ΗΠΑ: Ο Κέβιν Μακάρθι εξελέγη νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τέλος στο θρίλερ των έντονων διαβουλεύσεων

Η διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ σίγουρα εξελίχθηκε σε θρίλερ για γερά νεύρα. Μετά από έντονες διαβουλεύσεις, ο Ρεπουμπλικανός Κέβιν Μακάρθι εξελέγη πρόεδρος με την 15η ψηφοφορία.

Η διαδικασία σημαδεύτηκε μέχρι την τελευταία στιγμή από πολύ μεγάλες εντάσεις στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών.

βουλη αντιπροσωπων

Ο Μακάρθι χειροκροτείται (AP Photo/Alex Brandon)

Χάος στις ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων παραμένει χωρίς πρόεδρο

Έπειτα από έντονες διαβουλεύσεις, η ομάδα των "τραμπιστών ανταρτών" βουλευτών που εμπόδιζε την εκλογή του 57χρονου από την Καλιφόρνια υποχώρησε τελικά βάζοντας τέλος σε ένα αδιέξοδο που δεν είχε προηγούμενο τα τελευταία 160 χρόνια και προμηνύει πολύ έντονες αντιπαραθέσεις στο Σώμα τα δύο επόμενα χρόνια.

μακαρθι

Ο Κέβιν Μακάρθι (AP Photo/Andrew Harnik)

Όσο η Βουλή παρέμενε χωρίς πρόεδρο, οι βουλευτές δεν μπορούσαν να ορκιστούν και άρα να εγκρίνουν οποιοδήποτε νομοσχέδιο.

Για την εκλογή προέδρου της κάτω Βουλής, του τρίτου σημαντικότερου αξιωματούχου στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα μετά τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο, απαιτείται πλειοψηφία 218 ψήφων. Το 1856, είχαν χρειαστεί δυο μήνες και 133 ψηφοφορίες για να εκλεγεί νέος πρόεδρος.

βουλη αντιπροσωπων

Η Ρεπουμπλικανή Kat Cammack βγάζει...σέλφι (AP Photo/Andrew Harnik)

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε προχθές Τετάρτη «ντροπιαστική» την κατάσταση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, επισημαίνοντας πως «ο υπόλοιπος κόσμος» παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Κογκρέσο.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top