Τιτανικός: Πλησιάζει η ώρα «μηδέν» - Στις 14:00 τελειώνει το οξυγόνο

Ώρες αγωνίας για το πλήρωμα του υποβρυχίου Titan

Ώρες αγωνίας για το πλήρωμα του υποβρυχίου Titan που έχει εξαφανιστεί από την Κυριακή - Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων Star

Μάχη  με τον χρόνο δίνουν οι ομάδες διάσωσης που έχουν ενεργοποιηθεί για να εντοπίσουν το υποβρύχιο Titan, το οποίο εξαφάνιστηκε την Κυριακή, κατά τη διάρκεια αποστολής έρευνας στα συντρίμμια του Τιτανικού, 900 ναυτικά μίλια ανατολικά του Κέιπ Κοντ στη Μασαχουσέτη. 

Η αμερικανική ακτοφυλακή εκτιμά πως η παροχή οξυγόνου θα εξαντληθεί στις 7:08 τοπική ώρα, δηλαδή στις 14:00 ώρα Ελλάδος, οπότε και θα είναι πολύ αργά για το πλήρωμα του υποβρυχίου. 

 

 

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του OceanGate, το Titan έχει παροχή οξυγόνου για 96 ώρες. Χθες το αμερικανικό λιμενικό σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως βάσει των υπολογισμών του, το πρωί της Τρίτης είχαν απομείνει στο πενταμελές πλήρωμα 41 ώρες πριν εξαντληθούν τα αποθέματα οξυγόνου. Για τον λόγο αυτό οι ομάδες διάσωσης αύξησαν τις προσπάθειες, σκανάροντας μια επιφάνεια διπλάσια από το Κονέκτικατ και βάθους άνω των 4.000 μέτρων. 

Τιτανικός: Ποιοι είναι οι δισεκατομμυριούχοι που επιβαίνουν στο υποβρύχιο

Χθες οι ελπίδες αναπτερώθηκαν, όταν τα καναδικά αεροσκάφη εντόπισαν «υποβρύχιου θορύβους». Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αλλάξει η κατεύθυνση των αναζητήσεων από τηλεκατευθύνομενα οχήματα, χωρίς όμως να υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα. 

 

 

«Δεν ξέρουμε τι είναι οι θόρυβοι για να είμαστε ειλικρινείς», είπε ο πλοίαρχος της Πρώτης Ακτοφυλακής της Περιφέρειας Τζέιμι Φρέντερικ. «Στόχος θα είναι να συνεχίσουμε να ψάχνουμε σε εκείνες τις περιοχές όπου εντοπίστηκαν οι θόρυβοι…».

Το Ωκεανογραφικό Ίδρυμα «Woods Hole», προειδοποίησε ότι είναι «πολύ δύσκολο» να διακρίνει κανείς την πηγή των θορύβων στον απέραντο ωκεανό, ωστόσο τα ευρήματα έχουν σταλεί για ανάλυση και τα αποτελέσματα για την προέλευση των θορύβων αναμένονται σήμερα.

 

 

Στο σημείο ερευνών παραμένει και το Polar Prince, το ερευνητικό πλοίο υποστήριξης στην τουριστική αποστολή της Κυριακής που συνόδευε το εξαφανισμένο Titan.

Υποβρύχιο Titan: Τα δύο σενάρια για το πού οφείλεται η εξαφάνισή του

Σύμφωνα με τον Τζεφ Κάρσον, ερευνητή βαθέων υδάτων, δύο είναι οι πιθανές εξηγήσεις για το χαμένο υποβρύχιο Titan.

Εξαφάνιση υποβρυχίου: Υπέγραψαν ότι μπορεί και να πεθάνουν

Όπως είπε, είτε προέκυψε κάποια μηχανική βλάβη, που εμπόδισε το σκάφος να ρίξει τα χαλύβδινα βάρη που το βοηθούν να ταξιδέψει στον πυθμένα του ωκεανού, είτε το υποβρύχιο έχει εμπλακεί ή πιαστεί κάτω από συντρίμμια του Τιτανικού. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνθήκες μέσα στο υποβρύχιο είναι κατά πάσα πιθανότητα ψυχρές και περιορισμένες. Οι θερμοκρασία στον πυθμένα του ωκεανού είναι λίγο πάνω από το μηδέν και το εσωτερικό του υποβρυχίου πιθανόν να στάζει υγρό από τη συμπύκνωση. 

Υποβρύχιο Titan: Μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης

Στις έρευνες για το υποβρύχιο Titan συμμετέχουν πέντε ερευνητικά πλοία της αμερικανικής ακτοφυλακής, τα οποία αναμένεται να διπλασιαστούν, φτάνοντας τα 10. Επίσης συμμετέχουν δύο ROV και θα προστεθούν κι άλλα τηλεχειριζόμενα οχήματα. 

Τιτανικός: Ο εφιάλτης των εγκλωβισμένων μέσα στο υποβρύχιο

Στην επιχείρηση διάσωσης που συντονίζουν η αμερικανική ακτοφυλακή, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και η ακτοφυλακή του Καναδά συμμετέχουν επίσης το πλοίο Deep Energy που διαθέτει μηχανισμούς υποβρύχιας σάρωσης, το Polar Prince, το πλοίο από το οποίο έφυγε το βαθυσκάφος Titan. 

Στην περιοχή βρίσκονται ακόμα ένα καναδικό πολεμικό πλοίο με υπερβαρικό θάλαμο για έξι άτομα και το γαλλικό πλοίο Atalante. Το αμερικανικό ναυτικό έστειλε, επίσης, το Flyaway Deep Ocean Salvage System, που είναι σχεδιασμένο να ανακτά βαριά αντικείμενα από τα βάθη του ωκεανού όπως αεροσκάφη ή μικρά σκάφη.

