Ζαπορίζια: «Ανησυχεί» για τον πυρηνικό σταθμό ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ

«Η φυσική ακεραιότητα του σταθμού παραβιάστηκε»

Το State Department των ΗΠΑ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» οποιαδήποτε προσπάθεια της Ρωσίας να ιδιοποιηθεί την πυρηνική ενέργεια της Ουκρανίας / Βίντεο Star

«Η φυσική ακεραιότητα του σταθμού στη Ζαπορίζια παραβιάστηκε», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι.      

Ουκρανία: Έκλεισε ο ένας αντιδραστήρας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας επισκέφθηκε σήμερα για αρκετές ώρες τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια που τελεί υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων και δήλωσε ότι ειδικοί του ΙΑΕΑ θα παραμείνουν στις εγκαταστάσεις.

 

«Δεν πάμε πουθενά. Ο ΙΑΕΑ είναι τώρα εδώ, είναι στο εργοστάσιο και θα μείνει εδώ», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι στους δημοσιογράφους.

«Θα έχουμε συνεχή παρουσία εκεί, στο εργοστάσιο με μερικούς από τους εμπειρογνώμονες μου που θα μελετήσουν σε βάθος την κατάσταση. Εχουμε πολλή δουλειά εδώ για να αναλύσουμε ορισμένες τεχνικές πλευρές» υπογράμμισε.

Πυραυλικό πλήγμα σε αποθήκη καυσίμου στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Οι ειδικοί αυτοί, όπως είπε, θα παρέχουν αυτό που αποκάλεσε αμερόληπτη, ουδέτερη από τεχνική άποψη τεκμηριωμένη αξιολόγηση του τι συμβαίνει επί του πεδίου.

Ζαπορίζια: «Η φυσική ακεραιότητα του σταθμού παραβιάστηκε»

«Ανησύχησα, ανησυχώ και θα συνεχίσω να ανησυχώ για το εργοστάσιο μέχρις ότου έχουμε μια κατάσταση που να είναι πιο σταθερή, πιο προβλέψιμη», δήλωσε.

«Η φυσική ακεραιότητα του σταθμού στη Ζαπορίζια παραβιάστηκε», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι αφότου επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις αυτές.  

«Η φυσική ακεραιότητα του σταθμού παραβιάστηκε επανειλημμένα», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης κατά την επιστροφή του στο ελεγχόμενο από το Κίεβο έδαφος. «Δεν εχουμε στοιχεία για να το αξιολογήσουμε, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται», πρόσθεσε.
Ζαπορίζια: «Ανησυχεί» για τον πυρηνικό σταθμό ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ

«Ανησύχησα, ανησυχώ και θα συνεχίσω να ανησυχώ για το εργοστάσιο» είπε ο Γκρόσι

Ένα μέρος της αποστολής του ΙΑΕΑ θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή ή τη Δευτέρα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Ο ΙΑΕΑ, ωστόσο, σκοπεύει να έχει  συνεχή παρουσία στον σταθμό και πέραν της ημερομηνίας αυτής, δήλωσε ο Γκρόσι χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. 

«Υπάρχει μια ομάδα που θα παραμείνει εκεί μέχρι την Κυριακή ή τη Δευτέρα για να συνεχίσει την αξιολόγηση της κατάστασης στο σταθμό, η τοποθεσία του οποίου βομβαρδίστηκε επανειλημμένα προκαλώντας φόβο για μια πυρηνική καταστροφή», πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

State Department: Το ηλεκτρικό ρεύμα της Ζαπορίζια ανήκει στους Ουκρανούς

Ο Γκρόσι είπε ότι είδε «πολλά πράγματα» στις τέσσερις με πέντε ώρες που πέρασε εκεί.

«Μπορέσαμε να επισκεφθούμε όλο τον χώρο. Ήμουν μέσα στις μονάδες των αντιδραστήρων, είδα το σύστημα έκτακτης ανάγκης και άλλα δωμάτια, τις αίθουσες ελέγχου», είπε εξαίροντας το ουκρανικό προσωπικό που συνεχίζει να εργάζεται στον σταθμό μετά την κατοχή του από τον ρωσικό στρατό.

«Ασφαλώς, βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση αλλά έχουν έναν απίστευτο βαθμό επαγγελματισμού», τόνισε.

Ο ίδιος περιγράφει την αρκετά δύσκολη κατάσταση της ομάδας του, που άκουσε σφοδρά πυρά κατά τη διάρκεια της μετάβασής της στον σταθμό και διασχίζοντας τη γραμμή του μετώπου. «Υπήρξαν στιγμές όπου τα πυρά ήταν προφανή, από βαριά πολυβόλα, πυροβολικό, όλμους, δύο τρεις φορές, ανησυχούσαμε πολύ», παραδέχθηκε ο Γκρόσι.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top