Ν.Κορέα: Βίντεο από την τραγωδία σε εκδήλωση - «Ήταν σαν ομαδικός τάφος»

151 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου - Σε εθνικό πένθος η χώρα

Δεκάδες νεκροί στη Σεούλ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για το Halloween / Βίντεο από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Ασύλληπτη τραγωδία στη Σεούλ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τον εορτασμό του Halloween. 151 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους νέοι, ποδοπατήθηκαν όταν επικράτησε συνωστισμός στη μεγαλύτερη εκδήλωση μετά τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό. Την ώρα που οι μαρτυρίες σοκάρουν, η Νότια Κορέα κήρυξε εθνικό πένθος.

Νότια Κορέα: 146 νεκροί στη Σεούλ από ποδοπάτημα σε πάρτι για το Halloween

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ κήρυξε εθνικό πένθος στον απόηχο της χθεσινής τραγωδίας κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Halloween στη Σεούλ.

«Είναι πραγματικά φρικτό», τόνισε ο πρόεδρος Γιουν σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «μια τραγωδία που δεν έπρεπε να συμβεί», υποστήριξε και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα διερευνήσει ενδελεχώς τα αίτια για να διασφαλίσει ότι τέτοιο δυστύχημα δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον.

Νότια Κορέα

Εθνικό πένθος στη Νότια Κορέα μετά την τραγωδία σε διαδήλωση για το Halloween - AP Photo/Lee Jin-man

Τουλάχιστον 151 νεκροί και 82 τραυματίες (19 εξ αυτών σε σοβαρή κατάσταση) είναι ο νεότερος απολογισμός που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές, υπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί.

 

 

Σεούλ: Πώς έγινε η τραγωδία σε διαδήλωση για το Halloween

Ένα τεράστιο πλήθος είχε συγκεντρωθεί για να γιορτάσει το Halloween στη συνοικία Ιτεγουόν της νοτιοκορεατικής πρωτεύουσας, η οποία φημίζεται για τη νυχτερινή διασκέδαση. Ήταν η πρώτη μεγάλη δημόσια συνάθροιση στη Σεούλ μετά την άρση των περιορισμών κατά της πανδημίας Covid-19.

Καθώς το πλήθος γινόταν όλο και πιο απείθαρχο, επηρεασμένο προφανώς και από την κατανάλωση αλκοόλ, άρχισε να επικρατεί συνωστισμός. Εκατοντάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν σε έναν λαβύρινθο από στενά σοκάκια.

Τα περισσότερα θύματα είναι νέοι, περίπου 20 ετών. Εκπρόσωπος της πυροσβεστικής στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα έκανε λόγο για 19 αλλοδαπούς: από την Κίνα, το Ιράν, το Ουζμπεκιστάν και τη Νορβηγία.

Τα λόγια του 21χρονου Μουν Τζου-Γιανγκ αποτυπώνουν τον συνωστισμό που επικράτησε στα στενά σοκάκια με τα μπαρ της Ιτεγουόν. «Ήταν τουλάχιστον δεκαπλάσιος ο κόσμος από ό,τι συνήθως», ανέφερε στο πρακτορείο Reuters.

τραγωδία στη Νότια Κορέα

151 νεκροί ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός - AP Photo/Lee Jin-man

Σκηνές φρίκης στη Σεούλ - Σοκάρουν οι περιγραφές από αυτόπτες μάρτυρες

Άψυχα κορμιά κείτονταν στο πεζοδρόμιο, σκεπασμένα με σεντόνια και κουβέρτες. Αγωνιώδεις προσπάθειες καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης στη μέση του δρόμου. Άνθρωποι με αποκριάτικες στολές έτρεχαν πανικόβλητοι. Το πάρτι για το Halloween είχε μετατραπεί σε εφιάλτη… 

«Ήταν ο ένας πάνω στον άλλον, σαν σε ομαδικό τάφο. Κάποιοι έχαναν σταδιακά τις αισθήσεις τους, άλλοι ήταν ήδη νεκροί», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Σκηνές φρίκης περιέγραψε στο τηλεοπτικό δίκτυο YTN ο Λι Μπομ-σοκ, ένας γιατρός που προσέφερε τις πρώτες βοήθειες στην περιοχή. «Όταν επιχείρησα την πρώτη καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡ.Π.Α.), δύο θύματα κείτονταν στο πεζοδρόμιο. Λίγο αργότερα, ο αριθμός τους εκτινάχθηκε».

«Πολλοί περαστικοί έσπευσαν να μας βοηθήσουν», συνέχισε. «Είναι δύσκολο να το περιγράψω με λόγια… Πολλά θύματα είχαν χλομιάσει. Δεν μπορούσα να μετρήσω τον σφυγμό τους ή να ελέγξω την αναπνευστική λειτουργία τους και πολλοί από αυτούς είχαν ρινική αιμορραγία. Προσπαθώντας να εφαρμόσω ΚΑΡ.Π.Α., έβγαινε αίμα από το στόμα τους», περιγράφει.

Σε ερασιτεχνικό βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στο Twitter από αυτόπτη μάρτυρα, φαίνεται πλήθος κόσμου με αποκριάτικες στολές σε έναν δρόμο με πολλά μπαρ. Ξαφνικά επικρατεί αναταραχή, περαστικοί σπρώχνονται και πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλον, ακούγονται κραυγές…

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ζαλισμένοι περαστικοί κάθονταν στο πεζοδρόμιο και αναζητούσαν πληροφορίες μέσω των κινητών τηλεφώνων τους. 

Ορισμένοι αγκαλιάζονταν για να παρηγορήσουν ο ένας τον άλλον, ενώ από μερικά μπαρ εξακολουθούσε να ακούγεται μουσική, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top