Ήχησαν σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ – «Λάθος συναγερμός» η επίθεση από Λίβανο

Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ απειλούν με ρουκέτες το Τελ Αβίβ

Όσα μετέδωσε από το μέτωπο του πολέμου ο απεσταλμένος του Star στο Ισραήλ, Άρης Λάμπος / Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Σειρήνες συναγερμού ήχησαν σήμερα το απόγευμα σε πολλές πόλεις του βόρειου Ισραήλ, προειδοποιώντας για την παρουσία εχθρικού αεροσκάφους. Λίγο νωρίτερα, η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ προανήγγειλαν επιθέσεις στο Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις ισραηλινές πόλεις, ενώ μαίνονται οι βομβαρδισμοί σε Ισραήλ και Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια ώρα, το ΥΠΕΞ του Ισραήλ δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για τη δολοφονία 40 μωρών στο κιμπούτς Κφαρ Αζά.

Λωρίδα της Γάζας: Μια υπαίθρια φυλακή για 2,5 εκατ. ανθρώπους

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανέφερε σήμερα ότι εκτόξευσε μια ρουκέτα τύπου R-160 κατά της ισραηλινής βόρειας πόλης Χάιφα. 

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έλαβε αναφορές για πιθανή διείσδυση από τον Λίβανο στον ισραηλινό εναέριο χώρο. Σειρήνες συναγερμού προειδοποίησης εισερχόμενων ρουκετών ηχούν σε πολλές περιοχές στο βόρειο Ισραήλ. Όμως λίγη ώρα αργότερα, ανώτατος αξιωματούχος υποστήριξε ότι δεν έγινε καμιά εισβολή από αέρος από τον Λίβανο και ήταν λάθος ο συναγερμός.

Η ισραηλινή πολιτική άμυνα (υπεύθυνη για την προστασία του πληθυσμού) από την πλευρά της έκανε λόγο για επίθεση «μεγάλης κλίμακας» στις περιοχές Τιβεριάδα και Μπέιτ Σεάν.

Οι κάτοικοι σε όλο το βόρειο Ισραήλ κλήθηκαν να μπουν αμέσως σε καταφύγια και να παραμείνουν εκεί. 

Το Ιατρικό Κέντρο Ραμπάμ στη Χάιφα τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Η δημόσια τηλεόραση KAN μετέδωσε ότι βλήματα έπεσαν στο βόρειο Ισραήλ. 

 

 

Νωρίτερα, οι ένοπλες πτέρυγες των ισλαμιστικών οργανώσεων Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ ανακοίνωσαν ότι εκτοξεύουν ρουκέτες, με στόχο το νότιο και κεντρικό Ισραήλ, την ώρα που ηχούσαν οι σειρήνες συναγερμού στις ζώνες γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας.

 

 

Τα δύο κινήματα, στην κοινή ανακοίνωσή τους, ανέφεραν ότι μπαίνουν στο στόχαστρο το Τελ Αβίβ, η Ασντόντ, η Ασκελόν, καθώς και κοινότητες κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανέφεραν ότι εκτόξευσαν έναν πύραυλο εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν, ωστόσο οι ισραηλινές αρχές δεν εντόπισαν κανένα πλήγμα στην περιοχή αυτήν. 

ΗΠΑ: «Η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ για την επίθεση της Χαμάς»

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής δήλωσε σήμερα ότι η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ για τους κινδύνους πιθανής βίας τρεις μέρες πριν από την επίθεση της Χαμάς.

«Γνωρίζουμε ότι η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει τους Ισραηλινούς τρεις ημέρες πριν ότι θα μπορούσε να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός», τόνισε ο ΜακΚόλ στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Τη Δευτέρα, ένα δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth (Ynet) ανέφερε ότι ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου είχε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ 10 ημέρες πριν από την επίθεση της Χαμάς, αλλά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αγνόησε την προειδοποίηση και υποβάθμισε την απειλή. Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού χαρακτήρισε ανυπόστατο το δημοσίευμα.

ΥΠΕΞ Ισραήλ: «Δεν επιβεβαιώνουμε τη δολοφονία 40 μωρών από τη Χαμάς»        

«Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δεν είναι σε θέση σε αυτό το στάδιο να επιβεβαιώσει ότι 40 μωρά δολοφονήθηκαν στη σφαγή που διέπραξαν το Σάββατο οι μαχητές της Χαμάς στο κιμπούτς Κφαρ Αζά, στο νότιο Ισραήλ», ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Την Τρίτη, στον λογαριασμό @Israel στην πλατφόρμα Χ (ο επίσημος λογαριασμός του κράτους του Ισραήλ) αναρτήθηκε ένα βίντεο του ενημερωτικού σταθμού i24NEWS που έδειχνε μια δημοσιογράφο να περιγράφει, εμφανώς ταραγμένη, την καταστροφή που είδε στο κιμπούτς αυτό, σε μια επίσκεψη που οργανώθηκε για τον Τύπο υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού. 

«40 μωρά δολοφονήθηκαν» έγραφε η λεζάντα στο βίντεο αυτό. 

«Κανείς (από τους στρατιώτες που μπήκαν στο Κφρα Αζά μετά την ανακατάληψή του από τον ισραηλινό στρατό) δεν μπορούσε να περιμένει (ένα τέτοιο μακάβριο θέαμα)», είπε η ίδια δημοσιογράφος σε ένα άλλο βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του καναλιού. Η ρεπόρτερ αναφέρει επίσης «τις φρικιαστικές εικόνες» που της περιέγραψαν οι στρατιώτες και τα «τουλάχιστον 40 μωρά» που σκοτώθηκαν.

Ισραήλ: Συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης        

Το κεντρώο αντιπολιτευόμενο κόμμα Εθνική Ενότητα του Μπένι Γκαντς συμφώνησε να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης εν μέσω πολέμου, που κήρυξε το εβραϊκό κράτος μετά την επίθεση της Χαμάς, ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Γκαντς. 

Η συμφωνία έρχεται έπειτα από μέρες διαπραγματεύσεων. 

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel, θα συγκροτηθεί ένα ολιγομελές πολεμικό υπουργικό συμβούλιο για να διευθύνει τον πόλεμο με τη Χαμάς, όπως είχε ζητήσει ο Γκαντς. Σε αυτό το συμβούλιο θα συμμετέχουν μόνο ο Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ και ο Γκαντς. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top