Σταϊκούρας: 1,2 δισ. ευρώ το κόστος του lockdown έως 16/3

Μέχρι πότε θα πληρώνει το κράτος τα ενοίκια των επιχειρήσεων

Ακούστε όσα είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας στην Κοινωνία Ώρα Mega

Για το πώς θα συνεχιστεί η ενίσχυση πολιτών και επιχειρηματιών, αλλά και τι θα γίνει με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA.

Σεισμός Ελασσόνα: Δύσκολη νύχτα – Πάνω από 100 μετασεισμοί μετά τα 6 Ρίχτερ

Ενίσχυση στους πληγέντες του σεισμού

Αναφορικά με τους πληγέντες του σεισμού, και την ενίσχυσή τους στις δύσκολες ώρες που περνούν, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «Έχουμε αποδείξει ότι σε όλες αυτές τις φυσικές καταστροφές, έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά και είμαστε κοντά στην κοινωνία για να επουλώσουμε κάποιες πληγές. Τις φυσικές καταστροφές δεν μπορείς να τις προβλέψεις, αλλά μπορείς να φτιάξεις τους κατάλληλους μηχανισμούς στην πολιτεία για να βοηθάς γρήγορα την κοινωνία. Ήδη είναι σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο για την κρατική αρωγή που δημιουργεί έναν καινούργιο φορέα για να συντονιστούν όλες αυτές οι ενέργειες για να βοηθάμε σπίτια και νοικοκυριά. Υπάρχουν διάφορα υπουργεία που ενισχύουν τους πολίτες. Οι αποζημιώσεις θα δοθούν άμεσα στο βαθμό που υπάρχουν οι εκτιμήσεις από τους αρμόδιους φορείς για τη ζημιά».

Για το κατά πόσο υπάρχουν τα χρήματα για να καλυφθούν όλες οι απώλειες που έχουν δημιουργηθεί στην κοινωνία και λόγω της πανδημίας, ο ίδιος είπε ότι «Μέχρι τις 16 Μαρτίου το κόστος των αποφάσεων που σωστά πήρε η κυβέρνηση είναι 1,2 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 520 εκατ. είναι στο λιανεμπόριο. Έχουμε τη δυνατότητα με τα ταμειακά διαθέσιμα να καλύψουμε σημαντικό ποσοστό αυτών των απωλειών».

Τι ισχύει για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Άνοιξε η πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6  

Αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή, και τις επιχειρήσεις που μένουν εκτός, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «Εχτές καταβλήθηκε το πρώτο τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής 6. Περίπου 158 εκατ.. Μέσα στην εβδομάδα θα γίνει και δεύτερη εκταμίευση. Θέσαμε κάποια κριτήρια για την επιστρεπτέα προκαταβολή, τα οποία πρέπει να τηρούνται ώστε να αποδειχτεί ότι κάποιος πλήττεται. Από όσους έκαναν αιτήσεις, 138 χιλ. επιχειρήσεις δήλωσαν τζίρο τον Ιανουάριο του 2021, υψηλότερο το 2020. 188 χιλ. επιχειρήσεις δε δήλωσαν 200 ευρώ τζίρο αναφοράς τον Ιανουάριο του 2020. Όταν δίνεις 500 ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου σε κάποιον που πρέπει να πλήττεται, πρέπει να αποδειχτεί αυτό. Θα υπάρξει και άλλη επιστρεπτέα τον Απρίλιο. Βάλαμε τον τζίρο του 2020 σε σχέση με το 2019. 194 χιλιάδες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι πήγαν καλύτερα το 2020 σε σχέση με το 2019. Μέχρι τώρα όλες οι επιστρεπτέες πηγαίνουν με τον τζίρο. Οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι. Έχουμε δώσει 7 δις σε 550 χιλιάδες επιχειρήσεις μέσω της επιστρεπτέας. Έχουμε μειώσει την προκαταβολή φόρου, έχουμε καλύψει ενοίκια. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καλύψουμε μέρος της ζημιάς».

Ενοίκια Ιανουαρίου: Πότε θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Μέχρι πότε θα πληρώνει το κράτος τα ενοίκια των επιχειρήσεων που είναι κλειστές

Σχετικά με το μέχρι πότε θα ισχύει ότι το κράτος πληρώνει τα ενοίκια των επιχειρήσεων που είναι κλειστές, ο ίδιος είπε ότι «Ισχύει και το Μάρτιο. Χτες πληρώσαμε άλλους 31.000 ιδιοκτήτες ακινήτων για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Ιδιοκτήτες που έχουν βάλει πλάτη. Έχουμε βάλει χρονοδιαγράμματα για το πώς θα πληρωθούν οι ιδιοκτήτες για τον Ιανουάριο».

Για το σενάριο που υπάρχει για επιδότηση πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων, όταν ανοίξουν, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «Ανεξάρτητα από τις επιλογές το υγειονομικό πεδίο πρέπει να είμαστε κοντά στην επιχειρηματικότητα και τον επόμενο μήνα και στην επιστροφή στην κανονικότητα. Η πρότασή μας θα είναι για να καλυφθούν οι βασικές πάγιες δαπάνες. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε και το πρόγραμμα Γέφυρα για τις επιχειρήσεις. Με επιστρεπτέα προκαταβολή, πάγιες δαπάνες και Γέφυρα ερχόμαστε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις».

Τι ισχύει με τις αποδείξεις

Χάρτινες αποδείξεις: Eπιστρέφουν και θα σκανάρονται από το κινητό

«Αυτό ήταν ένα σωστό μέτρο γιατί θέλουμε να μειώσουμε τη φοροδιαφυγή. Έχει μειωθεί η κατανάλωση αλλά έχουν ενισχυθεί οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Θα πρέπει να δούμε τη μείωση της κατανάλωσης και να τη διασταυρώσουμε με την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών», είπε ο κ. Σταϊκούρας για το θέμα των αποδείξεων.

ΕΝΦΙΑ και αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών

Τέλος, για το θέμα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «Είναι μια άσκηση που θα θέλαμε να έχει ολοκληρωθεί από πέρυσι αλλά λόγω της υγειονομικής κρίσης δεν έχει ολοκληρωθεί. Μείωση του ΕΝΦΙΑ έχουμε 22% και θέλουμε να υπάρξει περαιτέρω μείωση, 8%. Αυτό εξαρτάται από το πόσο θα κρατήσει η υγειονομική κρίση αλλά και από την άσκηση των αντικειμενικών αξιών. Στόχος είναι εκεί που πραγματικά πρέπει να φορολογηθεί ακόμα περισσότερο ο πλούτος της χώρας, να φορολογηθεί. Ό,τι αποτέλεσμα προκύψει να δοθεί στο άλλο κομμάτι της κοινωνίας που έχει πληγεί περισσότερο από τον ΕΝΦΙΑ όλα αυτά τα χρόνια. Επιδιώκουμε την άσκηση των αντικειμενικών αξιών να την τελειώσουμε φέτος».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top