Εξοικονόμηση ενέργειας: Ο οδηγός για να γλιτώσετε κιλοβατώρες και ευρώ!   

Χρήσιμες συμβουλές για τις ώρες υψηλής χρέωσης και την κατανάλωση συσκευών

Μονόδρομος είναι η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος για τα νοικοκυριά. Πέρα από την υποχρεωτική εξοικονόμηση που δρομολογούν οι Βρυξέλλες, οι επιδοτήσεις από εδώ και πέρα θα συνδέονται με την κατανάλωση. 

Ποιες συσκευές «καίνε» περισσότερο ρεύμα – Πώς θα μειώσετε τον λογαριασμό

Δείτε την έρευνα της Λευκής Γεωργάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, για το ποιες  είναι οι ώρες αιχμής και ποιες είναι οι οικιακές συσκευές, που κρύβουν παγίδες υψηλών χρεώσεων για τα νοικοκυριά.  

Επιχείρηση «κλείστε τους διακόπτες»  

Μεταξύ 8 με 10 το πρωί και 6 με 8 το απόγευμα, οι Έλληνες πληρώνουν το ακριβότερο ρεύμα. Αυτές είναι οι ώρες αιχμής, όπου όπως όλα δείχνουν, θα εφαρμοστούν μέτρα υποχρεωτικής εξοικονόμησης. Ειδικά για τα νοικοκυριά, η μείωση της κατανάλωσης περνάει από την ορθή χρήση των πιο ενεργοβόρων συσκευών: θερμοσίφωνας, φούρνος, εστίες κουζίνας, πλυντήριο. 

Επιχείρηση κλείστε τους διακόπτες

Επιχείρηση «κλείστε τους διακόπτες» 

Όπως συμβουλεύει ο ενεργειακός επιθεωρητής Κώστας Βλαχοδημητράκης, γενικά θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε συσκευές με λιγότερα watt σε όλο το σπίτι, λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης και να έχουμε κλειστά τα πολύμπριζα .  

«Κόκκινος συναγερμός» για τις ενεργοβόρες συσκευές

Χαρακτηριστικό της «μανίας» για εξοικονόμηση ενέργειας στην Ευρώπη, είναι ότι οι Ιταλοί προτείνουν τα  μακαρόνια να γίνονται «αλ ντέντε», όχι μόνο για τη γεύση, αλλά και για την οικονομία. Δεν έχουν άδικο, αφού αν χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μάτι όταν αρχίζει ο βρασμός στη κατσαρόλα και αν χρησιμοποιούμε το μικρό μάτι της κουζίνας για να ζεσταίνουμε το φαγητό, μπορούμε να εξοικονομήσουμε 25 - 30 % από την κατανάλωση στη κουζίνα. 

Επιχείρηση θερμοστάτης: Η  μείωση κατανάλωσης που μπορούμε να πετύχουμε

Επιχείρηση θερμοστάτης: Η  μείωση κατανάλωσης που μπορούμε να πετύχουμε 

Η θερμοκρασία στο ψυγείο και η κατανάλωση των μικρο - συσκευών  

Αλλά και στο ψυγείο, όπως επίσης συμβουλεύει ο κ. Βλαχοδημητράκης, η θερμοκρασία από τους 4 βαθμούς μπορεί να πάει στους 6. Αλλά και πολλές συσκευές στον πάγκο της κουζίνας όπως οι καφετιέρες και  ο βραστήρας, είναι προτιμότερο φέτος να απομακρυνθούν καθώς είναι ενεργοβόρες. Αντιθέτως, παραδοσιακό μπρίκι με γκαζάκι είναι μία πολύ καλή λύση.  

Επιχείρηση «θερμοστάτης» για τον χειμώνα 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κομισιόν, με την υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης ρεύματος κατά 5%, μπορούν να εξοικονομηθούν 1,2 δισεκ. κυβικά φυσικού αερίου στη διάρκεια των δύσκολων χειμερινών μηνών. Με αυτά τα δεδομένα, ακόμα κι όταν οι θερμοκρασίες θα πέφτουν, θα πρέπει να υπάρχει αυτοσυγκράτηση στη θέρμανση (έως 19 βαθμούς Κελσίου ο θερμοστάτης), ακόμα και στην προσωπική υγιεινή. 

Μείωση του θερμοστάτη στη θέρμανση στους 19 βαθμούς Κελσίου

Μείωση του θερμοστάτη στη θέρμανση στους 19 βαθμούς Κελσίου 

Οι επισκέψεις μας στο μπάνιο μπορούν να είναι περιορισμένης διάρκειας και κυρίως για ένα απλό ντους, ενώ όταν θέλουμε να στεγνώσουμε τα μαλλιά, χρήσιμο είναι να χρησιμοποιούμε πιστολάκι με χαμηλά watt (800) 

Αλλά και τον θερμοσίφωνα, μπορούμε να ζητήσουμε από τεχνικό να τον ρυθμίσει στους 45 βαθμούς.  

Ρύθμιση του θερμοσίφωνα στους 45 βαθμούς

Ρύθμιση του θερμοσίφωνα στους 45 βαθμούς 
 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top