Ξεκίνησαν οι εκπτώσεις - Ποια Κυριακή θα λειτουργούν τα καταστήματα

Βαριές κυρώσεις σε τυχόν «ζαβολιές» στους καταστηματάρχες

χειμερινές εκπτώσεις

Ξεκίνησαν από σήμερα, Δευτέρα 13/1/20, οι χειμερινές εκπτώσεις οι οποίες  θα διεξαχθούν και φέτος, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία, από η δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου, (29 Φεβρουαρίου φέτος, λόγω δίσεκτου έτους). 

Την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, στις 19/1, τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά, με το ωράριο να είναι 11 π.μ. – 6 μ.μ. για τα εμπορικά καταστήματα.  

Ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις: Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των εμπόρων

Τι να προσέξετε στις αγορές σας

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα καταστήματα υποχρεούνται να αναγράφουν την παλαιά και τη νέα μειωμένη τιμή των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, ενώ επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

Όπως επισημαίνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης. 

Εάν υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»), ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει επίσης ότι οι κυρώσεις σε περίπτωση παραβάσεων είναι αυστηρές και στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top