ΕΕ σε Λιζ Τραζ: Αναμένουμε την «πλήρη τήρηση των συμφωνιών»

Το μήνυμα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

H Λιζ Τρας επόμενη πρωθυπουργός του Ην. Βασιλείου / Βίντεο ΕΡΤ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα τηρηθούν στο ακέραιο οι συμφωνίες» μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ μετά την εκλογή της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία της χώρας.

Νέα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας η Λιζ Τρας

Η φον ντερ Λάιεν, σε ανάρτηση στο Twitter, αφού συνεχάρη την Λις Τρας, ανέφερε συγκεκριμένα: «Μαζί αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις, από την κλιματική αλλαγή έως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Προσβλέπω σε μια εποικοδομητική σχέση, σε πλήρη σεβασμό των συμφωνιών μας».

 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Λιζ Τρας έχει απειλήσει ότι δε θα τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψαν μετά το Brexit οι δύο πλευρές για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Αν και είχε ταχθεί κατά του Brexit το 2016, η μέχρι σήμερα υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας στη συνέχεια στήριξε φανατικά την αποχώρηση της χώρας της από την ΕΕ, υιοθετώντας συχνά έναν πολύ δηκτικό τόνο απέναντι στις Βρυξέλλες. Εκείνη ήταν που προώθησε τον νόμο με τον οποίο το Λονδίνο σκοπεύει να μην τηρήσει το πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία, γεγονός που εγείρει τον κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου της Βρετανίας με τους Ευρωπαίους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει σε βάρος του Ηνωμένου Βασιλείου επτά διαδικασίες επί παραβάσει και μπορεί να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για μη τήρηση όσων προβλέπονται από αυτό το πρωτόκολλο, στόχος του οποίου είναι να προστατευθεί η ακεραιότητα της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και να αποφευχθεί ταυτόχρονα η επιστροφή στα «σκληρά» χερσαία σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.
 

Φον ντερ Λάιεν: Ήρθε η ώρα για πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου

Συγχαρητήρια από τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς στην Λιζ Τρας

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συνεχάρη σήμερα τη Λιζ Τρας για τη νίκη της στη μάχη της ανάδειξης του ηγέτη του Συντηρητικού κόμματος, μια θέση που την οδηγεί στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Γερμανία: Ο Σολτς μειώνει τον ΦΠΑ του φυσικού αερίου στο 7%

«Συγχαρητήρια για τον νέο σου ρόλο Λιζ Τρας! Ανυπομονώ για τη συνεργασία μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», ανέφερε ο Σολτς σε ανάρτησή του στο Twitter. «Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά -ως εταίροι και φίλοι».

Στη δίνη της κρίσης η Βρετανία: «Λουκέτο» σε παμπ, κρεοπωλεία, καφετέριες

Λιζ Τρας: Η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου

Και επίσημα είναι πλέον η Λιζ Τρας η νέα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας καθώς και η νέα αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος.

Πρόκειται για την τρίτη γυναίκα πρωθυπουργό στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ και την Τερέζα Μέι.

Η Βρετανίδα πρώην υπουργός Εξωτερικών είναι η νικήτρια της ψηφοφορίας των μελών του συντηρητικού κόμματος με 81.326 ψήφους αφήνοντας πίσω τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ που έλαβε 60.399 ψήφους.

Αύριο ο Μπόρις  Τζόνσον θα πάει στην καλοκαιρινή οικία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας για να της υποβάλει την παραίτησή του.

Θα ακολουθήσει η διάδοχός του που στη συνέχεια  θα επιστρέψει  στο Λονδίνο για να εκφωνήσει ομιλία έξω από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και να ανακοινώσει τα μέλη της κυβέρνησής της.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top