Τελευταία ευκαιρία για τακτοποιήσεις αυθαιρέτων – Τι αλλάζει στα πρόστιμα

Όσοι δεν προλάβουν τη διορία θα πληρώσουν και προσαύξηση

Διαμερίσματα Αθήνα

Τελευταία ευκαιρία έως τις 9 Νοεμβρίου θα έχουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για να προβούν στην απαραίτητες ενέργειες για την τακτοποίησή τους.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς - Αιγαίου και Δωδεκάνησου, «ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης τους ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία παράταση στον νόμο περί τακτοποιήσεως αυθαιρέτων».

Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες των Νέων, υπάρχει χαραμάδα για παράταση, η οποία θα επεκταθεί το ανώτερο έως το τέλος του 2019.

Σε κάθε περίπτωση, μετά το τέλος της διορίας έρχεται προσαύξηση 10% στο υπάρχων πρόστιμο, αλλά και… οι μπλουντόζες.

Τι αλλάζει στα πρόστιμα

Στο πολυνομοσχέδιο, που έχει τεθεί σε διαβούλευση, προβλέπονται αλλαγές στα πρόστιμα για τα αυθαίρετα.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται (χωρίς να είναι βέβαιο ότι τελικά θα υιοθετηθούν) θα παρέχεται έκπτωση 30% σε όσους καταβάλλουν ολόκληρο το πρόστιμο (από 20%, που είναι σήμερα) και έκπτωση 20% σε όσους καταβάλλουν το 30% του ποσού και πληρώσουν το υπόλοιπο σε δόσεις (από 10%, που είναι σήμερα).

Σύμφωνα με στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) έως τώρα από τη διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων έχουν εισπραχθεί γύρω στα 2,4 δισ. ευρώ. Από τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, προκύπτει ότι το 25% των κτιρίων που τακτοποιήθηκαν (ή έχουν μπει στη διαδικασία τακτοποίησης) δεν έχουν καμία οικοδομική άδεια, ενώ το 75% αφορά αυθαιρεσίες με οικοδομική άδεια.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top