Η Γάζα «φλέγεται» - Το Ισραήλ επιτίθεται από ξηρά, θάλασσα και αέρα

«Βίαιες συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας»

«Προσπαθούμε για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ - Γάζας», λέει το Ιράν / Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Για «βίαιες συγκρούσεις» με τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο απόψε η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς. Η Γάζα καίγεται, αφού δέχεται επίθεση από το Ισραήλ από ξηρά και αέρα. Η προσπάθεια για προσωρινή κατάπαυση του πυρός που ζήτησε η Χαμάς φαίνεται να «ναυαγεί».

Οι ισραηλινές δυνάμεις διείσδυσαν σε δύο τομείς, σύμφωνα πάντα με τη Χαμάς. «Αντιμετωπίζουμε τις χερσαίες ισραηλινές εισβολές στο Μπέιτ Χανούν (βόρεια) και το Μπουρέιτζ (κεντρική Γάζα). Σφοδρές συγκρούσεις είναι σε εξέλιξη» ανέφεραν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, στην ανακοίνωσή τους. 

Αργά το βράδυ, ο ουρανός πάνω από τη Γάζα ήταν πορτοκαλοκόκκινος, από τις εκρήξεις και τις φωτιές που ξέσπασαν από τα ισραηλινά πλήγματα, όπως δείχνουν οι εικόνες που μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα σφοδρά πλήγματα ξεκίνησαν αργά το απόγευμα και έφτασαν σε πρωτοφανή σφοδρότητα, τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα αφότου ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς, πριν από τρεις εβδομάδες, όπως μεταδίδει η δημόσια ισραηλινή τηλεόραση Kan.

Το Ισραήλ σφυροκοπεί τη Γάζα - Διακόπηκαν τηλεπικοινωνίες και διαδίκτυο

Νωρίτερα, ισχυροί βομβαρδισμοί είναι σε εξέλιξη στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου από την περιοχή αυτήν.

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε εξάλλου ότι έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και το Ίντερνετ στον παλαιστινιακό θύλακα. Το Netblocks, ένας οργανισμός που παρακολουθεί την κυβερνοασφάλεια και την πρόσβαση στο Ίντερνετ σε όλον τον κόσμο, έκανε λόγο για «κατάρρευση» των συνδέσεων στη Λωρίδα της Γάζας. 

 

 

«Οι βομβαρδισμοί είναι οι σφοδρότεροι από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου», ανέφερε η Χαμάς, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «προετοιμάζεται για σφαγές». 

 

 

 

 

«Ο ισραηλινός στρατός θα επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Γάζα»

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι «θα επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του απόψε το βράδυ».

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «είναι προετοιμασμένες σε όλα τα μέτωπα για να διαφυλάξουν την ασφάλεια του Ισραήλ». Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θεωρεί «εθνικό καθήκον» την επιστροφή των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα. 

Τα πλήγματα στη Γάζα έχουν αυξηθεί «κατά πολύ» και θα συνεχιστούν, πρόσθεσε ο υποναύρχος Ντάνιελ Χαγκάρι. «Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε την Πόλη της Γάζας και τα περίχωρά της», είπε στην ανακοίνωση που έκανε από τηλεοράσεως.

Λίγο αργότερα, η Χαμάς ζήτησε πενθήμερη κατάπαυση του πυρός για να απελευθερώσει ομήρους, ωστόσο το Ισραήλ την αρνήθηκε.

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Οι πληροφορίες για εκεχειρία πο διαψεύστηκαν

Οι όμηροι στις υπόγειες σήραγγες της Γάζας έχουν γίνει το πιο δυνατό όπλο της Χαμάς. Πηγές του αμερικανικού πενταγώνου και Al Jazeera ανέφεραν το απόγευμα της Παρασκευής ότι Ισραήλ και Χαμάς βρίσκονταν ένα βήμα πριν την κατάπαυση του πυρός, για την απελευθέρωση αμάχων.

