Τα καμένα στην Ε.Ε είναι 44% πάνω από τον μέσο όρο της προηγούμενης 15ετίας

Τι δείχνουν τα στοιχεία της υπηρεσίας Copernicus

Φωτιά Έβρος: «H μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο»- ρεπορτάζ κεντρικού δελτίου ειδήσεων Star 24/8/23

Αντιμέτωπη με μία από τις χειρότερες αντιπυρικές περιόδους στη νεότερη ιστορία της είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως προκύπτει από τις συγκεντρωτικές δορυφορικές καταγραφές της υπηρεσίας Copernicus, οι εκτάσεις που έχουν καεί στην ΕΕ από τις αρχές του έτους έως τις 26 Αυγούστου είναι κατά 44,2% μεγαλύτερες σε σύγκριση με τον μέσο όρο της προηγούμενης 15ετίας.

Συγκεκριμένα, οι εκτάσεις που έχουν πληγεί από πυρκαγιές φέτος αγγίζουν τα 4 εκατομμύρια στρέμματα, ενώ σε 13 από τα 27 κράτη- μέλη, στα μισά δηλαδή, η φετινή χρονιά είναι χειρότερη από τη μέση επίδοση της περιόδου 2006-2022.

Η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή χώρα που χτυπήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη φέτος, με τη μεγάλη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη και τη Δαδιά να είναι πλέον η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τότε που άρχισε η τήρηση δεδομένων στην ΕΕ.

Φωτιά Έβρος: «H μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο»

Ωστόσο, τα στοιχεία του Copernicus προδίδουν πως το πρόβλημα είναι ευρύτερο, καθώς σχεδόν σε όλες οι μεγάλες μεσογειακές χώρες, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, οι σωρευτικές φετινές καταστροφές είναι εκτενέστερες σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 15 ετών.

Αυτό ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια μίας τάσης που καταγράφεται στον ευρωπαϊκό νότο τα προηγούμενα χρόνια, καθώς σχεδόν κάθε νοτιοευρωπαϊκή χώρα έχει βιώσει μία «μαύρη» χρονιά την τελευταία εξαετία.

Στην Πορτογαλία το 2017 οι καμένες εκτάσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, υπερβαίνοντας τα 5,4 εκατομμύρια στρέμματα. Στην Ισπανία, το 2022 σημειώθηκε ρεκόρ με 3 εκατομμύρια στρέμματα καμένα, ενώ στην Ιταλία το 2021 οι καμένες εκτάσεις υπολογίστηκαν στα 1,5 εκατομμύρια στρέμματα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top