Τελεσίγραφο Ισραήλ σε 1,1 εκατ. αμάχους στη Γάζα να φύγουν σε 24 ώρες

Αντιδρά ο ΟΗΕ - «Αγνοήστε την προειδοποίηση», λέει η Χαμάς

Ισραήλ: To δράμα των αιχμαλώτων και των αμάχων / Βίντεο από δελτίο ειδήσεων Star

Ο στρατός του Ισραήλ διέταξε σήμερα την εσπευσμένη απομάκρυνση «όλων των αμάχων» της πόλης της Γάζας προς το νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, την έβδομη ημέρα του πολέμου με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Ισραήλ: Η Γάζα βομβαρδίζεται αδιαλείπτως - Θέμα χρόνου η χερσαία επιχείρηση

Σε ανακοινωθέν, ανέφερε πως ζητεί «την εσπευσμένη απομάκρυνση όλων των αμάχων της πόλης της Γάζας από τα σπίτια τους, για την ασφάλειά τους, και να μετακινηθούν προς τη ζώνη νότια του Ουάντι Γάζα», μικρού ποταμού στο νότιο τμήμα της πόλης.

Ο στρατός του Ισραήλ διέταξε σήμερα την εσπευσμένη απομάκρυνση «όλων των αμάχων» της πόλης της Γάζας

Ο στρατός του Ισραήλ διέταξε σήμερα την εσπευσμένη απομάκρυνση «όλων των αμάχων» της πόλης της Γάζας / AP

«Δε θα επιτραπεί να επιστρέψετε στην πόλη της Γάζας παρά με νεότερο ανακοινωθέν», πρόσθεσε ο στρατός.

Διεμήνυσε ακόμα πως η πόλη θα μετατραπεί σε πεδίο στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από τους πολίτες της Λωρίδας της Γάζας να μην πλησιάζουν τον «φράκτη» -το τείχος- που χωρίζει τον μικρό παλαιστινιακό θύλακα από την ισραηλινή επικράτεια.

«Σας χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες»

Στο μεταξύ οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) προέβησαν σε ενημέρωση σήμερα το πρωί, μετά και την εντολή προς τους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν την κύρια πόλη.

Όπως αναφέρθηκε, πρόκειται για ένα βήμα που κάνει το Ισραήλ για να «ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων». «Δε θέλουμε να  στοχεύσουμε τους αμάχους», είπε εκπρόσωπός τους, λέγοντας ότι η εκκένωση θα επέτρεπε στο Ισραήλ να πλήξει στρατιωτικούς στόχους που ανήκουν στη Χαμάς.

«Οι τρομοκράτες της Χαμάς κρύβονται στην πόλη της Γάζας μέσα σε σήραγγες κάτω από σπίτια και μέσα σε κτίρια που κατοικούνται από αθώους πολίτες της Γάζας», ανέφερε μήνυμα του IDF, συμπληρώνοντας: «Αποστασιοποιηθείτε από τους τρομοκράτες της Χαμάς που σας χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες». 

H αντίδραση του ΟΗΕ

Στη Νέα Υόρκη, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, γνωστοποίησε προτού καν δημοσιοποιηθεί η διαταγή του ισραηλινού στρατού πως επρόκειτο να ζητηθεί η κατεπείγουσα απομάκρυνση των αμάχων, υπολογίζοντας πως αφορά περίπου 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ισραήλ: Όμηροι στα χέρια της Χαμάς - Σοκάρουν οι ιστορίες τους

Προειδοποίησε πως εκκένωση αυτού του εύρους θα ήταν «αδύνατη» χωρίς να «προκληθούν καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες».

Σε αυτές τις περιστάσεις «τα Ηνωμένα Έθνη καλούν αυτή η διαταγή να ανακληθεί για να αποτραπεί η μεταμόρφωση αυτού που είναι τραγωδία σε καταστροφή», σημείωσε.

Τελεσίγραφο Ισραήλ σε 1,1 εκατ. αμάχους στη Γάζα να φύγουν σε 24 ώρες

Τα Ηνωμένα Έθνη καλούν να ανακληθεί η διαταγή του ισραηλινού στρατού / AP

Κατά τον κ. Ντουζαρίκ, η διαταγή αφορά τους πάντες ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του ΟΗΕ και χιλιάδων ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του διεθνούς οργανισμού, κυρίως σχολεία, κέντρα υγείας και κλινικές.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Έκτακτα μέτρα προστασίας και στην Ελλάδα

Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς: Καταδικάζει τη βία κατά αμάχων   

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γκιλάντ Ερντάν, χαρακτήρισε «ντροπή» την αντίδραση του διεθνούς οργανισμού στη διαταγή του ισραηλινού στρατού να φύγουν εντός 24 ωρών προς νότο όσοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας ζουν βόρεια της κοινότητας Ουάντι Γάζα, κατηγορώντας τις υπηρεσίες του ότι «για χρόνια κάνουν τα στραβά μάτια» στη χρήση του άμαχου πληθυσμού ως ασπίδας και πολιτικών υποδομών για αποθήκευση όπλων.

