Σουδάν: Απεγκλωβίστηκαν ακόμα δέκα Έλληνες

Διεθνείς προσπάθειες για την απομάκρυνση ξένων πολιτών

Συνεχίζονται οι διεθνείς επιχειρήσεις απεγκλωβισμού υπηκόων ξένων χωρών από το Σουδάν.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απεγκλωβίστηκαν σήμερα, με τη βοήθεια της Ιταλίας, άλλοι δέκα Έλληνες, οι οποίοι βρίσκονται με τις οικογένειές τους στο Τζιμπουτί και είναι καλά στην υγεία τους. 

 

Χθες, Κυριακή, αποχώρησαν οχτώ Έλληνες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται δύο τραυματίες με γαλλικό αεροσκάφος, ενώ χθες στην Αίγυπτο έφθασαν δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27J της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, με σκοπό  να μεταφέρουν τους Έλληνες που θα απεγκλωβίσουν στο Τζιμπουτί.

Σουδάν: Απεγκλωβίστηκαν οι πρώτοι Έλληνες

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απομάκρυνση της πρώτης ομάδας Ελλήνων από το Σουδάν ήταν αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών.

Εκατοντάδες ξένοι πολίτες απομακρύνονται από το εμπόλεμο Σουδάν - AP

Το μεσημέρι της Κυριακής ενεργοποιήθηκε το απόρρητο σχέδιο «Κόσμος» με την απογείωση των δύο ελληνικών μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 & C-27 από την Ελευσίνα, για τη Νότια Αίγυπτο.

Αεροσκάφη και «κομάντο» των ΕΔ στην Αίγυπτο για τους Έλληνες του Σουδάν

Είχε προηγηθεί προετοιμασία, με τους συμμετέχοντες στην επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων πολιτών, να έχουν περάσει από το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο αλλά και το τμήμα «Γεωγραφικής Ιατρικής».

Την Κυριακή απομακρύνθηκαν από το Σουδάν οχτώ Έλληνες πολίτες, ανάμεσά τους και δύο τραυματίες - AP

Την Κυριακή απομακρύνθηκαν από το Σουδάν οχτώ Έλληνες πολίτες, ανάμεσά τους και δύο τραυματίες - AP

Τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μετέφεραν διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό αλλά και τμήμα ειδικών επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

Σουδάν: Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων

Σε συνέχεια των συνεχιζόμενων επικοινωνιών και συντονισμού ενεργειών, του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με ομολόγους του, και των σχετικών οδηγιών του προς την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων και λοιπών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών, για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 άτομα, αυτή τη φορά με τη βοήθεια της Ιταλίας. 

Οι εν λόγω, βρίσκονται ήδη  στο Τζιμπουτί. Η ομάδα των 10  αποτελείται από Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Σημειώνουμε, ότι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί και το γαλλικό αεροπλάνο το οποίο μετέφερε και τους δυο Έλληνες τραυματίες, όπως είχε γνωστοποιηθεί σε χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών. Για τις εξελίξεις αυτές ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο Τζιμπουτί βρίσκεται  η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και η Επίτιμη Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

Κατά τη διάρκεια του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα εκφράσει  τις ευχαριστίες του προς τον Ιταλό ομόλογό του, Antonio Tajani, για την ουσιαστική βοήθεια της Ιταλίας στον απεγκλωβισμό των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν.

Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σουδάν: Η Γερμανία απομάκρυνε 101 ανθρώπους

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες Κυριακή την απομάκρυνση με στρατιωτικό αεροσκάφος 101 ανθρώπων από το Σουδάν, καθώς πολλοί ξένοι υπήκοοι και διπλωμάτες εκκενώνονται με πρωτοβουλία διαφόρων κυβερνήσεων έπειτα από μια εβδομάδα και πλέον φονικών εχθροπραξιών ανάμεσα στον στρατό και παραστρατιωτικούς.

Σουδάν: Ανελέητο σφυροκόπημα - Xτύπησαν σπίτι Έλληνα στο Χαρτούμ

«Το πρώτο Airbus A400M βρίσκεται εν πτήσει από την Ιορδανία με τους 101 απομακρυνθέντες», ανέφερε η Μπούντεσβερ μέσω Twitter, διευκρινίζοντας πως άλλα δύο τέτοια αεροσκάφη θα σταλούν στο Σουδάν για να συμμετάσχουν στην εσπευσμένη απομάκρυνση Γερμανών.

Η μία χώρα μετά την άλλη απομακρύνει άρον άρον τους πολίτες της από το Σουδάν που φλέγεται από εμφύλιο πόλεμο - AP

Η μία χώρα μετά την άλλη απομακρύνει άρον άρον τους πολίτες της από το Σουδάν που φλέγεται από εμφύλιο πόλεμο - AP

Στον κατάλογο του υπουργείου Εξωτερικών με τα πρόσωπα που θα πρέπει να απομακρυνθούν βρίσκονται πάνω από 300 υπήκοοι Γερμανίας. Επιδιώκεται να μεταφερθούν επίσης υπήκοοι κρατών-εταίρων της Γερμανίας, εάν είναι εφικτό.

