Επισκέπτρια σε εγκαίνια γκαλερί έσπασε πανάκριβο αγαλματάκι του Jeff Koons

Το ατύχημα σε γκαλερί του Μαϊάμι που κόστισε 42.000 δολάρια

Το ατύχημα σε γκαλερί με το έργο τέχνης του Jeff Koons- βίντεο από το ψυχαγωγικό μαγκαζίνο της ΕΡΤ «Πρωΐαν σε εἶδον, τήν μεσημβρίαν»

Μπορεί να έμοιαζε με ένα απλό σκυλάκι που φτιάχνουν οι ανιματέρ σε παιδικά πάρτυ από μπαλόνια, κόστιζε όμως 42.000 δολάρια, καθώς το είχε φτιάξει ο διάσημος Αμερικανός ποπ καλλιτέχνης Τζεφ Κουνς. Και μιλάμε σε παρελθοντικό χρόνο, καθώς σε μια στιγμή έγινε χίλια κομμάτια.

«Για 15 λεπτά η ζωή σταμάτησε», όπως περιέγραψε ένας υπάλληλος της γκαλερί και μάρτυρας του... «φόνου» του άτυχου σκυλιού-έργου τέχνης. Μία γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας, παρά την εμπειρία της ως λάτρης της τέχνης και συλλέκτρια, το χτύπησε με το δάχτυλό της, κάνοντας το να πέσει από το βάθρο στο οποίο είχε τοποθετηθεί. Κάποιο λόγο ύπαρξης έχουν άλλωστε και οι πινακίδες που προειδοποιούν στις εκθέσεις και τα μουσεία «Μην αγγίζετε τα έργα τέχνης».

Ο Jeff Koons με ένα από τα διάσημα μπαλονο-σκυλάκια του / ΑΡ Francesco Fedeli

Ο Jeff Koons με ένα από τα διάσημα μπαλονο-σκυλάκια του / ΑΡ Francesco Fedeli

Το ατύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια των εγκαινίων -αποκλειστικά για VIPs- μιας έκθεσης σύγχρονης τέχνης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Κόσμος συγκεντρώθηκε να δει τι είχε συμβεί. Στην αρχή οι επισκέπτες αναρωτήθηκαν αν το γεγονός ήταν μέρος μιας παράστασης, αλλά γρήγορα συνειδητοποίησαν πως ήταν ατύχημα.

Ευτυχώς για τη γυναίκα που το προκάλεσε, το έργο ήταν ασφαλισμένο. Η ίδια όμως ντράπηκε τόσο, που ήθελε να ανοίξει η γη να την καταπιεί. Είπε χαρακτηριστικά ότι «λυπάται πολύ» και ότι «ήθελε να εξαφανιστεί».

Το γλυπτό ήταν ένα από τα εμβληματικά μπαλόνια σκυλιών του Κουνς και μέρος μιας περιορισμένης έκδοσης, που συρρικνώθηκε μετά το συμβάν από 799 σε 798.

Ένα από τα διάσημα μπαλονο-σκυλάκια του Jeff Koons  / ΑΡ Seth Wenig

Ένα από τα Ένα από τα διάσημα μπαλονο-σκυλάκια του Jeff Koons  / ΑΡ Seth Wenig

«Αυτό είναι καλό για τους συλλέκτες», είπε με χιούμορ ο Cedrik Boero, υπάλληλος των Bell-Air Fine Art Galleries, που εκπροσωπούν τα συγκεκριμένα έργα.

Ένας τοπικός καλλιτέχνης μάλιστα, ο Stephen Gamson, προσφέρθηκε να το αγοράσει ακόμα και σπασμένο, καθώς τα θραύσματα έχουν από πίσω μία πολύ cool ιστορία, όπως έγραψε στο Instagram του.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης βέβαια, ο 68χρονος Jeff Koons, δεν έκανε κάποιο σχόλιο, άρα δε γνωρίζουμε αν συμμερίζεται το «αστείο» της όλης υπόθεσης.

Ένα από τα διάσημα μπαλονο-σκυλάκια του Jeff Koons σε γκαλερί της Ιταλίας / ΑΡ Seth Wenig

Ένα από τα διάσημα μπαλονο-σκυλάκια του Jeff Koons σε γκαλερί της Ιταλίας / ΑΡ Seth Wenig
Τα μπαλονο-σκυλάκια του είναι από τα πιο εικονικά έργα σύγχρονης τέχνης παγκοσμίως και κάποια έχουν πωληθεί για δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Κάποια είναι τεράστια, έως και 3 μέτρα. Αυτό βέβαια που έσπασε ήταν μόλις 40 εκατοστά. Έχουν κοσμήσει γκαλερί σε όλο τον κόσμο, ενώ το 2007 ο Jay-Z δούλεψε με τον Koons για να του φτιάξει ένα φουσκωτό σκυλάκι 12 μέτρων για μία εμφάνισή του.

Το 2019 ο Koons έγραψε ιστορία, όταν ένας λαγός του αυτή τη φορά πωλήθηκε για 91,1 εκατομμύριο δολάρια, που είναι η υψηλότερη τιμή την οποία έχει πετύχει ποτέ για έργο του κάποιος εν ζωή καλλιτέχνης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top