμη και κατά 70% ανεξάρτητα από το ποια είναι η πηγή παραγωγής.

Σε ένα νοικοκυριό που στεγάζεται σε διαμέρισμα πολυκατοικίας επιφάνειας 100 τετραγωνικών μέτρων στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας που χρησιμοποιεί πετρέλαιο θέρμανσης το συνολικό κόστος της σεζόν μπορεί να πέσει από περίπου 1.800 ευρώ ίσως και σε κάτω από 600 ευρώ καθώς η κατανάλωση μπορεί να πέσει και στις 45 κιλοβατώρες από τις 145 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ο «χάρτης» των ενεργειακών επιδοτήσεων - Τι εξετάζει η Κυβέρνηση

Έτσι, επενδύσεις 12.000 ευρώ χωρίς επιδότηση μπορούν να αποσβεστούν σε εφτά με οχτώ χρόνια.

  • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού:

Οι τιμές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό σημειώνουν πτωτική τάση λόγω της αυξημένης ζήτησης. Τη δεδομένη χρονική στιγμή το κόστος κυμαίνεται περίπου στα 1.000 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες. 

Ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 12.500 κιλοβατώρες τον χρόνο μπορεί να κοστίζει περίπου 12.500 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ και την εγκατάσταση.

Με τιμή κιλοβατώρας στα 0,15 ευρώ, το νοικοκυριό θα εξοικονομεί περίπου 1.900 ευρώ τον χρόνο, οπότε η απόσβεση μπορεί να γίνει σε εξίμιση με εφτά χρόνια.

Επίδομα Ρεύματος: Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού - τέλος στα οριζόντια μέτρα

  • Αλλαγή πηγής θέρμανσης:

Σχετικά με το αν τα νοικοκυριά θα πρέπει να επιστρέψουν από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να κρατηθεί ότι συνδέεται με το φυσικό αέριο ακόμα και σε περίπτωση παρεμβάσεων για να χρησιμοποιηθεί πρόσκαιρα το πετρέλαιο θέρμανσης.

Ένα άλλο σενάριο είναι η εγκατάσταση αντλίας θερμότητας, η οποία μπορεί να λειτουργήσει και παράλληλα με τον καυστήρα πετρελαίου.

Η αντλία θερμότητας έχει υψηλό κόστος αγοράς και εγκατάστασης καθώς είναι πιθανό να ξεπεράσει τις 10.000-12.000 ευρώ μαζί με τα έξοδα εγκατάστασης ωστόσο είναι το πιο αποδοτικό μέσο θέρμανσης και ψύξης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top