Εγκρίθηκε η πρόωρη αποπληρωμή της Ελλάδας στο ΔΝΤ

Το "ναι" από τα διοικτηικά συμβούλια ESM και ΕFSF

ESM

Τα Διοικητικά Συμβούλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας συμφώνησαν σήμερα να παραιτηθούν από την δεσμευτική υποχρέωση πρόωρης αποπληρωμής των δανείων ΕSM και EFSF σε σχέση με την προγραμματισμένη δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) .

Αυξήσεις σε 250.000 συντάξεις – Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση

Σύμφωνα με τις συμβάσεις δανείων του ΕSM και το EFSF με την Ελλάδα, η πρόωρη αποπληρωμή στο ΔΝΤ έχει ως αποτέλεσμα το αναλογικό ποσό των δανείων του ΕSM και το EFSF να καταστεί αμέσως οφειλόμενο και πληρωτέο. Η παραίτηση από τον ΕSM και το EFSF σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα υποχρεωθεί να προβεί σε πρόωρη αποπληρωμή σε κανένα από τα ιδρύματα.

"Xάρη στην παραίτηση που εγκρίθηκε σήμερα, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή στο ΔΝΤ. Αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στα οικονομικά της χώρας, χάρη στη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους. Θα ενισχύσει επίσης την εμπιστοσύνη της αγοράς στην Ελλάδα, καθώς ακολουθεί τις χώρες του προγράμματος ESM / EFSF, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, οι οποίες έχουν αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ εκ των προτέρων. Ο ESM και το EFSF είναι ο μακροπρόθεσμος εταίρος της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ελλάδα στις προσπάθειές της να εφαρμόσει πολιτικές που ενισχύουν την ανάπτυξη και διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους - αυτό είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας ", δήλωσε ο επικεφαλής του ESM και του EFSF Klaus Regling.

Σταϊκούρας: 1,2 δισ. ευρώ το κόστος του lockdown έως 16/3

Στις 8 Φεβρουαρίου 2021, η ελληνική κυβέρνηση έστειλε επίσημα αιτήματα στον ΕSM και τον EFSF προτείνοντας πρόωρη αποπληρωμή μέρους των εκκρεμών δανείων του στο ΔΝΤ, ύψους περίπου 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ (περίπου το 65% του εκκρεμούς δανείου στο ΔΝΤ). Αυτή θα είναι η δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, μετά την αποπληρωμή 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Νοέμβριο του 2019.

Τα έγγραφα δανεισμού EFSF και ESM περιέχουν αναλογικές προβλέψεις αποπληρωμής όταν η παράλληλη επίσημη χρηματοδότηση του τομέα εξοφλείται νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Χωρίς την παραίτηση που εγκρίθηκε σήμερα, η Ελλάδα θα ήταν υποχρεωμένη να προβεί σε σωρευτική αποπληρωμή 104,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top