ΕΕ: Το σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Στις 10:00 οι ανακοινώσεις από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Τα πέντε μέτρα που θα προτείνει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης 

Την ώρα που όλοι αναμένουν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται σήμερα να ανακοινώσεις τις επιλογές της Κομισιόν για πιο δραστικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση, αλλά και να στηριχθούν οι καταναλωτές.

Στην ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης, η κ. φον ντερ Λάιεν αναμένεται να δώσει απαντήσεις για την καθυστερημένη αντίδραση της ΕΕ, αλλά και να περιγράψει τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει από εδώ και πέρα. 

Τα πέντε μέτρα που προτείνει για την αντιμετώπιση της κρίσης η Κομισιόν

Ήδη η τσέχικη προεδρία ανακοίνωσε ένα έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 30 του μήνα, ώστε να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να προτείνει μια «εισφορά αλληλεγγύης» στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που δε χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, αλλά αιολική, ηλιακή, γεωθερμική ενέργεια, απόβλητα, πυρηνική ενέργεια, λιγνίτη, πετρέλαιο, ορισμένα είδη υδροηλεκτρικής ενέργειας και βιομάζας. 

«Ξεμένει» από σαλάτες η Ευρώπη λόγω ενεργειακής κρίσης

Οι χώρες της ΕΕ θα μπορούν να εισπράττουν την εν λόγω εισφορά και να αναδιανέμουν τα κεφάλαια στους καταναλωτές.

Τάσσεται επίσης υπέρ των υποχρεωτικών μέτρων κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, όπως μείωση της κατανάλωσης σε υποχρεωτική βάση από τα κράτη κατά 5% και σε εθελοντική βάση κατά 10%. Στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης και σε καθημερινή βάση, ειδικά σε ώρες που δεν είναι αιχμής.

Ακρίβεια: Η λίστα με τα προϊόντα θα ακριβύνουν μέχρι το τέλος του μήνα

Η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθήσει με προσοχή την ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς οι ευρωπαϊκές παρεμβάσεις θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το μοντέλο επιδότησης για το φυσικό αέριο, το οποίο αναμένεται να έχει κλιμακωτά χαρακτηριστικά, όπως θα γίνει και με το ηλεκτρικό ρεύμα. 

Ενεργειακή κρίση: Διχασμός στην ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ο ακριβής τρόπος στήριξης των νοικοκυριών δεν έχει κλειδώσει ακόμα και μένει να φανεί, αν θα δοθεί «μπόνους κατανάλωσης», όπως θα γίνει με το ρεύμα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top