Ανησυχία για επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Η Ουκρανία αναμένεται να συλλέξει τη μισή σοδειά σε σχέση με πέρυσι

Η Ουκρανία αναμένεται να συλλέξει περίπου τη μισή σοδειά της φέτος λόγω πολέμου, αλλά ακόμη και αυτή είναι αμφίβολο ότι θα φύγει από τη χώρα, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τον θαλάσσιο αποκλεισμό και βομβαρδίζει τις σιδηροδρομικές και οδικές υποδομές. 

Ακρίβεια: Πόσο αυξήθηκαν ψωμί, κουλούρι και τσουρέκι

Το θέμα έγινε πρωτοσέλιδο στον Economist, όπου αναφέρεται ότι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την Ουκρανία και τη Ρωσία, κυρίως λόγω σιταριού.

Η ίδια η ΕΕ είναι λιγότερο εξαρτημένη από την Ουκρανία για τρόφιμα, καθώς εισάγει κυρίως ζωοτροφές, αλλά οι ηγέτες φοβούνται το κύμα πείνας στη γειτονιά της ΕΕ, καθώς οι τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής εκτοξεύονται στα ύψη. 

Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι η Ρωσία προκαλεί τον λιμό επίτηδες, για να φέρει νέο μεταναστευτικό κύμα προς την ΕΕ, κάτι που επιβεβαιώνεται από τη δήλωση του πρώην προέδρου της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο Μεντβέντεφ ουσιαστικά εκβίασε τη Δύση να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ώστε να διευκολυνθεί ο παγκόσμιος εφοδιασμός με τρόφιμα. 

Μια από τις λύσεις που θα αναζητήσουν οι υπουργοί Ανάπτυξης της ΕΕ, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, είναι οι διαφορετικές διαδρομές των σιτηρών από την Ουκρανία στην Ευρώπη.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top