Κρυμμένα σε στρώματα και σεντούκια παραμένουν 20 δισ. ευρώ

Το μεγάλο στοίχημα των τραπεζών για το δεύτερο εξάμηνο

Κρυμμένα σε στρώματα και σεντούκια παραμένουν 20 δισ. ευρώ

Η επιστροφή μέρους των 20 δισ. ευρώ, που εκτιμάται ότι παραμένουν σε θυρίδες και στρώματα, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα των τραπεζών για το δεύτερο εξάμηνο. 

Οι τράπεζες γνωρίζουν ότι τα χρήματα αυτά δεν πρόκειται να επιστρέψουν από την μια μέρα στην άλλη, πολύ περισσότερο που παραμένουν σε ισχύ οι αυστηρότατοι κεφαλαιακοί περιορισμοί, ωστόσο αισιοδοξούν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και θα βοηθήσει την παγίωση της αίσθησης ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων.

Η χαμένη ευκαιρία

Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι το 2016, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, σημειώθηκε αύξηση καταθέσεων κατά 4,2 δισ. ευρώ, βελτίωση που χάθηκε στον νέο γύρο «διαπραγματεύσεων» και καθυστερήσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση. Αλλη μία ευκαιρία που θυσιάστηκε στον βωμό της μικροπολιτικής. 

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι και τώρα η βελτίωση της εμπιστοσύνης και του κλίματος που φέρνει η δεύτερη αξιολόγηση θα οδηγήσει σε αύξηση καταθέσεων.

Υπογραμμίζουν ότι η δεύτερη αξιολόγηση που συνδέεται με μια νέα ευρύτερη συμφωνία αποτελεί κομβικό σημείο, καθώς φαίνεται ότι οδηγεί στην πλήρη υιοθέτηση του προγράμματος από την κυβέρνηση. 

Αλλωστε, η ανακούφιση του χρέους θα γίνει μόνο εφόσον η κυβέρνηση εφαρμόσει πλήρως τη νέα συμφωνία. Επιπλέον, περιλαμβάνει μέτρα που διασφαλίζουν την επίτευξη των μακροοικονομικών στόχων σε βάθος χρόνου. Ολα αυτά διαμορφώνουν νέο πλαίσιο και δημιουργούν αισιοδοξία ότι οι πιθανότητες νέου εκτροχιασμού του προγράμματος είναι μικρές.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, οι τράπεζες εκτιμούν ότι το 2017 οι καταθέσεις στο σύνολό τους μπορεί να ενισχυθούν κατά περίπου 8 δισ. ευρώ και να ανέλθουν στα 140 δισ. ευρώ, το 2018 να ξεπεράσουν τα 150 δισ. ευρώ, το 2019 να υπερβούν τα 160 δισ. ευρώ και το 2020 να ανέλθουν σε 175 δισ. ευρώ.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top