Νιώθετε ότι έχετε long Covid αλλά δεν είχατε ποτέ κορωνοϊό;

Τι μπορεί να συμβαίνει

Όσα είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης για τον κορωνοϊό ενόψει του χειμώνα / Bίντεο αρχείου από ΣΚΑΪ

Πιθανότατα έχετε ήδη ακούσει για το σύνδρομο Long Covid - αλλά σε περίπτωση που δεν το έχετε ακούσει-, ορίζεται ως «συμπτώματα και καταστάσεις που συνεχίζονται ή αναπτύσσονται μετά από οξεία λοίμωξη Covid-19».

Κορωνοϊός: Πότε ξεκινά ο εμβολιασμός και με ποιο εμβόλιο

Μπορεί να διαρκέσει για μήνες ή και χρόνια μετά την αρχική μόλυνση – ορισμένοι αναφέρουν συμπτώματα όπως ζάλη και κόπωση.

Φαίνεται πάντως ότι το κοινό κρυολόγημα θα μπορούσε να έχει παρόμοιες επιπτώσεις για ορισμένους ασθενείς - αν και δεν υπάρχει ακόμη έρευνα που να υποδεικνύει ότι τα συμπτώματα είναι τόσο σοβαρά ή μακροχρόνια όσο εκείνων με μακροχρόνιο Covid.

Μια πρόσφατη μελέτη για το θέμα, της οποίας ηγήθηκε το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό EClinicalMedicine του Lancet.

Τα ευρήματά της υποδεικνύουν ότι ο κορωνοϊός δεν είναι η μόνη αναπνευστική πάθηση που θα μπορούσε να έχει πιο μακροχρόνιες επιπτώσεις- κρυολογήματα, πνευμονία, γρίπη και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις θα μπορούσαν να έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για ορισμένους ασθενείς.

Έρευνα: Πώς συνδέονται τα αυτοάνοσα νοσήματα με τον κορωνοϊό

Στην έρευνα πήραν μέρος 10.203 άτομα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 22% των συμμετεχόντων είχε συμπτώματα μακροχρόνιου Covid - και είναι ενδιαφέρον ότι ένα άλλο 22% είχε παρόμοια μακροχρόνια συμπτώματα παρόλο που δεν είχαν περάσει ποτέ κορωνοϊό. 

Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει παρόμοιος κίνδυνος μακροχρόνιων συμπτωμάτων τόσο σε εκείνους που είχαν Covid όσο και σε εκείνους που είχαν νοσήσει με άλλες οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις.

Τα συμπτώματα, ωστόσο, μπορεί να είναι διαφορετικά.

«Οι συμμετέχοντες με λοίμωξη SARS-CoV-2 είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν προβλήματα με τη γεύση ή την όσφρηση και ζάλη από εκείνους με άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις», λένε οι ερευνητές.

Συναγερμός για το «κοκτέιλ» κορωνοϊού, γρίπης, ιώσεων - Oδηγίες των ειδικών

Εκείνοι που είχαν long Covid φάνηκε επίσης πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν συμπτώματα, όπως απώλεια μαλλιών, εφίδρωση και αίσθημα παλμών, σε σχέση με εκείνους με μακροχρόνια συμπτώματα λόγω άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων. Οι τελευταίοι, από την άλλη πλευρά, έτειναν να αναφέρουν βραχνή φωνή και βήχα. Και οι δύο κατηγορίες αντιμετώπισαν δύσπνοια και κόπωση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top