Σουδάν: Απεγκλωβίστηκαν οι πρώτοι Έλληνες

Κατευθύνονται στο Τζιμπουτί - Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Μετά από οκτώ ημέρες, απεγκλωβίστηκε η πρώτη ομάδα Ελλήνων από το Σουδάν.

Αεροσκάφη και «κομάντο» των ΕΔ στην Αίγυπτο για τους Έλληνες του Σουδάν

Απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, οι πρώτοι Έλληνες πολίτες. Συνολικά οκτώ άτομα, ανάμεσά τους και οι δύο τραυματίες, απομακρύνθηκαν από τη χώρα και κατευθύνονται στο Τζιμπουτί.

Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ: 

«Στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της κατάστασης στο Σουδάν και συντονισμού ενεργειών για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από τη χώρα αυτή, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, δύο συσκέψεις της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, με συμμετοχή της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ, του Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο και του ΓΕΕΘΑ. Η πρώτη έλαβε χώρα το πρωί και η δεύτερη μόλις ολοκληρώθηκε.

Σε συνέχεια και των διαρκών επικοινωνιών του Υπουργού Εξωτερικών για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, και βρίσκεται εν πτήσει με προορισμό το Τζιμπουτί. Για το γεγονός αυτό ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκεί ευρίσκονται ήδη η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και ο Επίτιμος Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας».

Σουδάν: Ποιο είναι το σχέδιο για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων

Πριν από λίγα λεπτά, προσγειώθηκε στην Αίγυπτο το C27 και σε λίγο αναμένεται να προσγειωθεί και το C130, που αναχώρησαν το μεσημέρι από την Ελλάδα και στο οποία βρίσκονται μέλη των ειδικών δυνάμεων, αλλά και ιατρικο προσωπικό. 

Ποιο είναι το σχέδιο; Όταν καταστεί δυνατή η επιχείρηση απεγκλωβισμού και οι Έλληνες βρεθούν σε ασφαλή ζώνη, ενδεχομένως σε παρακείμενη χώρα της Αφρικής κι όχι απαραίτηα εντός Αιγύπτου, τα δυο αεροσκάφη να τους προσεγγίσουν και στη συνέχεια να τους μεταφέρουν στην Ελλάδα. 

Η κατάσταση στο Χαρτούμ είναι χαοτική, οι διαδικασίες γίνονται μετεμποδίων. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό η ελληνική αποστολή να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντα στο Σουδάν όταν έρθει η στιγμή της εκκένωσης. 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων Σαββατοκύριακου του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top