ΗΠΑ: Αύξηση των στειρώσεων ανδρών μετά την απόφαση για τις αμβλώσεις

Τι είναι η βαζεκτομή στην οποία υποβάλλονται δεκάδες άνδρες

Σάλος με την απόφαση των ΗΠΑ να απαγορεύσει το δικαίωμα της άμβλωσης σε εκατομμύρια γυναίκες /Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (24/6/22)

Μετά την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου των ΗΠΑ να απαγορεύσει τις αμβλώσεις, όλο και περισσότεροι άνδρες προβαίνουν στη βαζεκτομή, σε χειρουργική επέμβαση που γίνεται είτε για στείρωση είτε για μόνιμη μέθοδο αντισύλληψης, η οποία δεν αναστρέφεται εύκολα.

ΗΠΑ: 10χρονη έμεινε έγκυος από βιασμό και πήγε σε άλλη Πολιτεία για άμβλωση

Η αναχρονιστική απόφαση των ΗΠΑ για κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση σε εκατοντάδες γυναίκες, έστρεψε μεγάλη μερίδα ανδρών στη βαζεκτομή. Σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Ινστιτούτο Innerbody Research, έδειξαν τεράστια αύξηση στον αριθμό των καθημερινών αναζητήσεων στο διαδίκτυο που σχετίζονται με βαζεκτομές. Οι αναζητήσεις «Πού μπορώ να κάνω βαζεκτομή» αυξήθηκαν κατά 850%. Μεγάλη ήταν και η αύξηση ερωτήσεων σχετικά με τη διαδικασία, όπως «Πόσο κοστίζει μια βαζεκτομή» και εάν είναι αναστρέψιμη.

ΗΠΑ: Θα δοθεί πρόσβαση στο ιστορικό αμβλώσεων γυναικών;

«Υπάρχει μια μεγάλη αύξηση στους άνδρες που εξερευνούν τις βαζεκτομές», ανέφερε στον Guardian ο Δρ Alex Shteynshlyuger, ουρολόγος στη Νέα Υόρκη.

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου για τις αμβλώσεις έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις για την αντισύλληψη γενικά, καθώς και για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη βαζεκτομή ως μια αποτελεσματική, χαμηλού κόστους, ασφαλή και μόνιμη μέθοδο αντισύλληψης που δίνει στους άνδρες τον έλεγχο της αναπαραγωγής τους. 

Οργανώσεις κατά των αμβλώσεων που χειροκρότησαν την απόφαση δεν έχουν εκφράσεις προς το παρόν ενστάσεις για τις βαζεκτομές. Η οργάνωση National Right to Life Committee, μια ιδρυτική ομάδα κατά των αμβλώσεων, λέει ότι η ομάδα «δεν παίρνει θέση» σχετικά με τη διαδικασία. «Στην πραγματικότητα», λέει η εκπρόσωπος του NRLC, «το Εθνικό Δικαίωμα στη Ζωή δεν παίρνει θέση για οτιδήποτε εμποδίζει τη γονιμοποίηση. Ωστόσο, αντιτίθεται σε οποιαδήποτε συσκευή ή φάρμακο που θα καταστρέψει μια ζωή που έχει ήδη δημιουργηθεί κατά τη γονιμοποίηση», αναφέρει σε ανακοίνωση.

βαζεκτομή - εκτρώσεις ΗΠΑ

Τι είναι η βαζεκτομή: Πώς γίνεται και ποια η διαδικασία

Η βαζεκτομή (αγγλ. vasectomy) ή αγγειεκτομή, είναι χειρουργική επέμβαση για στείρωση των ανδρών ή για μόνιμη αντισύλληψη.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης κόβονται και δένονται τα δύο σπερματικά αγγεία, για τα αρσενικά σπερματοζωάρια, ώστε να αποτρέπεται η είσοδος του σπέρματος στην ουρήθρα και έτσι να αποκλειστεί η πιθανότητα γονιμοποίησης μιας γυναίκας μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Οι βαζεκτομές συνήθως εκτελούνται σε ιατρική κλινική ή όταν εκτελούνται σε ζώο, γίνονται σε κτηνιατρική κλινική. Συνήθως δεν απαιτείται νοσηλεία, καθώς η διαδικασία δεν είναι περίπλοκη, οι τομές είναι μικρές και ο απαραίτητος εξοπλισμός που χρησιμοποιείται είναι ρουτίνας.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι με τις οποίες ένας χειρουργός μπορεί να ολοκληρώσει μια διαδικασία βαζεκτομής, όλες από τις οποίες αποφράσσουν (δηλαδή «σφραγίζουν») τουλάχιστον τη μία πλευρά κάθε σπερματικού αγγείου. 

ΗΠΑ αμβλώσεις

Για να μειωθεί το άγχος και να επιτευχθεί η ηρεμία - οικειότητα του ασθενούς, οι άνδρες που έχουν αποστροφή στις βελόνες μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο εφαρμογής αναισθησίας χωρίς βελόνα, ενώ οι τεχνικές ανοιχτού τύπου βοηθούν στην επιτάχυνση του χρόνου ανάρρωσης και αυξάνουν την πιθανότητα υγιούς ανάκαμψης.

Λόγω της απλότητας, μια βαζεκτομή συνήθως διαρκεί λιγότερο από 30 λεπτά για να ολοκληρωθεί. Μετά από μια σύντομη ανάρρωση (συνήθως λιγότερο από μία ώρα), ο ασθενής στέλνεται στο σπίτι για ξεκούραση. Επειδή η διαδικασία είναι ελάχιστα επεμβατική, πολλοί ασθενείς με βαζεκτομή διαπιστώνουν ότι μπορούν να επαναλάβουν την τυπική σεξουαλική τους συμπεριφορά μέσα σε μια εβδομάδα, με λίγη ή καθόλου ενόχληση.

Επειδή η διαδικασία θεωρείται μόνιμη μέθοδος αντισύλληψης και δεν αναστρέφεται εύκολα, οι άνδρες συνήθως συμβουλεύονται για να γνωρίζουν πως η μακροπρόθεσμη έκβαση μιας βαζεκτομής μπορεί να τους επηρεάσει συναισθηματικά, ή σπάνια και σωματικά. Η επέμβαση αυτή δεν συνιστάται για νεαρούς -άγαμους- ή άτεκνους άνδρες, καθώς οι πιθανότητες για βιολογική γονεϊκότητα μειώνονται μόνιμα. Σε μερικές περιπτώσεις και εντελώς.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top