ΚΥΣΕΑ για πόλεμο στο Ισραήλ: Σε εγρήγορση οι ελληνικές αρχές

«Αντί να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ πολίτες του οποίου σφαγιάστηκαν από τη Χαμάς και παρ’ όλ’ αυτά προσπαθεί να αποτρέψει το να πάθουν κακό άμαχοι, (ο ΟΗΕ) του κάνει κήρυγμα», πρόσθεσε ο πρεσβευτής.

Στο μεταξύ η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε σήμερα ότι μετέφερε το επιχειρησιακό της κέντρο και το διεθνές προσωπικό της στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει τις ανθρωπιστικές της δραστηριότητες και να υποστηρίξει το προσωπικό της και τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

«Αγνοήστε τη διαταγή» λέει η Χαμάς 

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα κάλεσε σήμερα τους κατοίκους να αγνοήσουν την προειδοποίηση του Ισραήλ να μετακινηθεί ολόκληρος ο πληθυσμός του βόρειου τμήματος της Λωρίδας προς νότιες περιοχές.

Ο Σαλάμα Μαρούφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε πως η προειδοποίηση για απομάκρυνση του πληθυσμού είναι μια απόπειρα του Ισραήλ «να μεταδώσει και να περάσει ψευδή προπαγάνδα, με στόχο να σπείρει σύγχυση μεταξύ των κατοίκων και να βλάψει την συνοχή του εσωτερικού μετώπου μας».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Καλούμε τους πολίτες μας να μην ασχοληθούν μ' αυτές τις απόπειρες, που εντάσονται στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου».

Στο Ισραήλ σπεύδουν οι Πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου 

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και η επικεφαλής της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μεταβαίνουν στο Ισραήλ «για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς και να συναντηθούν με την ισραηλινή ηγεσία», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Η Μέτσολα αναμένεται να εκφράσει την αλληλεγγύη στις οικογένειες των θυμάτων και να καλέσει τη Χαμάς να απελευθερώσει όσους απήγαγαν. Θα τονίσει επίσης την ανάγκη δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων και διαφύλαξης ζωτικής σημασίας μη στρατιωτικών υποδομών στη Γάζα.

Στο Τελ Αβίβ και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν έφτασε σήμερα στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP, για επίσκεψη σε ένδειξη αλληλεγγύης στο Ισραήλ λόγω της επίθεσης που εξαπέλυσε το Σάββατο το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.

Ο Όστιν αναμένεται να έχει συνάντηση κυρίως με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ κατά την επίσκεψή του, η οποία γίνεται την επομένη αυτής του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Λωρίδα της Γάζας: Συνεχείς εκρήξεις - 6.000 βόμβες έχει ρίξει το Ισραήλ από το Σάββατο

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, ανέφερε χθες πως από το Σάββατο που σημειώθηκε η επίθεση της Χαμάς, έριξε στη Λωρίδα της Γάζας περίπου 6.000 βόμβες, ή συνολικά 4.000 τόνους εκρηκτικών.

Στον παλαιστινιακό θύλακα ακούγονται εκρήξεις ακατάπαυστα. «Γιατί; Δεν κάναμε τίποτα!», ούρλιαζε άνδρας κρατώντας στα χέρια το πτώμα συγγενούς του, που είχε μόλις βγάλει από τα συντρίμμια κτιρίου σε συνοικία που βομβαρδίστηκε.

Πάνω από 423.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των βομβαρδισμών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που απηύθυνε έκκληση για δωρεές 294 εκατ. δολαρίων ώστε να ανταποκριθεί στις «επείγουσες ανάγκες» στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα για να συζητήσει την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Την 8η Οκτωβρίου, στην πρώτη συνεδρίασή του μετά την επίθεση της Χαμάς, δεν μπόρεσε να υπάρξει ομοφωνία ώστε να εκδοθεί κοινή καταδικαστική απόφαση.

Αυτοσυγκράτηση συνιστούν ΝΑΤΟ και Δύση 

Στο μεταξύ, οι δυτικές κυβερνήσεις παροτρύνουν το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στη στρατιωτική του εκστρατεία κατά της Χαμάς στη Γάζα, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο. 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνδύασαν την υποστήριξή τους στο δικαίωμα του Ισραήλ να ανταποκριθεί, με μια προειδοποίηση: Αυτή η απάντηση πρέπει να είναι δίκαιη. 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top