ΗΠΑ: «Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να κάνουν παραβιάσεις»

Ηχηρό μήνυμα του Κογκρέσου προς την Τουρκία με φόντο τα F-16

Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην πώληση των F-16 στην Τουρκία - Βίντεο από ΣΚΑΪ

Να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία για τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά επέλεξε το Κογκρέσο των ΗΠΑ, το οποίο συμπεριέλαβε σχετική αναφορά στο συνοδευτικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA) που οριστικοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ. 

Τσαβούσογλου: Ή κάντε ένα βήμα πίσω ή θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται

«Πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δε θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων», σημειώνουν οι Αμερικανοί νομοθέτες στο συνοδευτικό επεξηγηματικό κείμενο του NDAA.

Παρόλο που η προσπάθεια για την υιοθέτηση μιας τροπολογίας για τα F-16 δεν τελεσφόρησε, πρέπει να σημειωθεί ότι οι τροπολογίες αποτελούσαν από την αρχή απλώς ένα επιπλέον εργαλείο, καθώς ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ συνεχίζει να διατηρεί το δικαίωμα του βέτο ως πρόεδρος της επιτροπής Διεθνώς Σχέσεων της Γερουσίας. 

Economist: Προβλέπει κλιμάκωση της έντασης Ελλάδας-Τουρκίας το 2023

Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξη του στην ΕΡΤ, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην παραχώρηση των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία.

To νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων να διατεθεί στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια άλλων τουλάχιστον 800 εκατομμυρίων δολαρίων. Ακόμη, προβλέπεται να χορηγηθεί στρατιωτική βοήθεια αξίας τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων τα επόμενα πέντε χρόνια.

Δένδιας στον ΟΑΣΕ: Ο αναθεωρητισμός ψάχνει έδαφος πάνω σε κινούμενη άμμο

Οι συνολικές δαπάνες που προβλέπει το νομοσχέδιο για το οικονομικό έτος 2023 φθάνουν τα 858 δισ. δολάρια.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top