Ισραήλ: Όμηροι στα χέρια της Χαμάς - Σοκάρουν οι ιστορίες τους

«Ούτε νερό ούτε καύσιμα στη Γάζα όσο οι όμηροι δεν απελευθερώνονται»

Ισραήλ: To δράμα των αιχμαλώτων και των αμάχων / Βίντεο από δελτίο ειδήσεων Star

Περίπου 150 Ισραηλινοί κρατούνται ως αιχμάλωτοι από τη Χαμάς μετά την ξαφνική επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο. Οι ένοπλοι της Χαμάς μπήκαν σε περιοχές του Ισραήλ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας και αφού εκτέλεσαν και βίασαν, πήραν αιχμαλώτους από κιμπούτς και από το μοιραίο φεστιβάλ.

Το Ισραήλ περνά στην αντεπίθεση - «Τώρα είναι η ώρα για πολέμο»

Το BBC συγκέντρωσε τις ιστορίες κάποιων από τους ανθρώπους που πιστεύεται ότι έχουν απαχθεί στη μεθόριο του Ισραήλ. Ανάμεσα στους 150 αιχμαλώτους υπολογίζεται ότι βρίσκονται τουλάχιστον 12 παιδιά.

Ο Dror Or, η σύζυγός του Yonat, ο γιος του Noam και η κόρη του Alma εθεάθησαν από έναν γείτονα να σύρονται έξω από το σπίτι τους στο κιμπούτς Be'eri, σύμφωνα με τον ανιψιό τους Emmanuel Besorai. Έκτοτε δεν υπήρξε καμία επαφή, είπε. Ο Νόαμ είναι 15 ετών και η Άλμα 13.

Η Ditza Heiman, 84 ετών, εθεάθη από έναν γείτονα στο κιμπούτς Nir Oz να απομακρύνεται από ενόπλους της Χαμάς. Η Heiman ήταν κοινωνική λειτουργός και είναι χήρα του Zvi Shdaimah, ο οποίος έφτασε στην Αγγλία με το Kindertransport, την οργανωμένη διάσωση παιδιών από τις ελεγχόμενες από τους Ναζί περιοχές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Περίπου 150 Ισραηλινοί κρατούνται ως αιχμάλωτοι από τη Χαμάς μετά την ξαφνική επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο στο Ισραήλ

Η 84χρονη Ditza Heiman / Facebook (Neta Heiman Mina)

Η Jordan Roman-Gat, μια 36χρονη γερμανοϊσραηλινή πολίτης, απήχθη μαζί με τον σύζυγό της και το μικρό της παιδί από τη Χαμάς από το κιμπούτς Be’eri. Αρχικά προσπάθησε να διαφύγει μαζί με τον σύζυγό της Alon και τον τρίχρονο γιο της Gefen όταν το αυτοκίνητο σταμάτησε για λίγο. Εκεί η Jordan χωρίστηκε από την οικογένειά της και έκτοτε οι δικοί της άνθρωποι έχουν χάσει τα ίχνη της.

Ισραήλ: Νεκρή 23χρονη με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη

Η 85χρονη Yaffa Adar απήχθη από ένα κιμπούτς κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Η εγγονή της Adva βρήκε ένα βίντεο που την έδειχνε να μεταφέρεται στη Γάζα, περικυκλωμένη από ένοπλους άνδρες.

Περίπου 150 Ισραηλινοί κρατούνται ως αιχμάλωτοι από τη Χαμάς μετά την ξαφνική επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο στο Ισραήλ

Η 85χρονη Yaffa Adar περικυκλωμένη από ένοπλους άνδρες της Χαμάς / Facebook (Carol Calkins)

Ο Hersh Goldberg-Polin, 23 ετών, από την Καλιφόρνια, σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλέστηκε η οικογένειά του, εθεάθη πάνω σε ένα φορτηγό γεμάτο με τρομοκράτες της Χαμάς. Ήταν βαριά τραυματισμένος και αναίσθητος, είπαν οι μάρτυρες, και η τελευταία γνωστή θέση του τηλεφώνου του τον έδειχνε στα σύνορα με τη Γάζα.

