Λωρίδα της Γάζας: Μια υπαίθρια φυλακή για 2,5 εκατ. ανθρώπους

Πώς είναι η ζωή στη Γάζα – Φτώχεια και άθλιες συνθήκες διαβίωσης

Η Λωρίδα της Γάζας είναι μια έκταση 41χλμ. μήκους και 10χλμ. πλάτους, ένας θύλακας, που οριοθετείται από τη Μεσόγειο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο και όπου κατοικούν περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι. 

Αρχικά βρισκόταν υπό Αιγυπτιακή κατοχή και στη συνέχεια κατελήφθη από το Ισραήλ μετά από τον πόλεμο του 1967. Το 2005 το Ισραήλ απέσυρε τα στρατεύματά του και περίπου 7.000 εποίκους. 

Ισραήλ:Νεκρός ο αδελφός του «Επισκέπτη», που οργάνωσε την επίθεση της Χαμάς

Η Χαμάς απέκτησε τον έλεγχο της περιοχής το 2007, εξωστρακίζοντας δυνάμεις πιστές στην Παλαιστινιακή Αρχή μετά από μια βίαιη σύρραξη. Από τότε, το Ισραήλ έχει επιβάλει περιορισμούς στη μεταφορά αγαθών και ανθρώπων, ως μέτρα ασφαλείας εναντίον των ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων. 

Η Λωρίδα της Γάζας είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου - AP

Η Λωρίδα της Γάζας είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου - AP

Λωρίδα της Γάζας: Συνεχείς οι διακοπές ρεύματος

Οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στη Λωρίδα της Γάζας είναι καθημερινό φαινόμενο. Πριν από την επίθεση του περασμένου Σαββάτου, τα νοικοκυριά στην περιοχή είχαν ρεύμα εναλλάξ ανά οχτώ ώρες. 

Ισραήλ: Πώς μια 25χρονη έσωσε το κιμπούτς της από τη Χαμάς

Η Λωρίδα της Γάζας τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια κυρίως από το Ισράηλ και από ένα μικρό εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκεται εκεί. Τόσο το Εργοστάσιο Ηλεκτρικής Ενέργειας της Γάζας, όσο και οι γεννήτριες που έχουν αρκετοί κάτοικοι λειτουργούν με πετρέλαιο, το οποίο όμως προμηθεύονται μέσω του Ισραήλ, που πάρα πολύ συχνά μπλοκάρει τη μεταφορά του, προκαλώντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση στην καθημερινότητα των κατοίκων. 

Γάζα: Το κλείσιμο των συνόρων

Από το 2007 που η Χαμάς πήρε τον έλεγχο της περιοχής η Αίγυπτος έχει κρατήσει τα σύνορά της κλειστά, ενώ και το Ισραήλ έχει επιβάλει περιορισμούς στις μετακινήσεις των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας. Ενδεικτικό είναι ότι το 2019 περίπου 78.000 άνθρωποι έφυγαν από την περιοχή μέσω του συνοριακού σταθμού στη Ράφα, και το 2020 ο αριθμός αυτός μειώθηκε στις 25.000. 

Θεωρείται μια υπαίθρια φυλακή, καθώς οι κάτοικοί της ζουν με καθημερινούς περιορισμούς στη μεταφορά αγαθών και μετακινίσεων που επιβάλλει το Ισραήλ - ΑP

Θεωρείται μια υπαίθρια φυλακή, καθώς οι κάτοικοί της ζουν με καθημερινούς περιορισμούς στη μεταφορά αγαθών και μετακινίσεων που επιβάλλει το Ισραήλ - ΑP

Ισραήλ: «Έκαψαν μέσα στο σπίτι της τη γυναίκα που πρόσεχε τα παιδιά μου»

Λωρίδα της Γάζας: Αδιανόητη φτώχεια.

Το 80% περίπου του πληθυσμού της Γάζας εξαρτάται από τη διεθνή βοήθεια και σύμφωνα με τον ΟΗΕ περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι καθημερινά σιτίζονται από τα καθημερινά συσσίτια. 

Ισραήλ: Βγήκαν στα μπαλκόνια κι έψαλαν τον εθνικό ύμνο

Λόγω των αποκλεισμών που επιβάλλει το Ισραήλ στη μεταφορά αγαθών και ανθρώπων, η Χαμάς έχει σκάψει ένα ολόκληρο δίκτυο υπόγειων τούνελ που τα χρησιμοποιεί για να βάζει αγαθά στη Λωρίδα της Γάζας και τα χρησιμοποιεί ως επιχειρησιακό κέντρο. Χρησιμοποιούνται επίσης από τους αντάρτες για να μετακινούνται ελεύθερα, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από τον ισραηλινό στρατό. 

