Γαλλία: Φωτιά «τέρας» κοντά στο Μπορντό

Σε κατάσταση συναγερμού η πυροσβεστική σε όλη τη χώρα

Η Γαλλία μάχεται για την κατάσβεση μιας φωτιάς «τέρατος» στην περιοχή Λαντιρά κοντά στο Μπορντό, μια από τις μεγαλύτερες και πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές. 

«Θα χαρακτήριζα την φωτιά στο Λαντιρά ως μια μεγα-πυρκαγιά», είπε ο Γκρέγκορι Αλιόν του γαλλικού πυροσβεστικού σώματος FNSPF. «Είναι ένα τέρας», πρόσθεσε.

Δασικές πυρκαγιές κατέκαψαν εκτάσεις στην περιφέρεια Ζιρόντ κοντά στο Μπορντό της νοτιοδυτικής Γαλλίας αυτή την εβδομάδα καταστρέφοντας κατοικίες και αναγκάζοντας 10.000 κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή. Κάποιοι από αυτούς σκαρφάλωσαν στις ταράτσες των σπιτιών τους όσο πλησίαζαν οι φλόγες για να σωθούν.

Γαλλία: Καταστροφικές φωτιές - Στάχτη 60.000 στρέμματα γης

Σήμερα αναμένεται να μεταβούν στη Ζιρόντ η πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, και ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, προκειμένου να επιδείξουν την κινητοποίηση των αρχών στη διάρκεια των θερινών διακοπών.

φωτιές Γαλλία

Σε εξέλιξη είναι φωτιά «τέρας» στο Μπορντό

Ο υπουργός έχει δηλώσει ότι υποπτεύεται πως πρόκειται για εμπρησμό καθώς μεταξύ 08:00 π.μ. και 09:00 π.μ. της Τετάρτης εκδηλώθηκαν οκτώ πυρκαγιές σε πολύ κοντινή απόσταση.

«Οι κάτοικοι είναι ανήσυχοι αλλά πειθαρχημένοι. Ωστόσο, υπάρχει υπερβολική κούραση, φτάνει πια», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βενσάν Ισάρ, ο δήμαρχος του Μουστέι, απ΄ όπου απομακρύνθηκαν οι 250 από τους 680 κατοίκους στον γειτονικό νομό Λαντ.

Ξηρασία στην Ευρώπη: «Διψάει» η Γαλλία, «στέγνωσαν» Ρήνος και Δούναβης

Συνολικά, περισσότερα από 400.000 στρέμματα κάηκαν φέτος στη Γαλλία, σύμφωνα με την κυβέρνηση ή 500.000 στρέμματα, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δορυφορικά δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός αυτός είναι πολλαπλάσιος του ετήσιου μέσου όρου των προηγούμενων 15 ετών, όπως στην Ισπανία και το καλοκαίρι ακόμη δεν έχει τελειώσει.

Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία δεν αναμένεται να βρέξει πριν από την Κυριακή.

Γαλλία: 35 βαθμοί Κελσίου αύριο στο Παρίσι

Μία από τις πιο επιστημονικά επαληθευμένες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ότι τα κύματα καύσωνα θα πολλαπλασιαστούν, θα επιμηκυνθούν και θα ενταθούν. 

Δασική πυρκαγιά στη Γαλλία - Διακόπηκε η κυκλοφορία των τρένων στο Μπορντό

Ένα κύμα καύσωνα ορίζεται με τρία κριτήρια: ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, θερμές νύχτες που δεν επιτρέπουν στο σώμα να δροσιστεί και μεγάλη διάρκεια.

κατάσβεση φωτιάς Γαλλία

Περίπου 10.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στην Ευρώπη, ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με το θερμικό στρες θα μπορούσε να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί ανάλογα με την έκταση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά τη διάρκεια του αιώνα.

Το τωρινό κύμα καύσωνα στη Γαλλία ξεκίνησε στις 31 Ιουλίου και είναι το τρίτο του έτους έπειτα από εκείνα στο τέλος Ιουνίου και στα μέσα Ιουλίου.

Σε αυτά προστέθηκε ένας Ιούλιος που χαρακτηρίστηκε ο πιο ξηρός μήνας από τον Μάρτιο του 1961.

Αυτή τη φορά είναι πιο δροσερά σε σχέση με τα μέσα Ιουλίου, όταν καταρρίφθηκαν πολλά ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας με το θερμόμετρο να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Νάντης (δυτικά) που είχε καταγράψει 42 βαθμούς Κελσίου. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε για πρώτη φορά 40 βαθμούς.

Δεκαοκτώ νομοί, από τα νοτιοδυτικά μέχρι το άκρο της Βρετάνης, βρίσκονται σήμερα σε πορτοκαλί επαγρύπνηση, το επίπεδο συναγερμού όπου οι κάτοικοι πρέπει να είναι «πολύ προσεκτικοί». Το ανώτατο επίπεδο, το κόκκινο, δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί όπως στα μέσα Ιουλίου.

Σήμερα αναμένεται ότι η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 33 ως 36 βαθμούς στη Βρετάνη (δυτικά) και από 36 μέχρι 40 βαθμούς νοτιότερα.

Αύριο Παρασκευή αναμένονται 35 βαθμοί Κελσίου στην περιοχή του Παρισιού. Μόνο οι καταιγίδες που θα φτάσουν από τα νοτιοδυτικά την Κυριακή θα ρίξουν επιτέλους τη θερμοκρασία απότομα κάτω από τους 30 βαθμούς.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top