Γαλλία: Αντιμέτωπος με δύο προτάσεις μομφής ο Μακρόν για το συνταξιοδοτικό

Εν μέσω της μεγαλύτερης πολιτικής κρίσης στη θητεία του

Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει σήμερα δύο προτάσεις μομφής, η απόρριψη των οποίων από τους βουλευτές θα μεταφρασθεί αυτομάτως σε έγκριση της μεταρρύθμισης που αυξάνει το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναζητά μια κοινοβουλευτική έξοδο κινδύνου, την ώρα που τα συνδικάτα δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα τους και οι διαδηλωτές όλο και περισσότερο ριζοσπαστικοποιούνται. 

Διαδηλώσεις σημειώνονται στη Γαλλία εναντίον του προέδρικού διατάγματος Μακρόν που αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης - Reuters
 

Η απόφαση του Μακρόν να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης στη Γαλλία με προεδρικό διάταγμα προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα - AP

Η απόφαση του Μακρόν να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης στη Γαλλία με προεδρικό διάταγμα προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα - AP

Η απόφασή του να θέσει με προεδρικό διάταγμα σε ισχύ την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση, όπου διαθέτει τη σχετική, αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, πυροδότησε αντιδράσεις των οποίων η έκβαση δεν είναι προς το παρόν προβλέψιμη. 

Εικόνες χάους στη Γαλλία - «Μακρόν παραιτήσου!», φωνάζουν οι πολίτες

Ο πρόεδρος Μακρόν ήλπιζε πως η πλειονότητα των περίπου 60 βουλευτών του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού Ρεπουμπλικανικού κόμματος, (το οποίο παγίως τάσσεται υπέρ της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια) θα στήριζε την πρόταση της κυβέρνησης για συνταξιοδότηση στα 64 χρόνια, από τα 62 που είναι σήμερα. 

Τα συνδικάτα αντιδρούν στο... «πραξικόπημα» Μακρόν, ενώ η κυβέρνηση της Γαλλίας βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο προτάσεις μομφής - AP

Τα συνδικάτα αντιδρούν στο... «πραξικόπημα» Μακρόν, ενώ η κυβέρνηση της Γαλλίας βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο προτάσεις μομφής - AP

Αν αυτό συνέβαινε θα υπήρχε στη γαλλική Εθνοσυνέλευση πλειοψηφία υπέρ του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.  

Όταν όμως ο Γάλλος πρόεδρος διαπίστωσε πως οι ελπίδες του διαψεύδονται και «τα κουκιά δεν βγαίνουν» επέλεξε την οδό του προεδρικού διατάγματος και όχι της απόσυρσης του νομοσχεδίου, η οποία κατά τη γνώμη του θα συνιστούσε πλήγμα κατά της διεθνούς αξιοπιστίας της Γαλλίας. 

Γαλλία: Χάος μετά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού – 217 συλλήψεις

Η απόφαση αυτή οδήγησε σύσσωμη την αντιπολίτευση στην κατάθεση προτάσεων μομφής κατά της κυβέρνησης που θα εξεταστούν σήμερα Δευτέρα. Αν μια από αυτές τις προτάσεις εγκριθεί τότε θα συμπαρασύρει εκτός από την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν και την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αφού το προεδρικό διάταγμα θα ακυρωθεί.

Γαλλία: Τα σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις 

Τους τελευταίους μήνες η γαλλική κυβέρνηση έχει βεβαίως ουκ ολίγες φορές βρεθεί αντιμέτωπη με προτάσεις μομφής που απορρίφθηκαν, αφού τα κόμματα της αριστεράς αρνήθηκαν να συμπαραταχθούν με την άκρα δεξιά. 

Η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση των τελευταίων χρόνων - AP

Η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση των τελευταίων χρόνων - AP

Ωστόσο μια από τις τελευταίες προτάσεις μομφής έχει υποβληθεί από μια ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών και έχουν δηλώσει πως θα την υπερψηφίσουν τόσο η αριστερά του Ζαν Λικ Μελανσόν όσο και η άκρα δεξιά της Μαρίν Λεπέν. 

Αν τους ακολουθήσει και η πλειονότητα των Ρεπουμπλικανών βουλευτών τότε η κυβέρνηση θα πέσει και ο πρόεδρος Μακρόν θα πρέπει στη συνέχεια, είτε να συγκατοικήσει στην άσκηση της εξουσίας με δυνάμεις της αντιπολίτευσης, είτε να παραιτηθεί προκαλώντας προεδρικές εκλογές, είτε να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές. 

Μπριζίτ Μακρόν: «Φοβάμαι για την ασφάλεια του Εμανουέλ και των παιδιών μου»

Το ενδεχόμενο νέων βουλευτικών εκλογών τρομάζει περισσότερο από όλους τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές που γνωρίζουν πως το κόμμα τους παρουσιάζει εικόνα διάλυσης και κατά πάσα πιθανότητα οι περισσότεροι εξ αυτών δεν θα επανεκλεγούν.

Ωστόσο η Μαρίν Λεπέν προχώρησε σε μια κίνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «πολιτική δωροδοκία». Δήλωσε πως αν γίνουν βουλευτικές εκλογές το κόμμα της δε θα κατεβάσει υποψήφιους στις εκλογικές περιφέρειες των βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος  που θα συμβάλουν στην πτώση της κυβέρνησης Μπορν. Έτσι θα αυξηθούν σημαντικά γι’ αυτούς οι πιθανότητες να επανεκλεγούν.

Γαλλία: Οι επόμενες κινήσεις του Μακρόν

Με δεδομένες πάντως την κοινοβουλευτική αδυναμία, την αντίθεση της κοινής γνώμης στις προτάσεις του για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού και τις αυξανόμενες πράξεις βίας στους δρόμους και τις πλατείες της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν αναμφίβολα διέρχεται τη δυσκολότερη περίοδο της θητείας του στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Αν περάσουν οι προτάσεις μομφής θα πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία - AP

Αν περάσουν οι προτάσεις μομφής θα πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία - AP

Ως είθισται σε περιόδους κρίσης στη Γαλλία, κάποια στιγμή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας λαμβάνει τον λόγο και απευθύνεται στους πολίτες. Σε ό,τι αφορά στον Εμανουέλ Μακρόν πολλοί αναρωτιούνται ποτέ θα μιλήσει, αλλά πολλοί περισσότεροι αναρωτιούνται τι θα μπορούσε υπό τις παρούσες συνθήκες να πει.

Την Κυριακή πάντως ευχήθηκε η επίμαχη μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης, «να ολοκληρώσει την δημοκρατική της πορεία με σεβασμό προς όλους».

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευχή του το κείμενο για τις συντάξεις να μπορέσει να ολοκληρώσει την δημοκρατική του πορεία με σεβασμό προς όλους», αναφέρεται σε μήνυμα της Γαλλικής Προεδρίας προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top