Το νερό είναι μολυσμένο, τα νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και περίπου το 80% του πληθυσμού καταφεύγει στα καθημερινά συσσίτια του ΟΗΕ - AP

Το νερό είναι μολυσμένο, τα νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και περίπου το 80% του πληθυσμού καταφεύγει στα καθημερινά συσσίτια του ΟΗΕ - AP

Λωρίδας της Γάζας: Οι κάτοικοι ζουν σε υπερπλήρη ερείπια

Η Γάζα είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν 600.000 πρόσφυγες στη Γάζα ζουν σε οκτώ πολυσύχναστους καταυλισμούς.

Ισραήλ: Ετοιμάζεται για τη χερσαία επέμβασή στη Λωρίδα της Γάζας

Κατά μέσο όρο περισσότεροι από 5.700 άνθρωποι ζουν σε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο, κάτι που μοιάζει με το πυκνοκατοικημένο Λονδίνο, αλλά αυτός ο αριθμός αυξάνεται στους 9.000 ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο μέσα στην πόλη της Γάζας. 

Λωρίδα της Γάζας: Η ουδέτερη ζώνη που περιόρισε ακόμα περισσότερο του Παλαιστινίους

Το 2014 το Ισραήλ δημιούργησε μια ουδέτερη ζώνη κατά μήκος των συνόρων του με τη Λωρίδα της Γάζας για να προστατευτεί από τις επιθέσεις με ρουκέτες και τις διεισδύσεις Παλαιστίνιων μαχητών. Η ζώνη αυτή μείωσε ακόμα περισσότερο τη γη που ήταν διαθέσιμη για να κατοικήσουν και να καλλιεργήσουν οι Παλαιστίνιοι. 

Τα νοσοκομεία και στα σχολεία στη Λωρίδα της Γάζας υπολειτουργούν - AP

Τα νοσοκομεία και στα σχολεία στη Λωρίδα της Γάζας υπολειτουργούν - AP

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου 140.000 σπίτια καταστράφηκαν από τις συρράξεις του 2014 και από τότε στήριζε περίπου 90.000 οικογένειες για να μπορέσουν να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους. 

Πόλεμος Ισραήλ: Το δίλημμα Νετανιάχου - Υποχώρηση ή ολοκληρωτικός πόλεμος; 

Ο αποκλεισμός του Ισραήλ στερούσε συστηματικά τους Παλαιστίνιους από, νοσοκομεία, τράπεζες και άλλες ζωτικές υπηρεσίες, αφήνοντας τον πληθυσμό να ζει σε επιβαρυμένες συνθήκες διαβίωσης.

Ο αποκλεισμός είχε επίσης ως αποτέλεσμα μια διαρκή έλλειψη καθαρού νερού, ιατρικών προμηθειών σε αυτό που συχνά αποκαλείται η μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του κόσμου. Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα βομβαρδίσει και καταστρέψει το υπό κατασκευή αεροδρόμιο και λιμάνι της Γάζας.

Ισραήλ: Αποκαλύφθηκε νέα φρίκη στο κιμπούτς Κφαρ Αζά με πτώματα παιδιών

Περίπου το 97% του πόσιμου νερού της Γάζας είναι μολυσμένο. Αν και τα περισσότερα νοικοκυριά συνδέονται με το αποχετευτικό δίκτυο, οι οικογένειες έχουν νερό μόνο για έξι έως οχτώ ώρες κάθε τέσσερις μέρες, λόγω των διακοπών ρεύματος. 

Μόλις το 66% των μαθητών ολοκληρώνει την υποχρεωτική εκπαίδευση - AP

Μόλις το 66% των μαθητών ολοκληρώνει την υποχρεωτική εκπαίδευση - AP

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει πως κάθε άνθρωπος χρειάζεται καθημερινά 100 λίτρα νερό για πλύσιμο, μαγείρεμα, προσωπική υγιεινή και για να πίνει. Στη Γάζα η μέση κατανάλωση νερού ημερησίως είναι 88 λίτρα. 

Λωρίδα της Γάζας: Μετ’ εμποδίων η εκπαίδευση των παιδιών

Πολλά παιδιά πηγαίνουν σε σχολεία που έχει ιδρύσει ο ΟΗΕ, ενώ πολλά από αυτά λειτουργούν ως καταφύγια για ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Το 64% των σχολείων λειτουργούν με διπλή βάρδια, με τους μισούς μαθητές να πηγαίνουν το πρωί και τους άλλους μισούς το απόγευμα. Μόνο το 66% των μαθητών ολοκληρώνει όλες τις τάξεις της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. 

Ισραήλ: Ζευγάρι Ισραηλινών έκρυψε τα 10 μηνών δίδυμά του πριν πεθάνει

Ένα ακόμα από τα μεγάλα προβλήματα στη Λωρίδα της Γάζας είναι η ανεργία των νέως που ανέρχεται στο 70%.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top