Η Shiri, ο Yarden, ο Ariel και ο Kfir Bibas έχουν απαχθεί από κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ όπου ζούσαν. Η Shiri, νηπιαγωγός στο επάγγελμα, έχει καταγραφεί να κρατά τον Ariel, ηλικίας 3 ετών, και τον 9 μηνών Kfir, περικυκλωμένη από ένοπλους της Χαμάς.

Συγκλονιστικό βίντεο δείχνει τη στιγμή που η Χαμάς απαγάγει τη μητέρα με τους δυο μικρούς γιους της από το σπίτι τους κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. 

Ο σύζυγός της είχε ένα μικρό πιστόλι και ήλπιζε ότι θα καταφέρει να υπερασπιστεί την οικογένειά του. Την ώρα της επίθεσης έστειλε μήνυμα στους συγγενείς του, που ανέφερε: «Σας αγαπώ όλους». Εκείνη την ώρα οι μαχητές της Χαμάς πυροβολούσαν με ημιαυτόματα όπλα έξω από το σπίτι του, ενώ μισή ώρα αργότερα τους έγραψε: «μπαίνουν μέσα» και από εκείνη τη στιγμή δεν είχαν καμία επικοινωνία μαζί του. 

Ο Yossi και η Margit Silberman, οι γονείς της Shiri, αγνοούνται επίσης και πιστεύεται ότι είχαν συλληφθεί.

Η Dr Shoshan Haran, ο σύζυγός της Avshal Haran, η κόρη της Adi Shoham, ο σύντροφός της Tal Shoham και τα παιδιά τους, Naveh και Yahel, απήχθησαν από το σπίτι τους στο κιμπούτς Bari, σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση που ίδρυσε, Fair Planet. Η ΜΚΟ ανακοίνωσε πως το τηλέφωνο του Avshal εντοπίστηκε στη Γάζα και πιστεύουν ότι όλη η οικογένεια απήχθη. Ο Naveh είναι ηλικίας οκτώ ετών και ο Yahel είναι τριών ετών.

Ισραήλ: Ζωντανή η Γερμανίδα που φέρεται να την σκότωσε η Χαμάς;

Οι Carmella και Noya Dan μαζί με τους Ofer, Erez και Sahar Calderon πιάστηκαν αιχμάλωτοι  στο Nir Oz, ένα κιμπούτς δίπλα στη Γάζα όπου ζούσαν. Βίντεο στα social media δείχνει τον 12χρονο Erez να μεταφέρεται από ενόπλους προς τη Γάζα, δήλωσε συγγενής τους.

Η Judith Tai Raanan και η Natalie Raanan, μητέρα και κόρη από το Ιλινόις των ΗΠΑ, επισκέπτονταν συγγενείς στο κιμπούτς Nahal Oz όταν δέχθηκε επίθεση. Ένας γείτονας είπε στην οικογένεια ότι είδε τρομοκράτες της Χαμάς να παίρνουν την Τζούντιθ και τη Νάταλι, 17 ετών, από το σπίτι.

Η Shani Louk, η οποία συμμετείχε στο μοιραίο φεστιβάλ κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, εθεάθη αρχικά αναίσθητη και βαριά τραυματισμένη σε ένα φορτηγό γεμάτο ένοπλοι της Χαμάς. Οι πρώτες πληροφορίες την ήθελαν νεκρή, ωστόσο λίγες ώρες μετά η μητέρα της δήλωσε πως έχει πληροφόρηση ότι νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Γάζας σε κρίσιμη κατάσταση. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Shani (@shani.louk)

 

Η Noa Argamani, κινεζικής καταγωγής Ισραηλινή υπήκοος, απήχθη επίσης από το φεστιβάλ. Είναι η κοπέλα που φαίνεται πάνω σε μια μηχανή με τον απαγωγέα της, έναν ισλαμιστή της Χαμάς να φωνάζει: «Μη με σκοτώσετε!».

