Γάζα: Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν 4ωρη ανακωχή καθημερινά αλλά το Ισραήλ αρνείται!

«Πρώτο βήμα» τη χαρακτήρισε ο Λ. Οίκος πριν τη διάψευση από Νετανιάχου    

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι (photo  - video AP Images)  

Το Ισραήλ θα ξεκινήσει τετράωρες παύσεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, αρχής γενομένης από σήμερα προκειμένου ο κόσμος να μπορέσει να γλιτώσει από τις εχθροπραξίες, δήλωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση όπως το χαρακτήρισε, αλλά λογάριαζε φαίνεται χωρίς τον «ξενοδόχο» πρωθυπουργό Νετανιάχου, που συνδέει το ζήτημα με την επιστροφή των ομήρων.  

Τριάντα μέρες από την επίθεση της Χαμάς

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε πως οι παύσεις προέκυψαν έπειτα από συζητήσεις ανάμεσα σε αξιωματούχους των ΗΠΑ και του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, περιλαμβανομένων συζητήσεων που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το Ισραήλ «σφυροκοπά» τη Γάζα - Νεκρός ένας από τους διοικητές της Χαμάς

Ο Κίρμπι είπε πως οι παύσεις θα επιτρέψουν στον κόσμο να μην βρεθεί στον δρόμο του κακού και να διανεμηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια και μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως ένας τρόπος για να απελευθερωθούν όμηροι.

«Μας είπαν οι Ισραηλινοί σήμερα ότι δεν θα υπάρξουν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές κατά τη διάρκεια της παύσης, και πως η διαδικασία αυτή ξεκινάει σήμερα», είπε ο Κίρμπι.

Μπλίνκεν στο Ισραήλ: Κάντε περισσότερα στην προστασία Παλαιστίνιων αμάχων

«Αντιλαμβανόμαστε πως το Ισραήλ θα αρχίσει να εφαρμόζει τετράωρες καταπαύσεις του πυρός στη βόρεια Γάζα με την ανακοίνωση να γίνεται τρεις ώρες πριν», είπε.

Αποκάλεσε την είδηση βήμα προς την ορθή κατεύθυνση.

«Πιστεύουμε πως αυτά εδώ είναι σημαντικά πρώτα βήματα και προφανώς θέλουμε να δούμε να συνεχίζονται για όσο χρειαστεί», πρόσθεσε.
Ο Κίρμπι είπε επίσης πως μια κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και στους μαχητές της Χαμάς δεν βρίσκεται στο τραπέζι επειδή θα βοηθούσε τη Χαμάς και θα «νομιμοποιούσε αυτό που έκαναν στις 7 Οκτωβρίου και απλώς δεν πρόκειται να το υποστηρίξουμε αυτή την ώρα».

Ισραήλ: Αρνείται την 4ωρη καθημερινή ανακωχή  

Στο Ισραήλ πάντως η ανακοίνωση  προκάλεσε αντιδράσεις επειδή δεν χαρακτηρίζει την παύση  πυρός για να επιτρέψει την εκκένωση των κατοίκων της Γάζας από τον βορρά σαν «ανθρωπιστική» και τη συνδέει με την επιστροφή των ομήρων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οι μάχες των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF)  συνεχίζονται και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την επιστροφή των ομήρων.

«Πέφτουν παντού βόμβες. Μαμά σ΄αγαπώ» - «Λύγισε» η μητέρα ομήρου της Χαμάς

«Οι μάχες συνεχίζονται και δεν θα υπάρξει καμία κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των αιχμαλώτων μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού. «Το Ισραήλ επιτρέπει ασφαλείς διαδρόμους από τον βορρά της Λωρίδας προς τον νότο της, όπως έκαναν 50.000 κάτοικοι της Γάζας μόλις χθες» αναφέρει.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top