Τετράχρονη τρώει τοίχους και καναπέδες - Πάσχει από το σύνδρομο «Πίκα»

Λόγω της αλλοτριοφαγίας θέλει να καταναλώνει μη βρώσιμα αντικείμενα

Ώρες αγωνίας περνάει μια μητέρα στη Μεγάλη Βρετανία, αφού βλέπει την τετράχρονη κόρη της που πάσχει από σπάνια πάθηση, να τρώει τους τοίχους και τους καναπέδες του σπιτιού και να κινδυνεύει καθημερινά.

Η μικρή Γουίντερ πρέπει να είναι υπό διαρκή επίβλεψη, καθώς κατανακλώνει αντικείμενα τα οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβή για την υγεία της.

Το παιδί πάσχει από τη σπάνια πάθηση που ονομάζεται αλλοτριοφαγία ή σύνδρομο «Πίκα», η οποία πυροδοτεί διαρκώς μια μεγάλη λαχτάρα για μη βρώσιμα αντικείμενα.

Τετράχρονη τρώει τοίχους και πλαστικά

Η τετράχρονη Γουίντερ πάσχει από τη σπάνια πάθηση που ονομάζεται αλλοτριοφαγία ή σύνδρομο «Πίκα» / Φωτογραφία Instagram

Η 25χρονη Στέισι έχει δει την κόρη της να τρώει γύψο από τους τοίχους, το αφρολέξ των καναπέδων, ακόμα και να ροκανίζει επίπλα! Το πιο τρομακτικό, όμως, είναι ότι έχει πιάσει επ αυτοφώρω την 4χρονη να σπάει κορνίζες και να επιχειρεί να φάει τα γυαλιά! Ακόμα, η μικρή Γουίντερ ξυπνά τη νύχτα για να μασήσει την κούνια και την κουβέρτα της στην οποία κοιμάται.

Η μητέρα της ανησυχεί πολύ για τη ζωή της: «Τρώει κυριολεπτικά όλο το σπίτι. Αγόρασα έναν ολοκαίνουριο καναπέ, από τον οποίο έφαγε ολόκληρα κομμάτια!», δήλωσε η μητέρα της και πρόσθεσε:

«Γκρινιάζει με το κανονικό φαγητό, όμως τρώει με ευχαρίστηση ένα σφουγγάρι. Μια φορά είχε σπάσει οκτώ κορνίζες και προσπάθησε να φάει τα γυαλιά. Μέχρι στιγμής δεν έχει πάθει κάτι κακό, γιατί την παρακολουθούμε διαρκώς».

Μ.Βρετανία: Παιδί πάσχει από ασθένεια που το κάνει να θέλει να τρώει σοφάδες και γυαλιά

Η μητέρα της Γουίντερ ανησυχεί πολύ για την υγεία της κόρης της / Φωτογραφία Instagram

Η μητέρα είχε παρατηρήσει την κόρη της να βάζει από μικρή στο στόμα της διάφορα αντικείμενα, όμως θεώρησε ότι δεν ήταν κάτι σοβαρό.

Όλα κυλούσαν ομαλά μέχρι που περπάτησε όταν ήταν 13 μηνών, οπότε και τα πράγματα άλλαξαν «εν μία νυκτί»: η Γουίντερ άρχισε να μη μιλάει και να έχει ασυνήθιστες διατροφικές συνήθειες.

Μετά από πολλές εξετάσεις, τον Ιανουάριο του 2024 η τετράχρονη διαγνώστηκε με αυτισμό και το σύνδρομο «Πίκα». Το εν λόγω σύνδρομο είναι πιο συνηθισμένο στα παιδιά που έχουν αυτισμό.

Τι είναι αλλοτριοφαγία ή Σύνδρομο «Πίκα»

Η αλλοτριοφαγία, περισσότερο γνωστή με τον όρο «Πίκα», είναι μια ψυχολογική διαταραχή. Τα άτομα που πάσχουν από Πίκα έχουν την τάση να καταναλώνουν μη βρώσιμες ουσίες όπως χώμα, μέταλλο, τρίχες, γυαλί, πέτρες, πάγο, χαρτί, αιχμηρά αντικείμενα, κόπρανα κλπ.

Το σύνδρομο «Πίκα» εμφανίζεται στο 1/3 των παιδιών ηλικίας από 1 έως και 6 ετών, στις εγκυμονούσες, καθώς και σε άτομα με αυτισμό.

Επίσης, η διαταραχή αυτή εμφανίζεται και σε άτομα που έχουν δεχθεί κάποιο σημαντικό συναισθηματικό τραύμα κατά την διάρκεια της ζωής τους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top