Επιστολή Δένδια στον Μπορέλ για την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν 

Η αποστολή, με τη συμμετοχή 1.000 και πλέον μελών των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων, προετοιμαζόταν για μέρες. Η πρώτη πτήση θα εκτελείτο την Τετάρτη, αλλά αναγκαστικά ακυρώθηκε, λόγω των συνθηκών στο Σουδάν.

 Σουδάν: Η Ιταλία απομάκρυνε τους υπηκόους της

Η Ιταλία απομάκρυνε χθες Κυριακή όλους τους υπηκόους της που είχαν ζητήσει να εγκαταλείψουν το Σουδάν, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τζόρτζα Μελόνι, η οποία απηύθυνε έκκληση να «τελειώσει ο πόλεμος και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις».

Σουδάν: Επικοινωνία Μητσοτάκη με τον ελληνορθόδοξο μητροπολίτη στο Χαρτούμ

«Όλοι οι συμπολίτες μας που είχαν ζητήσει να φύγουν απομακρύνθηκαν», ανέφερε η πρωθυπουργός σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. «Ανάμεσα στους ανθρώπους που απομακρύνθηκαν βρίσκονταν επίσης αλλοδαποί», διευκρίνισε.

Μέχρι στιγμής στο Σουδάν έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 420 άνθρωποι - AP

Μέχρι στιγμής στο Σουδάν έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 420 άνθρωποι - AP

Νωρίτερα χθες ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής της, ο Αντόνιο Ταγιάνι, αναφέρθηκε στην εκκένωση από τον ιταλικό στρατό περίπου 200 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων Ελβετών και μελών της αποστολικής νουντσιατούρας (σ.σ. της διπλωματικής αποστολής του Βατικανού στο Σουδάν). Μέσω Twitter, ο κ. Ταγιάνι διευκρίνισε πως οι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν βρίσκονταν «εν πτήσει προς το Τζιμπουτί».

Σουδάν: Κορυφώνεται η αγωνία για τους Έλληνες εγκλωβισμένους

Η κυρία Μελόνι κάλεσε χθες βράδυ να «τερματιστεί ο πόλεμος» και «να αρχίσουν διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν (στον σχηματισμό) πολιτικής κυβέρνησης».

Σουδάν: Η Ισπανία ανακοίνωσε πως απομάκρυνε περίπου 100 ανθρώπους από το Σουδάν

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Κυριακή πως προχώρησε στην εσπευσμένη απομάκρυνση περίπου εκατό ανθρώπων από το Σουδάν, με φόντο διάφορες άλλες αποστολές εκκένωσης ξένων υπηκόων και διπλωματών, έπειτα από μια εβδομάδα και πλέον φονικών μαχών ανάμεσα στον στρατό και παραστρατιωτικούς.

Σουδάν: Συμφωνία των στρατηγών για 24ωρη κατάπαυση του πυρός

«Ισπανικό στρατιωτικό αεροσκάφος απογειώθηκε από το Χαρτούμ λίγο πριν από τις 23:00 (00:00 ώρα Ελλάδας) με περίπου εκατό επιβάτες», σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, που διευκρίνισε πως το αεροσκάφος μεταβαίνει στο Τζιμπουτί.

Η Ισπανία ανακοίνωσε αυτή την επιχείρηση καθώς πολλές άλλες χώρες -οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία- απομάκρυναν επίσης τους πολίτες ή το διπλωματικό τους προσωπικό από το Σουδάν.

Χάος στο Σουδάν: Τουλάχιστον 185 νεκροί και 1.800 τραυματίες

Ανάμεσα στους 100 επιβαίνοντας στο αεροσκάφος είναι τριάντα υπήκοοι Ισπανίας και περίπου 70 υπήκοοι Πορτογαλίας, Ιταλίας, Πολωνίας, Ιρλανδίας, Μεξικού, Βενεζουέλας, Κολομβίας, Αργεντινής και Σουδάν, εξήγησε το ισπανικό ΥΠΕΞ.

Ο εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν ξεκίνησε στις 15 Απριλίου - AP

Ο εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν ξεκίνησε στις 15 Απριλίου - AP

«Η επιχείρηση μεταφοράς από την πρεσβεία της Ισπανίας στο Χαρτούμ (σ.σ. στο αεροδρόμιο) έγινε χωρίς απρόοπτα, χάρη στη δύναμη» που εστάλη για να εγγυηθεί την ασφάλεια των ανθρώπων που θα μεταφέρονταν εκτός χώρας, κατά την ανακοίνωση.

Σουδάν: Εγκλωβισμένοι Έλληνες μιλούν στο Star

Η Μαδρίτη είχε κάνει γνωστό πριν από μερικές ημέρες πως επιδίωκε να απομακρύνει πολίτες της από το Σουδάν, αλλά ανέμενε την στιγμή που αυτό θα ήταν πιο ασφαλές για να δράσει.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι εχθροπραξίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 420 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 3.700 και πλέον. 

Έχουν επίσης εκτοπιστεί δεκάδες χιλιάδες άμαχοι, που πήραν τον δρόμο προς άλλες πολιτείες του Σουδάν ή προς γειτονικές χώρες, το Τσαντ και την Αίγυπτο. Προκάλεσαν επίσης την κινητοποίηση πολλών κυβερνήσεων για την κατεπείγουσα απομάκρυνση των πολιτών τους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top