Συμφωνία Ισραήλ- Χαμάς για κατάπαυση του πυρός κι απελευθέρωση 50 ομήρων

Μία επιπλέον μέρα εκεχειρίας για κάθε δέκα ομήρους που θα απελευθερώνονται

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα συμφωνία η οποία προβλέπει την απελευθέρωση 50 ομήρων της Χαμάς σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές και την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Γάζα: Νεκρά Δύο Πρόωρα Βρέφη Πριν Τη Μεταφορά Τους

«Η κυβέρνηση ενέκρινε σε αδρές γραμμές (...) συμφωνία με βάση την οποία τουλάχιστον 50 πρόσωπα που απήχθησαν - γυναίκες και παιδιά - θα απελευθερωθούν σε τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρξει παύση των μαχών», αναφέρει η ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης.

To σχέδιο της συμφωνίας του Ισραήλ με τη Χαμάς προβλέπει την απελευθέρωση 30 παιδιών, οχτώ μητέρων και 12 ακόμα γυναικών που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας - AP

To σχέδιο της συμφωνίας του Ισραήλ με τη Χαμάς προβλέπει την απελευθέρωση 30 παιδιών, οχτώ μητέρων και 12 ακόμα γυναικών που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας - AP

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τι προβλέπει η συμφωνία με τη Χαμάς

Το σχέδιο που συμφωνήθηκε με τη Χαμάς, προβλέπει την απελευθέρωση 50 ισραηλινών ομήρων. Συγκεκριμένα πρόκειται για 30 παιδιά, οχτώ μητέρες και 12 ακόμα γυναίκες, που θα απελευθερώνονται ανά δεκάδα κάθε μέρα της κατάπαυσης του πυρός. 

Ισραήλ: Κοντά σε συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση 50 ομήρων

Εκτιμάται ότι η Χαμάς κρατά 237 ισραηλινούς ομήρους, παρά το γεγονός ότι έχει δηλώσει πως δεκάδες από αυτούς σκοτώθηκαν στη διάρκεια βομβαρδισμών των IDF. 

Η συμφωνία αφορά αποκλειστικά Ισραηλινούς πολίτες. Στη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, το Ισραήλ και η Χαμάς θα δώσουν τη δυνατότητα στον Ερυθρό Σταυρό να αποκτήσει πρόσβαση στους ομήρους που θα παραμένουν στη Γάζα. Η συμφωνία προβλέπει ότι στον Ερυθρό Σταυρό θα επιτραπεί και να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ομήρους, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ισραήλ: Η Shani Louk ήταν στην Ελλάδα τρεις μέρες πριν το μακελειό

Ταυτόχρονα, το Ισραήλ, ως αντάλλαγμα, αναμένεται να απελευθερώσει περίπου 150 Παλαιστίνιες και παιδιά που κρατούνται σε φυλακές της χώρας. 

Το Ισραήλ θα απελευθερώσει περίπου 150 Παλαιστίνιες και παιδιά που κρατούνται σε φυλακές της χώρας - AP

Το Ισραήλ θα απελευθερώσει περίπου 150 Παλαιστίνιες και παιδιά που κρατούνται σε φυλακές της χώρας - AP

Τα ονόματα των Παλαιστινίων που θα απελευθερωθούν θα ανακοινωθούν σε λίστα από την ισραηλινή κυβέρνηση, ενώ οι οικογένειες των θυμάτων των συγκεκριμένων κρατούμενων θα έχουν 24ωρη προθεσμία να ασκήσουν έφεση στα τοπικά δικαστήρια. Αυτό είναι και το κρίσιμο 24ωρο, καθώς μέχρι να περάσει, δε θα απελευθερωθεί κανείς από τους Παλαιστινίους κρατουμένους, αλλά και κανείς από τους Ισραηλινούς ομήρους. Επομένως η πρώτη ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Νέο βίντεο τρόμου: Τρέχουν να ξεφύγουν από τη σφαγή στο φεστιβάλ Nova

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ισραήλ σκοπεύει να ζητήσει την απελευθέρωση όλων των ομήρων, προσφέροντας ως αντάλλαγμα την επέκταση της εκεχειρίας για μία επιπλέον μέρα για κάθε δέκα ομήρους που θα απελευθερώνονται. 

Η απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς αναμένεται να ξεκινήσει την Πέμπτη ή την Παρασκευή - AP

Η απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς αναμένεται να ξεκινήσει την Πέμπτη ή την Παρασκευή - AP

Η Χαμάς ωστόσο, εξέφρασε τις επιφυλάξεις της ότι οι IDF θα χρησιμοποιήσουν drones για να συλλέξουν κρίσιμες πληροφορίες στη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός. Έτσι το Ισραήλ, σε ένδειξη καλής θέλησης, συμφώνησε να μην πετούν drones για έξι ώρες κάθε μέρα που θα διαρκεί η συμφωνία.

