Κόλαση πυρός στη Γάζα - Ισραήλ: «Πλήξαμε 150 υπόγειες υποδομές της Χαμάς»

Ολονύχτιο «σφυροκόπημα» - Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις

Ολονύχτιο ισραηλινό «σφυροκόπημα» στη Λωρίδα της Γάζας - Χτυπήθηκαν 150 υπόγειοι στόχοι της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας / Βίντεο από μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων Star

Σε διεύρυνση των στρατιωτικών επιχειρήσεων από ξηράς, αέρος και θαλάσσης στη Λωρίδα της Γάζας, προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής το Ισραήλ, που εξαπέλυσε μία άνευ προηγουμένου επίθεση μετά την 7η Οκτωβρίου, όταν ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς.

Η Γάζα «φλέγεται» - Το Ισραήλ επιτίθεται από ξηρά, θάλασσα και αέρα

Χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ, που υποστηρίχτηκαν από μαχητικά και drones, πραγματοποίησαν επιδρομή στη βόρεια και κεντρική Γάζα, με στόχο στρατιωτικές υποδομές και μαχητές της Χαμάς.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε χθες Παρασκευή βράδυ πως βρίσκονταν σε εξέλιξη μάχες ανάμεσα σε μέλη του στρατιωτικού του βραχίονα και μονάδες του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αντιμετωπίζουμε ισραηλινές χερσαίες εισβολές στην Μπέιτ Χανούν (βόρεια) και στην Αλ Μπουρέιτζ (κεντρικά). Βρίσκονται σε εξέλιξη σκληρές μάχες», συνόψισαν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο ότι ισραηλινές δυνάμεις επιχειρούν «στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας», όπως έκαναν και την προηγουμένη. Μονάδες του ισραηλινού στρατού μπήκαν στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα, προτού αποσυρθούν.

Ο ΟΗΕ, που ζητεί να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, τόνισε πως φοβάται «χιονοστιβάδα ανθρωπίνων δεινών άνευ προηγουμένου» στην παλαιστινιακή περιοχή με έκταση 362 χιλιομέτρων που συνεχίζει να πολιορκείται.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, όπως κατέγραψαν κάμερες, έφθασαν χθες σε επίπεδο χωρίς προηγούμενο, αφότου το Ισραήλ κήρυξε πόλεμο στη Χαμάς μετά την επίθεσή του στην ισραηλινή επικράτεια με πάνω από 1.400 νεκρούς.

Η Χαμάς κάλεσε χθες τη διεθνή κοινότητα να «δράσει τώρα για να σταματήσουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί», ενώ ταυτόχρονα δήλωσε «έτοιμη» να αποκρούσει χερσαία εισβολή. Ακόμη, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα ανέφερε πως εκτοξεύθηκε «ομοβροντία ρουκετών» εναντίον στόχων στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τη χερσαία νυχτερινή επιδρομή με τανκς στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ισραηλινές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται «στο πεδίο», χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Παράλληλα, έδωσε βίντεο στη δημοσιότητα από την επίθεση τη νύχτα της Παρασκευής στη Λωρίδα της Γάζας.

Στα πρώτα πλάνα, φαίνονται τα ισραηλινά τανκς υπό το φως της ημέρας να είναι παρατεταγμένα στα βόρεια σύνορα της Γάζας, ενώ μετά, φαίνονται να επιχειρούν κατά τη διάρκεια της ευρείας χερσαίας νυχτερινής επιχείρησης.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει σε φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα να εισέλθουν σήμερα στη Γάζα.

Ισραήλ: Καταστρέψαμε 150 υπόγειες υποδομές της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «έπληξε 150 υπόγειους στόχους» στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας στη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς σήμερα Σάββατο.

«Στη διάρκεια της νύχτας, τα πολεμικά αεροσκάφη του Τσαχάλ (ισραηλινός στρατός) έπληξαν 150 υπόγειους στόχους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μεταξύ των οποίων σήραγγες που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες, υπόγειες εγκαταστάσεις μάχης και άλλες υπόγειες υποδομές. Αρκετοί τρομοκράτες της Χαμάς σκοτώθηκαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από μια νύχτα σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών στον παλαιστινιακό θύλακα. 

Κίνδυνος «συγκάλυψης μαζικών ωμοτήτων» από τη διακοπή των τηλεπικοινωνιών

Η διακοπή των τηλεπικοινωνιών και της πρόσβασης στο διαδίκτυο στη Λωρίδα της Γάζας, τον παλαιστινιακό θύλακα που υφίσταται σφοδρούς βομβαρδισμούς από τον στρατό του Ισραήλ, μπορεί να αποτελέσει «προκάλυψη» για τη διάπραξη «μαζικών ωμοτήτων», προειδοποίησε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

«Αυτή η διακοπή κάθε πληροφόρησης υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί ως προκάλυψη για τη διάπραξη μαζικών ωμοτήτων και να συμβάλει στην ατιμωρησία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε η Ντέμπορα Μπράουν, στέλεχος της ΜΚΟ.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε πως έχασε κάθε επαφή με το προσωπικό της στη Γάζα. «Αυτή η διακοπή επικοινωνιών σημαίνει πως θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να εξασφαλιστούν πληροφορίες και αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται σε βάρος Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα, και να ακουστούν απευθείας όσοι υφίστανται αυτές τις παραβιάσεις», υπογράμμισε η ΜΚΟ μέσω X (του πρώην Twitter).

Η NetBlocks, εξειδικευμένη υπηρεσία παρακολούθησης της πρόσβασης στο διαδίκτυο, έκανε λόγο μέσω X περί «κατάρρευσης της συνδεσιμότητας στη Λωρίδα της Γάζας».

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, υπηρεσίες του οργανισμού επίσης έχασαν την επαφή με τις ομάδες τους στον παλαιστινιακό θύλακα. Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και η λειτουργία των νοσοκομείων «δεν μπορούν να συνεχιστούν δίχως τηλεπικοινωνίες», τόνισε θορυβημένη η Λιν Χάστινγκς, συντονίστρια του OCHA.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε, επίσης μέσω X, ότι «έχασε εντελώς την επαφή με όλα τα κέντρα επιχειρήσεων και τις ομάδες της» στην παραθαλάσσια περιοχή 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, «εξαιτίας της διακοπής των επικοινωνιών (...) από τις ισραηλινές αρχές».

«Η διακοπή επηρεάζει τον αριθμό 101 (σ.σ. του κέντρου άμεσης βοήθειας) και εμποδίζει την έλευση ασθενοφόρων εκεί όπου βρίσκονται τραυματίες», πρόσθεσε, εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» της για το κατά πόσον οι ομάδες της θα μπορέσουν να συνεχίσουν την παροχή περίθαλψης σε όσους τη χρειάζονται και για «την ασφάλεια του προσωπικού» της.

Νέα χερσαία επιδρομή του Ισραήλ στη Γάζα - Βίντεο από την επιχείρηση

Ο Μπάιντεν διαμηνύει πως είναι έτοιμος να διατάξει «περαιτέρω δράση» μετά τις επιθέσεις οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν        

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε σε επιστολή του στον νέο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον χθες Παρασκευή ότι η κυβέρνησή του είναι «έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω δράση», μετά τις επιθέσεις οργανώσεων συνδεόμενων με το Ιράν εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων τα οποία σταθμεύουν στο Ιράκ και στη Συρία.

Η επιστολή βλέπει το φως της δημοσιότητας μετά την ανακοίνωση του Πενταγώνου ότι αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν πλήγματα σε δυο εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, και «οργανώσεις συνδεόμενες με αυτούς», στην ανατολική Συρία.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top