Ουκρανία: Οι Ρώσοι χτύπησαν το Κίεβο με drone καμικάζι - Τρεις νεκροί

«Μείνετε στα καταφύγια», προειδοποίησε ο δήμαρχος της πόλης

Εκρήξεις στο κέντρο του Κιέβου / AP Videos

Νέος συναγερμός σήμανε στην Ουκρανία μετά από διαδοχικές εκρήξεις στο Κίεβο σε πολυκατοικίες. «Οι Ρώσοι νομίζουν ότι αυτό θα τους βοηθήσει», λένε οι Ουκρανοί.

Ουκρανία: Επτά νεκροί από ρωσικό πλήγμα

Τουλάχιστον τρεις εκρήξεις συγκλόνισαν σήμερα νωρίς το πρωί την κεντρική συνοικία Σεβτσενκίβσκι του Κιέβου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, ο Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω της πλατφόρμας Telegram, καλώντας τους πολίτες να κατευθυνθούν προς τα καταφύγια. 

 

 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, έχουν χτυπηθεί πολυκατοικίες και σωστικά συνεργεία έσπευσαν επί επιτόπου. Από τις εκρήξεις σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι, σύμφωνα με όσα δήλωσε αξιωματούχος στο προεδρικό γραφείο. 

Σύμφωνα με τον Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτή προσωπάρχη του γραφείου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, 19 άνθρωποι διασώθηκαν από το κτίριο και πως οι διασώστες συνεχίζουν το έργο τους.

 

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας, ο Αντρίι Γέρμακ, έκανε λόγο από την πλευρά του μέσω της ίδιας πλατφόρμας για επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα drone καμικάζι.

«Οι Ρώσοι νομίζουν πως αυτό θα τους βοηθήσει», κάγχασε ο κ. Γέρμακ.

Οι βομβαρδισμοί καταγράφονται μία εβδομάδα ακριβώς έπειτα από τα εκτεταμένα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα στην ουκρανική πρωτεύουσα.

έκρηξη στην Ουκρανία

Απανωτές εκρήξεις σημειώθηκαν στο κέντρο του Κιέβου / AP Photo - Efrem Lukatsky

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσαν τρεις εκρήξεις, κατά σειρά στις 06:35, στις 06:45 και στις 06:58 (τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας). Λίγο πριν από την πρώτη, ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας.

 

 

Στο μεταξύ πυρκαγιά ξέσπασε σε εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας στην επαρχία Ντνιπροπετρόφσκ έπειτα από πυραυλικό πλήγμα στη διάρκεια της νύκτας, δήλωσε σήμερα τοπικός αξιωματούχος.

«Τρεις πύραυλοι του εχθρού καταστράφηκαν από τις αντιαεροπορικές μας δυνάμεις. Ένας πύραυλος έπληξε εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας. Έχει ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά. Όλες οι υπηρεσίες εργάζονται στο σημείο», ανέφερε ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο κυβερνήτης της επαρχίας στο Telegram.

Ουκρανία: Συνεχίζουν τις επιθέσεις οι Ρώσοι

Τη 10η Οκτωβρίου, ρωσικοί βομβαρδισμοί εύρους χωρίς προηγούμενο για μήνες έπληξαν το Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις. Είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 19 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 105 και προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή.

Την περασμένη Τρίτη, η Ρωσία, που έχει υποστεί αρκετές ήττες στα πεδία των μαχών τελευταία, συνέχισε τα πλήγματα, μικρότερου εύρους, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως ενεργειακές υποδομές στη δυτική Ουκρανία, μακριά από τα μέτωπα.

Οι βομβαρδισμοί έγιναν σε αντίποινα για την έκρηξη που κατέστρεψε εν μέρει τη ρωσική γέφυρα στην Κριμαία, υποδομή στρατηγικής σημασίας.

Την Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φάνηκε ικανοποιημένος από τα μαζικά πλήγματα και έκρινε πως δεν είναι απαραίτητοι «προς το παρόν» νέοι βομβαρδισμοί ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία.

Αυξάνεται η στρατιωτική υποστήριξη της Ευρώπης στην Ουκρανία 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνει θεαματικά από σήμερα τη στρατιωτική υποστήριξή της στην Ουκρανία, με την έναρξη αποστολής για την εκπαίδευση στην επικράτεια των κρατών μελών της 15.000 ουκρανών στρατιωτικών και τη χορήγηση νέου πακέτου στρατιωτικών εξοπλισμών, αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ.

«Πρόκειται για μεγάλη πρώτη για την ΕΕ», σχολίασε ευρωπαίος αξιωματούχος. «Ουδέποτε είχαμε διεξαγάγει αποστολή τέτοιας κλίμακας», υπογράμμισε.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 θα επικυρώσουν αυτές τις δύο αποφάσεις στη σύνοδό τους στο Λουξεμβούργο και η αποστολή θα αρχίσει αμέσως, διευκρίνισε διπλωματική πηγή.

Στην πραγματικότητα, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη διάφορες εκπαιδεύσεις σε διάφορα κράτη μέλη, ιδίως στη Γερμανία και τη Γαλλία, όπου Ουκρανοί στρατιωτικοί εξοικειώνονται με τη χρήση και τη συντήρηση πυροβόλων, εκτοξευτήρων πυραύλων και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας που προσέφεραν οι Ευρωπαίοι.

Η Γαλλία θα εκπαιδεύσει «ως και 2.000 Ουκρανούς στρατιωτικούς» στο έδαφός της, διευκρίνισε το Σάββατο ο υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνού.

Ζητούμενο είναι να καλυφθούν «συγκεκριμένες ανάγκες στις οποίες έχουν αναφερθεί οι Ουκρανοί», ιδίως σε ό,τι αφορά «την υποστήριξη», ή επιμελητεία, και την εκπαίδευση «στο υλικό που προμηθεύτηκε» στο Κίεβο, εξήγησε ο κ. Λεκορνού.

Η εκπαίδευση αυτή θα γίνει με χρηματοδοτήσεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη (ΕΜΕ), ταμείο που δημιουργήθηκε πέραν του τακτικού προϋπολογισμού της ΕΕ, για να προσφερθεί στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top