Ρεύμα: Αυτές είναι οι νέες κλιμακωτές επιδοτήσεις - Ποιοι δικαιούνται bonus

Ενίσχυση 90 ευρώ για το φυσικό αέριο - Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης

Το νέο κλιμακωτό πρόγραμμα επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

«H Ελλάδα προνόησε και έχει λάβει μέτρα, απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης», τόνισε ο κ. Σκρέκας, υπογραμμίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε, έστω και καθυστερημένα, να αναλάβει πρωτοβουλίες κοινής αντιμετώπισης του προβλήματος χωρίς απτά αποτελέσματα ως τώρα.

Όπως είπε, η επιδότηση του ρεύματος για τον Οκτώβριο ανέρχεται συνολικά σε 1,1 δισ. ευρώ.

Ο νέος μηχανισμός επιδότησης λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος προβλέπει κλιμακωτή επιδότηση νοικοκυριών

Ο νέος μηχανισμός επιδότησης λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προβλέπει κλιμακωτή επιδότηση νοικοκυριών / Eurokinissi

Ο νέος μηχανισμός επιδότησης λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος προβλέπει κλιμακωτή επιδότηση νοικοκυριών. Όσον αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα θα δημιουργηθούν τρία κλιμάκια από την 1η Οκτωβρίου, ανάλογα με την κατανάλωση και αντίστοιχα τρεις διαφορετικές επιδοτήσεις.

Έρχεται νέο πρόγραμμα επιδότησης για ηλιακούς θερμοσίφωνες

Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

«Έκρηξη» στις καταγγελίες για τις χρεώσεις στο ρεύμα

«Όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη κατά τους χειμερινούς μήνες που έρχονται, ώστε να ανταποκριθούμε στη δοκιμασία που θέτει ο ενεργειακός πόλεμος, ο οποίος εξελίσσεται σε όλη την Ευρώπη και μας επηρεάζει αναπόφευκτα», είπε ο κ. Σκρέκας, σημειώνοντας πως οι στόχοι της κυβέρνησης είναι τρεις: 

- να συνεχίσουμε τη στήριξη των νοικοκυριών

Νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» με επιδότηση έως 35.000 ευρώ

- να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για ενεργειακή επάρκεια όλο τον χειμώνα

«Κλειδί» η Αίγυπτος για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας 

- να ενισχύσουμε την προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας.

Εξοικονόμηση ενέργειας: Ο οδηγός για να γλιτώσετε κιλοβατώρες και ευρώ!

Οι τρεις κλίμακες για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος

- Έως 500 κιλοβατώρες απορροφάται το 90% της αύξησης και αυτό αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα

- Από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες απορροφάται το 80% της αύξησης. Αν ένα νοικοκυριό, μειώσει κατά 15% την κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με πέρυσι, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ τη μεγαβατώρα

Νέες αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού

- Για καταναλώσεις άνω των 1.000 κιλοβατώρων η απορρόφηση είναι της τάξης του 70%. Και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει η επιδότηση 50 ευρώ για μείωση κατανάλωσης 15% σε σχέση με το 2021.

Για το Κοινωνικό Τιμολόγιο απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση είναι στα 485 ευρώ. 

Κοινωνικό Τιμολόγιο: Πώς θα κάνετε αίτηση για να έχετε φθηνότερο ρεύμα

Η επιδότηση για τα εμπορικά τιμολόγια ρεύματος

• Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος ως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000KWh στον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 €/ΜWh. Απορροφούμε το 80% της αύξησης. 

• Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέση και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230€/MWh

• Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 €/MWh.  

Η επιδότηση για το φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο ο κ. Σκρέκας είπε ότι θα υπάρξει από την ΔΕΠΑ οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της κατανάλωσης. Θα απορροφηθεί έτσι το 50% της αύξησης, με το μέτρο να αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως κριτηρίων.

Παράλληλα, ανακοίνωσε και ειδικό τέλος 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται ειδικά για την ηλεκτροπαραγωγή. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα πάνε σε ειδικό λογαριασμό για στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και τις επενδύσεις σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

«Μαζί θα τα καταφέρουμε και σε αυτή τη μάχη», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top