Όμηροι στη Γάζα: Κοντά σε συμφωνία για την απελευθέρωσή τους; 

Τέλος, η συμφωνία προβλέπει ότι οι Ισραηλινοί θα επιτρέψουν σε περίπου 300 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια -μεταξύ της οποίας και καύσιμα- να περάσουν στη Λωρίδα της Γάζας. Έχει ωστόσο ξεκαθαρίσει ότι δε θα επιτρέψει στους Παλαιστινίους να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη Βόρεια Γάζα στη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τα στάδια της απελευθέρωσης

Σύμφωνα με το Channel 12 θα ακολουθηθεί μια καθορισμένη διαδικασία για την απελευθέρωση των ομήρων και τη μεταφορά τους στο Ισραήλ. 

Παράλληλα θα επιτραπεί η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας - AP

Παράλληλα θα επιτραπεί η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας - AP

Γάζα: Μακελειό σε σχολείο των Ηνωμένων Εθνών - Δεκάδες νεκροί

  • Το πρώτο βήμα είναι η παράδοση των ομήρων από τη Χαμάς στον Ερυθρό Σταυρό.
  • Στη συνέχεια η μεταφορά τους σε εκπροσώπους των IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις).
  • Οι όμηροι μετά θα υποβληθούν σε έναν αρχικό ιατρικό έλεγχο από τις αρχές και ακολούθως θα μεταφερθούν σε ένα από τα πέντε απομονωμένα ιατρικά κέντρα σε όλο το Ισραήλ για να συναντηθούν με τις οικογένειές τους.
  • Στο τέταρτο στάδιο, οι ιατρικές και οι αμυντικές αρχές θα καθορίσουν από κοινού εάν τουλάχιστον κάποιοι από τους ομήρους μπορούν να δώσουν πληροφορίες.
  • Τέλος, οι όμηροι θα υποβληθούν σε εξέταση από αξιωματούχους ασφαλείας.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Θα απελευθερωθούν και τρεις Αμερικανοί

Η συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς προβλέπει ότι μεταξύ των 50 ομήρων που θα απελευθερωθούν θα είναι τρεις υπήκοοι των ΗΠΑ, ανάμεσά τους κι ένα κοριτσάκι τριών ετών. 

Γάζα: Εισβολή του ισραηλινού στρατού με τανκς στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, οι γονείς του παιδιού αυτού, το οποίο θα κλείσει τα τέσσερά του χρόνια την Παρασκευή, ήταν ανάμεσα στους 1.200 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην έφοδο μαχητών της Χαμάς εναντίον τομέων της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, την πιο πολύνεκρη επίθεση από ιδρύσεως του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας έκτοτε έχουν σκοτωθεί πάνω από 14.100 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 5.840 παιδιά και πάνω από 3.900 γυναίκες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς»

Ο ισραηλινός στρατός θα «συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς μετά την 4ήμερη κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε να κηρυχθεί στη Λωρίδα της Γάζας», διεμήνυσε η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί μετά την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων - AP

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί μετά την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων - AP

«Η ισραηλινή κυβέρνηση, ο ισραηλινός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν τον πόλεμο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους όλοι οι όμηροι, να ολοκληρωθεί η εξάλειψη της Χαμάς και για να εγγυηθούμε ότι δεν θα υπάρχει πλέον απειλή για το κράτος του Ισραήλ από τη Γάζα», αναφέρει απόσπασμα ανακοίνωσης της κυβέρνησης που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω του Twitter από τις υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ικανοποιημένη η Χαμάς για τη συμφωνία

Η Χαμάς από την πλευρά της εξέφρασε την ικανοποίησή για τη συμφωνία να κηρυχθεί «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας, που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση του Ισραήλ.

«Οι διατάξεις αυτής της συμφωνίας καταρτίστηκαν με βάση το όραμα της αντίστασης και την αποφασιστικότητά της να υπηρετήσει τον λαό μας και να ενισχύσει την επιμονή του έναντι της επίθεσης», ανέφερε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

«Επιβεβαιώνουμε πως θα παραμείνουμε με το δάκτυλο στη σκανδάλη και ότι τα τάγματα των θριαμβευτών μας θα παραμείνουν σε επιφυλακή», προειδοποίησε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top