ΕΕ: Αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης της επισιτιστικής κρίσης

Πάνω από 20 εκ. τόνοι σιτηρών είναι αποκλεισμένοι στα ουκρανικά λιμάνια

Οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζουν να κλιμακώνονται στα πεδία της μάχης στην Ουκρανία / ΕΡΤ

Συζήτηση για τους τόνους σιτηρών που παραμένουν αποκλεισμένα σε λιμάνια της Ουκρανίας θα έχουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο συμβούλιό τους στο Λουξεμβούργο με στόχο να βρουν τρόπους για να διατεθούν στις παγκόσμιες αγορές.

Αποκαλυπτικό έγγραφο: «H Ρωσία σκόπιμα καταστρέφει αποθέματα τροφίμων»

Πάνω από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν αποκλεισμένοι στις σιταποθήκες της Ουκρανίας εξαιτίας του ρωσικού ναυτικού αποκλεισμού στη Μαύρη Θάλασσα.

Βρετανία: «Να ετοιμαστούμε να πολεμήσουμε και πάλι στην Ευρώπη»

Τόσο η Ουκρανία, όσο και η Ρωσία συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών παγκοσμίως όμως η Μόσχα αποποιείται κάθε ευθύνη για την εξελισσόμενη επισιτιστική κρίση. Η Ρωσία επιρρίπτει την ευθύνη στη Δύση και στις κυρώσεις που επέβαλε για τις ελλείψεις σιτηρών που οδήγησαν σε αλματώδη αύξηση των τιμών των τροφίμων.

Ανησυχία για επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Τα Ηνωμένα Έθνη από την πλευρά τους προειδοποίησαν ότι οι φτωχότερες χώρες, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές για να θρέψουν τους πληθυσμούς τους, είναι αντιμέτωπες με απειλή μαζικού λιμού.

ΟΗΕ: «Ο Πούτιν προκαλεί σκόπιμα παγκόσμια επισιτιστική κρίση»

Η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ με σκοπό να κλειστεί συμφωνία για να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές της Ουκρανίας διά θαλάσσης, με αντάλλαγμα τη διευκόλυνση των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων.

Η Τουρκία, η οποία διατηρεί διπλωματικές σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα, διαβεβαιώνει ότι είναι διατεθειμένη να αναλάβει ρόλο στο πλαίσιο ενός «μηχανισμού επιτήρησης» της εφαρμογής της συμφωνίας που θα εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη εάν κλειστεί συμφωνία.

Στόλτενμπεργκ: Ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία ίσως διαρκέσει «χρόνια»

Προς το παρόν δεν είναι σαφές το εάν η ΕΕ θα εμπλεκόταν στρατιωτικά για την εξασφάλιση συμφωνίας. «Το εάν και κατά πόσον θα υπάρξει ανάγκη στο μέλλον για τη συνοδεία των εμπορικών πλοίων παραμένει ερωτηματικό και δεν νομίζω πως βρισκόμαστε ακόμη εκεί», ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ζοζέπ Μπορέλ: Η Μόσχα διαπράττει ένα «έγκλημα πολέμου» εμποδίζοντας τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας,  τόνισε σήμερα πως η Ρωσία διαπράττει ένα «αληθινό έγκλημα πολέμου» εμποδίζοντας τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών με κίνδυνο να αυξήσει την απειλή του λιμού στον κόσμο.

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι εκατομμύρια τόνοι σιτάρι παραμένουν αποκλεισμένοι στην Ουκρανία όταν ο υπόλοιπος παγκόσμιος πληθυσμός υποφέρει από την πείνα. Είναι ένα αληθινό έγκλημα πολέμου. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτό θα διαρκέσει για πολύ ακόμη: διαφορετικά θα πρόκειται αληθινά κάτι για το οποίο θα είναι υπεύθυνη η Ρωσία», δήλωσε ο Μπορέλ στο Λουξεμβούργο πριν από μια σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νίκος Δένδιας: «Θα ενημερώσω σήμερα το Συμβούλιο για την κατάσταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο» 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικων, Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει σήμερα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για την κατάσταση που επικρατεί στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον ανέφερε πως θα ενημερώσει και για «τις πρόσφατες επισκέψεις μου στις βαλκανικές χώρες και ιδιαίτερα στα Δυτικά Βαλκάνια και τις προσπάθειές μας να επισπεύσουμε τη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.»

Ο Έλληνας Υπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι «ανυπομονεί» για το γεύμα με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών, Σάμα Σούκρι. «Πιστεύω ότι η Ευρώπη έχει πάντα να κερδίσει από μια στενότερη συνεργασία με την Αίγυπτο. Είναι μια χώρα πρωταρχικής σημασίας για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια», εκτίμησε.

Να σημειωθεί πως ο Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε σύντομη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν 'Ασελμπορν και συζήτησαν για τις σχέσεις Ελλάδας - Λουξεμβούργου καθώς και για την κατάσταστη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top