Κορωνοϊός: Πώς τον ξεχωρίζουμε από το κοινό κρυολόγημα

Χρήσιμος «οδηγός» ενόψει χειμώνα

κορωνοϊός

Στις αρχές της πανδημίας, οι ειδικοί εφιστούσαν την προσοχή στους ασθενείς όταν υπήρχαν συμπτώματα υψηλής θερμοκρασίας, επίμονου βήχα και απώλειας όσφρησης ή γεύσης. Ωστόσο, στην πορεία του χρόνου, καθώς εμφανίστηκαν νέες παραλλαγές του Covid-19, τα «σημάδια» που φανέρωναν ότι κάποιος έχει μολυνθεί από κορωνοϊό άλλαξαν. Τα πράγματα «περιπλέκονται» όταν στη μέση μπαίνει... και το κοινό κρυολόγημα.

Κορωνοϊός: 55.242 νέα κρούσματα, 74 διασωληνωμένοι και 107 οι θάνατοι

Στην παρούσα φάση, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν από κοινό κρυολόγημα από ό,τι από κορωνοϊό, σύμφωνα με ρεπορτάζ του nationalworld.com, που επικαλείται τον καθηγητή Τim Spector, επικεφαλής του ZOE Covid Health Study. Στη Βρετανία πάντως, τόσο ο κορωνοϊός όσο και το κοινό κρυολόγημα είναι σε ανοδική φάση.

Τα συμπτώματα κορωνοϊού και κοινού κρυολογήματος

Ο καθηγητής σημείωσε ότι τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και του κορωνοϊού είναι παρόμοια, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που μας βοηθούν να ξεχωρίσουμε τις δυο ασθένειες.

«Ο πονόλαιμος είναι κοινό σύμπτωμα σε πάνω από το 60% των περιπτώσεων (τόσο στα κρυολογήματα όσο και στον κορωνοϊό). Σε ένα κρυολόγημα, όμως, είναι πιο πιθανό να έχετε καταρροή και επίσης είναι πιο πιθανό να έχετε φτέρνισμα» είπε ο καθηγητής.

«Παρόλα αυτά, είναι πολύ δύσκολο να τα ξεχωρίσει κάποιος και για αυτό πρέπει να κάνετε τεστ» είπε ο ίδιος.

Ο κορωνοϊός μείωσε το προσδόκιμο ζωής το 2021 - Τι ισχύει στην Ελλάδα;

Τα τελευταία δεδομένα υποδεικνύουν εξάλλου, πως όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πονοκέφαλο και πονόλαιμο ως βασική ένδειξη πως έχουν κορωνοϊό, ενώ η καταρροή βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των συμπτωμάτων μεταξύ εκείνων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Τέλος σημειώνεται ότι ενώ ο πυρετός ήταν παλαιότερα ένα κοινό σύμπτωμα του κορωνοϊού, τώρα πλέον  κατατάσσεται πιο κάτω στη λίστα των συμπτωμάτων για τα εμβολιασμένα άτομα.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top