Η τριπλή καταστροφή της Ιαπωνίας: Η ημέρα «που το αύριο δεν ήρθε»

Δέκα χρόνια από την καταστροφή της Φουκοσίμα

Δέκα χρόνια πέρασαν από τον καταστροφικό σεισμό των 9 Ρίχτερ και το τσουνάμι που συντάραξε τις ιαπωνικές ακτές προκαλώντας την πυρηνική καταστροφή της Φουκοσίμα.

Η τριπλή καταστροφή που έπληξε την Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου 2011 άφησε πίσω 18.500 νεκρούς και αγνοούμενους, κυρίως εξαιτίας των σεισμικών κυμάτων. Το πυρηνικό δυστύχημα στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι έκανε ακατοίκητες ολόκληρες πόλεις για χρόνια, εκτοπίζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Πτώματα παντού από το τσουνάμι στην Ιαπωνία το 2011

Ακόμα σήμερα είναι αφόρητο να αναλογίζεται κανείς τα θύματα ή το πώς νοιώθουν όσοι έχασαν δικούς τους ανθρώπους, τόνισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα σε τελετή για την επέτειο.

Υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να βοηθά τους πολίτες που επλήγησαν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και διαβεβαίωσε ότι η Ιαπωνία, μια από τις πιο σεισμογενείς χώρες στον κόσμο, δεν θα ξεχάσει ποτέ τα μαθήματα που της δίδαξε η καταστροφή.

Το τσουνάμι στην Ιαπωνία ισοπέδωσε πόλεις το 2011

«’Εχασα όλη μου την οικογένεια. Έπινα για να ξεχάσω»

Συγκλονίζει η ιστορία του Kiyokazu Sasaki που έχασε όλη του την οικογένεια όταν το τσουνάμι έπληξε την πόλη του.

Μεγάλες καταστροφές από το τσουνάμι στην Ιαπωνία  το 2011

«Εκείνο το πρωινό καυγάδιζα με τη σύζυγό μου για το πρωινό γεύμα που ήταν παγωμένο και στη συνέχεια έφυγα για τη δουλειά μου. Όταν είδα στην τηλεόραση τις εικόνες καταστροφής από το τσουνάμι αρχικά δεν ανησύχησα. Νόμιζα πως η οικογένειά μου θα είχε εγκαταλείψει εγκαίρως το σπίτι και θα βρισκόταν σε κάποιο ασφαλές μέρος. Την επόμενη μέρα πήγα στην περιοχή και είδα παντού συντρίμμια. Δεν μπορούσα να αναγνωρίσω καν που βρισκόταν το σπίτι μας.  Ακόμα όμως δεν είχα χάσει την πίστη και την αισιοδοξία μου για τους δικούς μου ανθρώπους», λέει στο BBC.

Η πόλη Yuriage καταστράφηκε ολοσχερώς. Ένας στους 10 κατοίκους έχασε τη ζωή του. 

Μεγάλες καταστροφές από το τσουνάμι και τον σεισμό στην Ιαπωνία  το 2011

«Πρώτα βρήκα νεκρή την κόρη μου, τότε όλες μου οι ελπίδες χάθηκαν. Σκέφτηκα “γιατί δεν έτρεξες να σωθείς;” Μία μέρα μετά βρήκα τη γυναίκα μου νεκρή. Δε φορούσε ρούχα. 

Για να ξεπεράσω τη λύπη μου άρχισαν να πίνω αλκοόλ. Η αλήθεια είναι πως δε θυμάμαι πολλά από τα τρία χρόνια που ακολούθησαν της καταστροφής και του χαμού της οικογένειάς μου. Μετά αποφάσισα να μιλήσω σε ειδικούς για ψυχολογική υποστήριξη», αναφέρει εμφανώς συγκινημένος. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top