«Οι ηγέτες του Παλαιστινιακού Κινήματος για την Απελευθέρωση της Χαμάς μας εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να απελευθερώσουν αμάχους αιχμαλώτους και η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι έτοιμη να παίξει τον ρόλο της σε αυτό το πολύ σημαντικό ανθρωπιστικό εγχείρημα, μαζί με το Κατάρ και την Τουρκία», ανέφερε ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Χοσεΐν Αμίρ - Αμπντολαχιάν.

Ισραήλ: «Η Χαμάς κάνει πόλεμο από τα νοσοκομεία»

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς ότι «διεξάγει τον πόλεμο από τα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας» και ότι «χρησιμοποιεί τον πληθυσμό της Γάζας ως ανθρώπινη ασπίδα».

«Υπάρχουν καύσιμα μέσα στα νοσοκομεία και η Χαμάς τα χρησιμοποιεί για την τρομοκρατική υποδομή της», κατηγόρησε ακόμη ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι.   

Οι τρομοκράτες μετακινούνται ελεύθερα μέσα στα νοσοκομεία του παλαιστινιακού εδάφους. Οι τρομοκράτες κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στο νοσοκομείο αλ-Σίφα της πόλης της Γάζας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το ισλαμιστικό κίνημα χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία ως κέντρα διοίκησης και ως κρησφύγετα με προσβάσεις στο δίκτυο των υπόγειων σηράγγων που διαθέτει.

Από την πλευρά της, η Χαμάς αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της άλλης πλευράς.

«Οι ισχυρισμοί του εκπροσώπου του στρατού του εχθρού στερούνται οποιασδήποτε βάσης», δήλωσε σε ανακοίνωση ένα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, ο Εζάτ αλ-Ρίσεκ, διαψεύδοντας ότι ηγέτες της Χαμάς βρίσκονται στο υπόγειο του νοσοκομείου αλ-Σίφαμ, του μεγαλύτερου της Λωρίδας της Γάζας.

Πάνω από 7.000 νεκροί στη Γάζα - Περισσότερα από 3.000 νεκρά παιδιά
Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι 7.326 άνθρωποι, εκ των οποίων 3.038 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον απολογισμό αυτόν, τον οποίο ανακοινώνει καθημερινά το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, σχεδόν 19.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των ισραηλινών πληγμάτων στις 7 Οκτωβρίου στον παλαιστινιακό θύλακα, σε αντίποινα για τις άνευ προηγουμένου επιθέσεις του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο έδαφός του.

ΟΗΕ: «Τα Ηνωμένα Έθνη ανησυχούν για τα εγκλήματα πολέμου»

Ο ΟΗΕ εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για το γεγονός ότι «εγκλήματα πολέμου» έχουν διαπραχθεί και διαπράττονται ακόμα, στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς. 

«Ανησυχούμε για το γεγονός ότι διαπράττονται εγκλήματα πολέμου. Ανησυχούμε για τη συλλογική τιμωρία που επιβάλλεται στους κατοίκους της Γάζας ως ανταπάντηση στις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς, που επίσης συνιστούν εγκλήματα πολέμου», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασανί, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη. 

Το Ισραήλ βομβαρδίζει ανελέητα τη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, μετά τις άνευ προηγουμένου επιθέσεις της ισλαμιστικής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος που στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 1.400 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ενώ πάνω από 220 άνθρωποι απήχθησαν ως όμηροι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. 

Ο βομβαρδισμός του παλαιστινιακού θύλακα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 7.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. 

«Η συλλογική τιμωρία είναι έγκλημα πολέμου. Η συλλογική τιμωρία που επιβάλλεται από το Ισραήλ στο σύνολο του πληθυσμού της Γάζας πρέπει να σταματήσει αμέσως», δήλωσε η εκπρόσωπος, καταγγέλλοντας επίσης τη χρήση εκρηκτικών με μεγάλη ακτίνα δράσης σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. 

«Κανένα μέρος στη Γάζα δεν είναι ασφαλές. Το να αναγκάζονται οι άνθρωποι να μετακινηθούν κάτω από αυτές τις συνθήκες… και ενώ βρίσκονται υπό πλήρη πολιορκία δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με βίαιες μετακινήσεις, που συνιστούν έγκλημα πολέμου», πρόσθεσε η ίδια. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top