Νέα μέτρα για 330.000 δάνεια που είναι σε αναστολή δόσεων

Εξετάζεται παράταση του μέτρου και το 2021

Κέρματα

Παράταση του μέτρου της αναστολής πληρωμών των μηνιαίων δόσεων για δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εξετάζουν οι τράπεζες και η κυβέρνηση.

Τα προγράμματα αναστολής των δόσεων ισχύουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, ωστόσο ήδη έχει ξεκινήσει η εκπόνηση του νέου πλάνου στήριξης με μέτρα και για το 2021.

Κούρεμα ενοικίων: Πώς θα γίνει η επιστροφή φόρου

Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και ο νέος γύρος καραντίνας παίρνει καθολικές διαστάσεις στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γεγονός που οδηγεί την τραπεζική εποπτική Αρχή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε αναθεώρηση των οδηγιών που έχει δώσει προς τις τράπεζες της ευρωζώνης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες τις επόμενες εβδομάδες και ανάλογα με τις εξελίξεις στο υγειονομικό κομμάτι της αντιμετώπισης της πανδημίας (δηλαδή στις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο), σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, θα αποφασίσουν για ένα νέο χάρτη στήριξης των δανειοληπτών.

Οι εναλλακτικές προτάσεις, που βρίσκονται στο τραπέζι είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εξής:

- Η επέκταση της αναστολής στις πληρωμές των δόσεων για δύο ακόμη μήνες, δηλαδή και το πρώτο δίμηνο του 2021, υπό την αίρεση πως, αν υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο μέτωπο του εμβολίου, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο της μερικής πληρωμής της δόσης.

- Με βάση τον σχεδιασμό των τελευταίων εβδομάδων, οι τράπεζες είχαν αποφασίσει από την 1η Ιανουαρίου ο δανειολήπτης (ιδιώτης και επιχείρηση) να πληρώσει για το σύνολο του 2021 το 50% της μηνιαίας δόσης και όχι το 100%. Τραπεζικές πηγές, μετά την κυβερνητική απόφαση του καθολικού lockdown, ανέφεραν ότι εξετάζεται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο -αν δεν ληφθεί η απόφαση παράτασης των αναστολών- πληρωμής του 20% της δόσης (αντί του 50% που προέβλεπε το σχέδιο που είχαν ήδη έτοιμο) για ορισμένο χρονικό διάστημα, το οποίο θα είναι άμεσα εξαρτώμενο από την εξέλιξη της πανδημίας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top