Γαλλικές Εκλογές: Αντιμέτωπο με τσουνάμι πολιτικών εξελίξεων το Παρίσι

Τι πήγε λάθος και έχασε την αυτοδυναμία ο Μακρόν

Με «τσουνάμι» πολίτικων εξελίξεων βρίσκεται αντιμέτωπη η Γαλλία, μετά την απώλεια της αυτοδυναμίας από τον Εμανουέλ Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές.

Δυο μήνες μετά την επανεκλογή του, ο Γάλλος πρόεδρος έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. 

Γαλλία: Χαστούκι για Μακρόν τα αποτελέσματα των εκλογών – Η επόμενη μέρα

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια που Γάλλος πρόεδρος χάνει την απόλυτη πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης.

Εάν ο Εμανουέλ Μακρόν δεν εξασφαλίσει μια συνεργασία, θα αναγκαστεί να κάνει κυβέρνηση μειοψηφίας και αυτό για πολλούς σημαίνει ότι πιθανόν σύντομα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Τι πήγε λάθος και έχασε την αυτοδυναμία ο Μακρόν

Μετά το σοκ στο Ελιζέ ψάχνουν τι πήγε λάθος και ποια μπορεί να είναι τα επόμενα βήματα.

Βουλευτικές εκλογές Γαλλία: Έχασε την αυτοδυναμία ο Μακρόν, ρεκόρ για Λεπέν

Σε μια πρώτη αποτίμηση, στο Προεδρικό Μέγαρο καταγράφουν τους λόγους που οδήγησαν στην απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας.

Διότι ακριβώς αυτά τα προβλήματα θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Γάλλος πρόεδρος είτε κάνει κυβέρνηση συνεργασίας είτε υποχρεωθεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας. 

ΕΕ: Αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης της επισιτιστικής κρίσης

Το πρώτο είναι η ακρίβεια: ο Μακρόν «πλήρωσε» την αύξηση των καυσίμων και του πληθωρισμού αλλά και την εισβολή στην Ουκρανία, που τροφοδότησε ενεργειακή κρίση.

Ειδικά οι εργαζόμενοι, είδαν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται, ενώ στοίχισε και η πρόταση Μακρόν για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 από 62 έτη.

Η δημοφιλία του κατέγραψε κάμψη καθώς οι αντίπαλοι κατάφεραν να τον δαιμονοποιήσουν ως εκφραστή των ελίτ, ενώ παράλληλα κέρδισε έδαφος και ο αντισυστημικός λόγος με όχημα και το μεταναστευτικό.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top