Η 25χρονη Νόα Αργκαμανί βρισκόταν στο φεστιβάλ, όταν έγινε η επίθεση. Σε βίντεο φαίνεται να έχει απαχθεί από τρομοκράτες της Χαμάς 

Η 25χρονη Νόα Αργκαμανί βρισκόταν στο φεστιβάλ, όταν έγινε η επίθεση- Σε βίντεο φαίνεται να έχει απαχθεί από τρομοκράτες της Χαμάς 

Tελεσίγραφο Ισραήλ σε Χαμάς: Ούτε νερό ούτε καύσιμα στη Γάζα όσο οι όμηροι δεν απελευθερώνονται

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Ίσραελ Κατς δήλωσε σήμερα πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει να μπουν στη Γάζα προϊόντα πρώτης ανάγκης ούτε ανθρωπιστική βοήθεια όσο το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς δεν απελευθερώνει τους ανθρώπους που απήχθησαν το Σάββατο από το Ισραήλ.

«Κανένας ηλεκτρικός διακόπτης δεν θα ανάψει, καμιά βρύση δεν θα τρέξει νερό και κανένα βυτιοφόρο με καύσιμα δεν θα εισέλθει όσο οι απαχθέντες Ισραηλινοί δεν θα έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του.

Στο Τελ Αβίβ ο Άντονι Μπλίνκεν 

Στο Τελ Αβίβ έφθασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών  Άντονι Μπλίνκεν. Τον Μπλίνκεν υποδέχθηκε ο Ισραηλινός ομόλογός του Έλι Κοέν, ο οποίος τόνισε πως «ο λαός του Ισραήλ δεν θα ξεχάσει ποτέ την αμερικανική υποστήριξη σε αυτές τις δύσκολες ημέρες».

Παράλληλα, ευχαρίστησε τόσο τον Μπλίνκεν όσο και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τη στάση τους να καταδικάσουν την τρομοκρατία και να υποστηρίξουν το δικαίωμα του κράτους του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τους πολίτες του.

Εμπειρογνώμονες ΟΗΕ: Tα ισραηλινά πλήγματα εναντίον της Γάζας ισοδυναμούν με «συλλογική τιμωρία»

Την ίδια ώρα στη Λωρίδα της Γάζας, οι άμαχοι βιώνουν το δικό τους δράμα. Τους έχουν κόψει ρεύμα, νερό, τελειώνουν τα καύσιμα και βομβαρδίζονται ανελέητα.

Ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ καταδίκασε σήμερα τη βία εναντίον αμάχων στο Ισραήλ και εξέφρασε τη λύπη της για τη «συλλογική τιμωρία» που αποτελούν, όπως κατήγγειλε, τα πλήγματα αντιποίνων εναντίον της Γάζας.

Οι εμπειρογνώμονες καταδικάζουν τα «φρικτά εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τη Χαμάς», αναφέροντας παράλληλα πως το Ισραήλ κατέφυγε σε «στρατιωτικές επιθέσεις αδιακρίτως εναντίον του ήδη εξαντλημένου παλαιστινιακού λαού της Γάζας».

«Έζησαν επί 16 χρόνια κάτω από έναν παράνομο αποκλεισμό και ήδη έχουν βιώσει πέντε μεγάλους βάρβαρους πολέμους για τους οποίους δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες», αναφέρει σε δήλωσή της η ομάδα των εμπειρογνωμόνων, στην οποία περιλαμβάνονται ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ.

«Αυτό ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για βία που στοχεύει αδιακρίτως αθώους αμάχους, είτε εκ μέρους της Χαμάς είτε εκ μέρους των ισραηλινών δυνάμεων. Αυτό απαγορεύεται κατηγορηματικά βάσει του διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου».

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, η οποία δεν μιλά ωστόσο εξ ονόματος του παγκόσμιου οργανισμού, αναφέρει πως η σύλληψη ομήρων στο πλαίσιο εχθροπραξιών αποτελεί επίσης έγκλημα πολέμου.

«Οι άμαχοι που συνελήφθησαν από τη Χαμάς πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και εν αναμονή της απελευθέρωσής τους πρέπει να γίνει γνωστό τι τους συμβαίνει και πού βρίσκονται», δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top