Παράδοση των πρώτων δόσεων των εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων

Προτεραιότητα στα κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο

Τι γνωρίζουμε για το δεύτερο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων - Βίντεο Star (12/6/22)

Σήμερα, αρχίζει η παράδοση των πρώτων δόσεων εμβολίου που αγοράστηκαν από την Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης της Υγείας (HERA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της τρέχουσας επιδημίας μαϊμού, της ευλογιάς των πιθήκων, με την άφιξη στην Ισπανία των αρχικών 5.300 δόσεων, από τις συνολικά 109.090 δόσεις που έχουν αγοραστεί.

Ανεμοβλογιά και όχι ευλογιά των πιθήκων το ύποπτο κρούσμα από τη Νάξο

Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά παραδόσεων που θα πραγματοποιούνται τακτικά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλα τα κράτη μέλη είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στην τρέχουσα επιδημία μαϊμού, με προτεραιότητα στα κράτη μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο.

Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΠΟΥ εξετάζει αν είναι «παγκόσμια έκτακτη ανάγκη»

Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε: "Ο κ: "Από σήμερα, οι πρώτες παραδόσεις εμβολίων για την αντιμετώπιση της επιδημίας της μαϊμουδοπανώλης φτάνουν στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο. Πρόκειται για μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας που ανταποκρίνεται σε πραγματικό χρόνο στις νέες απειλές για την υγεία και προστατεύει τους πολίτες της. Είναι η πρώτη φορά που, μέσω της Αρχής μας για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της υγείας (HERA), αγοράζουμε και δωρίζουμε απευθείας εμβόλια στα κράτη μέλη. Με τη λειτουργία της HERA, η ΕΕ έχει ενισχύσει σημαντικά την ικανότητά της να ανταποκρίνεται και να αντιμετωπίζει αποφασιστικά τις νέες απειλές για την υγεία".

Ευλογιά των πιθήκων: «Οι έγκυες και τα παιδιά στις πιο ευάλωτες ομάδες»

 Όπως συνέβη και με τα εμβόλια COVID-19, οι δόσεις του εμβολίου κατανέμονται κατ' αναλογία, ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε χώρας. Τα κράτη μέλη με υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μαϊμουδοπανώλης (κατά την ημερομηνία σύναψης της σύμβασης) έχουν προτεραιότητα για τις παραδόσεις, όπως συμφωνήθηκε με τα κράτη μέλη.  Τα εμβόλια παραδίδονται απευθείας από τη φαρμακευτική εταιρεία στα κράτη μέλη. Λίγο μετά τις σημερινές παραδόσεις στην Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γερμανία και το Βέλγιο θα είναι οι επόμενες χώρες που θα λάβουν δόσεις. Περαιτέρω παραδόσεις σε επιπλέον κράτη μέλη θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Ευλογιά πιθήκων – Ανεμοβλογιά: Πώς να ξεχωρίσετε τις δύο ασθένειες

Από την έναρξη της επιδημίας της μαϊμού πανώλης, η Ευρωπαϊκή Αρχή Επείγουσας Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Υγείας (HERA) παρακολουθεί στενά, μαζί με άλλες υπηρεσίες της Επιτροπής και τα κράτη μέλη, την εξέλιξη της επιδημίας στην Ευρώπη και υποστηρίζει τις προσπάθειες ετοιμότητας και αντιμετώπισης όλων των κρατών μελών. Η αγορά και η δωρεά 109.090 εμβολίων, που παρήγαγε η Bavarian Nordic, είναι ένα μόνο παράδειγμα της υποστήριξης που παρέχεται στα κράτη μέλη.

Εκπρόσωπος ΠΟΥ: Θα βγουν τεστ ανίχνευσης για την ευλογιά των πιθήκων

 Είναι επίσης η πρώτη φορά που ο προϋπολογισμός της ΕΕ χρησιμοποιείται, μέσω του προγράμματος EU4Health, για την απευθείας αγορά εμβολίων που θα δωριστούν στα κράτη μέλη.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top