Ουκρανία: Ο Πούτιν κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις κατεχόμενες περιοχές

Εκκενώνουν τη Χερσώνα οι φιλορώσοι

Στρατιωτικό νόμο κήρυξε ο Πούτιν στις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές - Βίντεο από Reuters

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, Ζαπορίζια, Χερσώνα, Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Συμπλήρωσε πως όλες οι ρωσικές επαρχίες θα πρέπει να επιβάλουν μέτρα για την διασφάλιση κρίσιμων εγκαταστάσεων.

Ουκρανία: Σε καταφύγιο ο Νίκος Δένδιας - Ήχησαν σειρήνες στο Κίεβο

Μέρη των εδαφών αυτών των ουκρανικών περιφερειών που προσάρτησε μονομερώς η Μόσχα τον περασμένο μήνα βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

Ακριβώς μετά την ομιλία Πούτιν το Κρεμλίνο εξέδωσε διάταγμα με το οποίο ανήγγειλε την έναρξη ισχύος του στρατιωτικού νόμου σε αυτά τα εδάφη από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Διάταγμα επίσης που εκδόθη, περιορίζει τις μετακινήσεις εντός και εκτός ρωσικών περιοχών που συνορεύουν με την Ουκρανία. Τα μέτρα αυτά αφορούν τις επαρχίες Κρασνοντάρ, Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ, Βορόνεζ, Κούρσκ και Ροστόφ, που συνορεύουν με την Ουκρανία, καθώς και στην Κριμαία και την Σεβαστούπολη, που η Ρωσία προσάρτησε το 2014.

Μιλώντας σε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του, σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Πούτιν έδωσε επίσης εντολή στην κυβέρνηση να συγκροτήσει ένα ειδικό συντονιστικό συμβούλιο υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν για να συνεργαστεί με περιφέρειες της Ρωσίας για την ενίσχυση της πολεμικής προσπάθειας της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ρωσία: Τουλάχιστον 11 νεκροί από επίθεση σε στρατιωτικό χώρο εκπαίδευσης

Οι κινήσεις αυτές, σχεδόν οκτώ μήνες μετά τον πόλεμο, σηματοδοτούν την τελευταία κλιμάκωση του Πούτιν για να αντιμετωπίσει μια σειρά από ήττες που έχει υποστεί ο ρωσικός στρατός από τις ουκρανικές δυνάμεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Έρχονται την ίδια μέρα που Ρώσοι αξιωματούχοι στη Χερσώνα, μια από τις τέσσερις κατεχόμενες περιφέρειες, είπαν στους αμάχους να εγκαταλείψουν ορισμένες περιοχές το συντομότερο δυνατόν μπροστά σε μια επικείμενη ουκρανική επίθεση.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι τα μέτρα που διέταξε θα αυξήσουν τη σταθερότητα της οικονομίας, της βιομηχανίας και της παραγωγής για να υποστηρίξουν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που η Μόσχα αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

«Εργαζόμαστε για την επίλυση πολύ περίπλοκων, μεγάλης κλίμακας αποστολών, για να διασφαλίσουμε ένα αξιόπιστο μέλλον για τη Ρωσία, το μέλλον του λαού μας», είπε.

Εκκενώνουν τη Χερσώνα οι φιλορώσοι 

Περίπου 50.000 με 60.000 άνθρωποι θα μεταφερθούν από την κατεχόμενη ουκρανική περιφέρεια της Χερσώνας στη Ρωσία καθώς σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές οι ουκρανικές δυνάμεις «θα αρχίσουν σύντομα επίθεση εναντίον της πόλης».

Την είδηση για την εκκένωση ανακοίνωσε σήμερα ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της Χερσώνας, Βλαντίμιρ Σάλντο σύμφωνα και με το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Σάλντο ανέφερε πως η εκκένωση αναμένεται να διαρκέσει περίπου έξι ημέρες.

Νωρίτερα ο επίσης διορισμένος από τη Ρωσία αναπληρωτής κυβερνήτης της Χερσώνας Κίριλ Στρεμούσοφ είχε τονίσει πως οι άμαχοι θα πρέπει να απομακρυνθούν από την πόλη όσο το δυνατόν ταχύτερα επειδή οι ουκρανικές δυνάμεις μπορεί να αρχίσουν επίθεση ανά πάσα στιγμή.

Ουκρανία: Ρωσικός πύραυλος έπληξε πολυκατοικία στο Μικολάιφ

Οι ουκρανικές δυνάμεις «θα αρχίσουν σύντομα μια επίθεση εναντίον της πόλης της Χερσώνας», δήλωσε ο Στρεμούσοφ. «Σας ζητώ να πάρετε τα λόγια μου στα σοβαρά: εκκενώστε την πόλη το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε σε καταχώρισή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Σε νέα καταχώρισή του αργότερα ανέφερε πως σήμερα η κατάσταση στο μέτωπο είναι σταθερή, όμως οι πολίτες θα πρέπει να καταφύγουν στην αριστερή όχθη.

«Κινηθείτε το ταχύτερο δυνατόν, παρακαλώ, προς την αριστερή όχθη», τόνισε.

Οι πολίτες στη Χερσώνα λαμβάνουν μηνύματα από την διορισμένη από τους Ρώσους διοίκηση με τα οποία καλούνται να εγκαταλείψουν την πόλη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι χτύπησαν το Κίεβο με drone καμικάζι - Τρεις νεκροί

Ζαπορίζια: Απωθήθηκε ουκρανική επίθεση για να ανακαταληφθεί ο πυρηνικός σταθμός

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν να ανακαταλάβουν τον ελεγχόμενο από τη Μόσχα πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, όμως η απόπειρά τους απωθήθηκε έπειτα από ώρες μαχών, μετέδωσε σήμερα το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ουκρανία: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση του σταθμού της Ζαπορίζια

«Αφού βομβάρδισαν την πόλη, εξαπολύθηκε αποβατική απόπειρα, που περιέλαβε μια απόπειρα να καταληφθεί ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια. Η μάχη συνεχίσθηκε για ώρες, τουλάχιστον τρεις με τρεισήμισι ώρες», δήλωσε ο διορισμένος από τους Ρώσους αξιωματούχος Βλαντίμιρ Ρογκόφ, σύμφωνα με το RIA, και πρόσθεσε πως η επίθεση «απωθήθηκε».

Το Ρόιτερς επισημαίνει πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία από ανεξάρτητες πηγές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top