Τιτανικός: «Χτυπάνε τα τοιχώματα του υποβρυχίου με τις κούπες τους»

Από αέρος συμμετέχουν δύο αεροπλάνα C-130 των ΗΠΑ καθώς και δύο αεροπλάνα από τον Καναδά ενώ ROV που έχει προσφέρει η βρετανική εταιρεία Magellan που ειδικεύεται σε έρευνες σε μεγάλα βάθη βρίσκονται κυρίως στην Ευρώπη και θα χρειαστεί χρόνος να φτάσουν στο σημείο που χάθηκαν τα ίχνη του Titan.

Υποβρύχιο Titan: Ποιοι είναι οι πέντε επιβαίνοντες

Μέσα στο «Titan» επιβαίνουν πέντε άνθρωποι. Πρόκειται για τον 61χρονο Στόκτον Ρας, ο οποίος είχε οραματιστεί το OceanGate, την εταιρεία που οργάνωνε τα ταξίδια στο ναυάγιο του Τιτανικού. 

Ο Στόκτον Ρας

Ο Στόκτον Ρας

Σύμφωνα με το BBC είναι ένας έμπειρος μηχανικός που έχει σχεδιάσει ένα πειραματικό αεροσκάφος και άλλα καταδυόμενα οχήματα.

Τιτανικός: Aκούστηκαν ήχοι σαν χτυπήματα από το υποβρύχιο που αγνοείται

Η OceanGate ιδρύθηκε το 2009, αλλά μετά το 2021 άρχισε να προσφέρει τα ταξίδια στο θρυλικό ναυάγιο με κόστος 250.000 δολάρια το άτομο (περίπου 227.000 ευρώ). 

Στο υποβρύχιο επιβαίνουν επίσης ο πολυεκατομμυριούχος Σαχζάντα Νταγούντ από το Πακιστάν και ο 19χρονος γιος του Σουλεμάν. 

Ο Σαχζάντα Νταγούντ με τον γιο του Σουλεμάν

Ο Σαχζάντα Νταγούντ με τον γιο του Σουλεμάν

Με σπουδές σε Βρετανία και ΗΠΑ, ο Σαχζάντα Νταγούντ ζει στο Λονδίνο με τη σύζυγό του και την κόρη τους. Είναι αντιπρόεδρος της Engro Corporation, μιας μεγάλης εταιρείας λιπασμάτων και πετροχημικών.

Τιτανικός: Τι συνέβη στο υποβρύχιο που εξαφανίστηκε; - Τα 5 πιθανά σενάρια

Συνεργάζεται και με το Ινστιτούτο SETI, το οποίο ερευνά για εξωγήινη ζωή, ενώ υποστηρίζει και δύο ιδρύματα που ίδρυσε ο βασιλιάς Κάρολος εξού και το προσωπικό ενδιαφέρον που έδειξε ο Βρετανός μονάρχης ο οποίος ζήτησε να έχει συνεχή ενημέρωση.

Κυβερνήτης το μικρού υποβρυχίου είναι ο 77χρονος Πωλ Ανρί Ναρζολέ, με μακρά εμπειρία στο γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό. 

Ο Πολ Ανρί Ναρζολέ

Είναι γνωστός με το παρατσούκλι «Κύριος Τιτανικός». Έχει περάσει πολύ περισσότερο χρόνο στο ιστορικό ναυάγιο από κάθε άλλο εξερευνητή, ξεκινώντας από το 1987, δύο μόλις χρόνια από την ανακάλυψη του ναυαγίου.

Τιτανικός: Θρίλερ με το υποβρύχιο που χάθηκε - Έχουν οξυγόνο έως την Πέμπτη

Έχει τη θέση του διευθυντή υποβρύχιας έρευνας στην εταιρεία που έχει τα δικαιώματα στο ναυάγιο και έχει ανακτήσει χιλιάδες αντικείμενα από αυτό, με το μεγαλύτερο να είναι ένα κομμάτι 20 τόνων από το κύτος. 

Ο πέμπτος επιβάτης είναι ο Χάμις Χάρντινγκ, o 58χρονος Βρετανός πλοηγός του βαθυσκάφους.

Ο Χάμις Χάντινγκ

Ο Χάμις Χάντινγκ

Έχει βρεθεί πολλές φορές στον Νότιο Πόλο και πέρυσι πέταξε στο Διάστημα (ή έστω το άγγιξε) με μια από τις πτήσεις της Blue Origin του Τζεφ Μπέζος. Έχει ακόμη στο ενεργητικό του το παγκόσμιο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη παραμονή στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών, την τάφρο των Μαριανών.

Έχει μεγαλώσει στο Χονγκ Κονγκ, απέκτησε πτυχίο πιλότου στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ενώ σπούδασε στο Κέιμπριτζ και ίδρυσε εταιρεία αεροσκαφών αφού πρώτα έβγαλε χρήματα από το τραπεζικό λογισμικό.

Η κατάδυση στον Τιτανικό θα γινόταν τον Ιούνιο του 2022, αλλά καθυστέρησε επειδή το υποβρύχιο υπέστη ζημιά στην προηγούμενη κατάδυση, χωρίς να τραυματιστεί κανένας. Πριν ξεκινήσει στην αποστολή που ίσως αποδειχτεί μοιραία, αυτή θα ήταν η πρώτη και η τελευταία για το 2023 λόγω του κακού καιρού.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top