Φουκουσίμα: Η Ιαπωνία απορρίπτει ύδατα στον Ειρηνικό - Έντονες αντιδράσεις

«Πρόκειται για μία άκρως εγωιστική και ανεύθυνη ενέργεια»

βίντεο ΣΚΑΪ

Η Ιαπωνία έθεσε σε εφαρμογή σήμερα το αμφιλεγόμενο σχέδιό της να ρίξει στον Ειρηνικό Ωκεανό χρησιμοποιημένα και κατόπιν επεξεργασμένα νερά από το κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, ανακοίνωσε η TEPCO, η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται την εγκατάσταση.

Η τριπλή καταστροφή της Ιαπωνίας: Η ημέρα «που το αύριο δεν ήρθε»

Οι αντλίες ενεργοποιήθηκαν και οι βαλβίδες άνοιξαν προκειμένου τα νερά να καταλήξουν στη θάλασσα.

Τα νερά αυτά έχουν υποστεί επεξεργασία, ώστε να καθαριστούν από τις περισσότερες ραδιενεργές ουσίες, όμως δεν κατορθώθηκε να φιλτραριστεί το τρίτιο, που πάντως δεν θεωρείται επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία παρά σε μεγάλες συγκεντρώσεις.

Η διαδικασία χαρακτηρίζεται ασφαλής και ακίνδυνη από τις αρχές της Ιαπωνίας και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ο οποίος ανέλαβε να επιβλέψει το εγχείρημα και έδωσε πράσινο φως τον Ιούλιο.

Ωστόσο προκαλεί έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, ιάπωνες αλιείς, καθώς και κυβερνήσεις κρατών της περιοχής, ειδικά της Κίνας.

 Η πρώτη απόρριψη αναμένεται να διαρκέσει περίπου 17 ημέρες και αφορά περίπου 7.800 κυβικά μέτρα νερού του πυρηνικού σταθμού / Φωτογραφία AP

Στη Τζόρτζια την Πέμπτη ο Τραμπ για να παραδοθεί 

Κίνα: «Εγωιστική και ανεύθυνη» ενέργεια η απόρριψη στη θάλασσα των υδάτων 

Η Κίνα επέκρινε αυστηρά σήμερα την Ιαπωνία μετά την έναρξη της επίμαχης απόρριψης στον Ειρηνικό Ωκεανό των υδάτων που προέρχονται από τον κατεστραμμένο ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι, καταγγέλλοντας μια «εγωιστική και ανεύθυνη» ενέργεια.

Μερικά λεπτά νωρίτερα, οι ιαπωνικές αρχές είχαν θέσει σε λειτουργία αντλίες και βαλβίδες για να διοχετεύσουν τα ύδατα στη θάλασσα.

Αυτή η πρώτη απόρριψη αναμένεται να διαρκέσει περίπου 17 ημέρες και αφορά περίπου 7.800 κυβικά μέτρα νερού του πυρηνικού σταθμού το οποίο περιέχει τρίτιο, μια ραδιενεργό ουσία που δεν είναι επικίνδυνη παρά σε πολύ συμπυκνωμένες δόσεις.

«Η Κίνα είναι κατηγορηματικά αντίθετη και καταδικάζει σφόδρα (αυτή την απόφαση). Διαμαρτυρήθηκε επισήμως στην Ιαπωνία, απαιτώντας από αυτή να βάλει τέλος σ' αυτή την επιλήψιμη ενέργεια», αντέδρασε σε ανακοίνωση εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ιαπωνία προβέπει να απορρίψει στον Ειρηνικό Ωκεανό περισσότερα από 1,3 εκατομμύριο κυβικά μέτρα υδάτων που ήταν μέχρι τώρα αποθηκευμένα στο χώρο του πυρηνικού σταθμού / Φωτογραφία AP

Μόσχα: Νεκρός ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε συντριβή αεροσκάφους

«Ο ωκεανός είναι το κοινό αγαθό της ανθρωπότητας. Η απόρριψη στη θάλασσα του μολυσμένου νερού που προέρχεται από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα είναι μια άκρως εγωιστική και ανεύθυνη ενέργεια που δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη το διεθνές δημόσιο συμφέρον».

Συνολικά η Ιαπωνία προβέπει να απορρίψει στον Ειρηνικό Ωκεανό περισσότερα από 1,3 εκατομμύριο κυβικά μέτρα υδάτων που ήταν μέχρι τώρα αποθηκευμένα στο χώρο του πυρηνικού σταθμού.

Προέρχονται από νερό βροχής, υπόγεια ύδατα και προσθήκη νερού που ήταν απαραίτητο για να ψυχθούν οι πυρήνες των αντιδραστήρων οι οποίοι είχαν αρχίσει να τήκονται μετά το τσουνάμι του Μαρτίου 2011 που είχε πλήξει τη βορειοανατολική ακτή της χώρας.

«Η ιαπωνική κυβέρνηση δεν απέδειξε ότι είναι θεμιτές» αυτές οι απορρίψεις «ούτε ότι είναι αβλαβείς για το θαλάσσιο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία», εκτιμά το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αυτό που κάνει η Ιαπωνία είναι να μεταφέρει σε ολόκληρο τον κόσμο τους κινδύνους (που συνδέονται με τα ύδατα αυτά) και να παρατείνει τον πόνο (που συνδέεται με την καταστροφή) στις μελλοντικές γενιές», ανέφερε.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA), ο οποίος επιβλέπει την επιχείρηση της απόρριψης των υδάτων, έδωσε τον Ιούλιο το πράσινο φως γι' αυτήν, εκτιμώντας ότι το σχέδιο είναι σύμφωνο «με τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας» και ότι ο ραδιολογικός αντίκτυπος θα είναι «αμελητέος για τον πληθυσμό και το περιβάλλον».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top