Ολλανδία: Σάρωσε στις βουλευτικές εκλογές ο... «Ολλανδός Τραμπ»

Πρώτο με διαφορά το ακροδεξιό «Κόμμα της Ελευθερίας»

Ολλανδία: Ο ακροδεξιός Βίλντερς νικητής των εκλογών / Βίντεο από ΣΚΑΪ

Το ακροδεξιό, ισλαμοφοβικό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς κέρδισε με διαφορά στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Τετάρτη, στην Ολλανδία και θα αρχίσει να αναζητεί εταίρους για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Αυτή είναι η πόλη που ψηφίστηκε «Ευρωπαϊκή Πόλη της Χρονιάς»!

Το κόμμα του Βίλντερς PVV (Κόμμα της Ελευθερίας) συγκεντρώνει 37 έδρες στο κοινοβούλιο, από τις 150 συνολικά, περισσότερες από τον συνασπισμό Εργατικών- Πρασίνων (25) του Φρανς Τίμερμανς και τις 24 έδρες του συντηρητικού κόμματος VVD, σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα.

Ένας συνασπισμός του PVV, του VVD και του νέου κόμματος Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) του κεντρώου βουλευτή Πίτερ Όμτζιγκτ συγκεντρώνει 81 έδρες, καθιστώντας τον ως τον πιο προφανή συνδυασμό.

Ωστόσο είναι πιθανό να χρειαστούν μήνες δύσκολων συνομιλιών για να επιτευχθεί συμφωνία, καθώς κανένα από τα κόμματα με τα οποία ο Βίλντερς θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση δεν συμμερίζεται τις αντιευρωπαϊκές απόψεις του.

Βίλντερς: Σάρωσε στις βουλευτικές εκλογές ο «Ολλανδός Τραμπ»

Ολλανδία: Σάρωσε ο ακροδεξιός Βίλντερς στις βουλευτικές εκλογές / AP

«Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε πάντως ο Βίλντερς κατά την ομιλία του αργά χθες. «Θέλουμε να κυβερνήσουμε και θα κυβερνήσουμε», τόνισε.

Ολλανδία: Παραιτήθηκε ο Μαρκ Ρούτε

Ο «Ολλανδός Τραμπ»

Ο Βίλντερς συχνά χαρακτηρίζεται ως ο «Ολλανδός Τραμπ», με την κόμμωσή του να παραπέμπει στον Τραμπ, αν και εισήλθε στην πολιτική πολύ νωρίτερα από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.

Έχτισε την καριέρα του μαχόμενος κατά αυτού που αποκαλεί «ισλαμική εισβολή» στη Δύση.

Ούτε τα προβλήματά του με τη δικαιοσύνη -κρίθηκε ένοχος για προσβολή των Μαροκινών-, ούτε οι απειλές κατά της ζωής του, εξαιτίας των οποίων τον φρουρεί ισχυρή αστυνομική δύναμη από το 2004, τον έχουν αποθαρρύνει.

Πιο πρόσφατα ο Βίλντερς προσπάθησε να ρίξει τους τόνους στη λαϊκιστική ρητορική του και να επικεντρωθεί και σε κάποια άλλα από τα θέματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους.

Όμως παρά τη φαινομενική αλλαγή τόνου του Βίλντερς, οι θέσεις του κόμματός του παραμένουν ίδιες. Το προεκλογικό του πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πάγωμα των διαδικασιών παροχής ασύλου και δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Ολλανδίας στην ΕΕ.

Η νίκη του Βίλντερς σηματοδοτεί μια έντονη στροφή προς τα δεξιά, η οποία προκαλεί ανησυχία στις Βρυξέλλες.

Ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν χαιρέτισε στο Χ «τους ανέμους της αλλαγής». Και στη Γαλλία η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν συνεχάρη τον Βίλντερς και το κόμμα του «για τη θεαματική απόδοσή τους στις βουλευτικές εκλογές, η οποία επιβεβαιώνει την αυξανόμενη προσήλωση στην υπεράσπιση των εθνικών ταυτοτήτων».

Οι θέσεις του Βίλντερς για το μεταναστευτικό 

«Με τη μείωση της εισροής αιτούντων άσυλο και της μετανάστευσης προς την Ολλανδία, ο εξισλαμισμός της χώρας μας θα περιοριστεί», αναφέρει το προεκλογικό πρόγραμμα του PVV.

«Η Ολλανδία δεν είναι μια ισλαμική χώρα: ούτε μουσουλμανικά σχολεία, ούτε Κοράνια ούτε τεμένη». «Θέλουμε λιγότερο Ισλάμ στην Ολλανδία και θα το καταφέρουμε χάρη σε λιγότερη μη δυτική μετανάστευση και την πλήρη αναστολή της παροχής ασύλου».

Επίσης προβλέπει «την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας στα κυβερνητικά κτίρια».

Μετά τη νίκη του ο Βίλντερς δήλωσε ότι «η Ολλανδία θα επιστρέψει στους Ολλανδούς, και το τσουνάμι (των παροχών) ασύλου και της μετανάστευσης θα ανασχεθεί».

Στο πρόγραμμά του το PVV προβλέπει «πάγωμα του ασύλου» και «μια μεταναστευτική πολιτική εν γένει πιο περιοριστική», καθώς και παρέκκλιση από τους ευρωπαϊκούς κανόνες που αφορούν την παροχή ασύλου και τη μετανάστευση.

Το κόμμα επιθυμεί επίσης να αποκατασταθούν οι έλεγχοι στα ολλανδικά σύνορα και να επαναπροωθούνται οι αιτούντες άσυλο που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ολλανδία προερχόμενοι από «γειτονικές, ασφαλείς χώρες».

Οι παράτυποι μετανάστες θα συλλαμβάνονται και θα απελαύνονται. Οι Σύροι η αίτηση των οποίων για παροχή ασύλου έχει γίνει δεκτή επίσης θα απελαύνονται, διότι «κάποιες περιοχές της Συρίας είναι πλέον ασφαλείς». Οι πρόσφυγες που έχουν λάβει άδεια παραμονής, θα τη χάνουν «αν πάνε διακοπές στη χώρα καταγωγής τους».

Δημοψήφισμα για το «Nexit»

Το PVV θέλει «την Ολλανδία κυρίαρχη, την Ολλανδία υπεύθυνη για το δικό της νόμισμα, τα σύνορά της και να υιοθετεί δικούς της κανόνες».

Κατά συνέπεια το κόμμα απορρίπτει οποιαδήποτε «πολιτική ένωση», όπως την ΕΕ, «έναν θεσμό που υφαρπάζει ολοένα και περισσότερες εξουσίες, μονοπωλεί τα χρήματα των φορολογούμενων και μας επιβάλλει τις διαταγές της».

Το κόμμα του Βίλντερς επιθυμεί «τη διεξαγωγή δεσμευτικού δημοψηφίσματος για το Nexit», την αποχώρηση της Ολλανδίας από την ΕΕ.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top